-
Petitie Vogels vrij!
9 december 2019
December, veel van onze gevederde vrienden zijn uit het zicht verdwenen. Overdag is er niet erg veel te horen. Zagende meesjes, tegen de schemer de welluidende klanken van de roodborst. Wat een druktemaker is dat zeg!
Lees verder -
Kennisbijeenkomst Kruidenrijk grasland
7 december 2019
Op 10 december organiseren we (De Groene Motor) een extra kennisbijeenkomst met het thema Kruidenrijk grasland. Vrijwilligers, boeren en natuurbeheerders zijn van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.
Lees verder -
Verkenning huisvesting NVWK
27 november 2019
In het bestuur hebben we enige keren gesproken over huisvesting voor onze vereniging, een ‘thuishonk’. Het is praktisch, voor het houden van lezingen, als vergaderlocatie, voor opslag van materialen, als werkruimte, bijvoorbeeld voor het maken van nestkasten. De meeste buurverenigingen beschikken erover en allen zijn enthousiast: het is goed voor de herkenbaarheid en trekt nieuwe leden aan.
Lees verder -
NVWK zoekt vertegenwoordiger natuurorganisaties voor de Waardtafel
27 november 2019
In november 2018 presenteerden vertegenwoordigers van boeren, ondernemers, bewoners, natuurorganisaties en jongeren, verenigd in de Waardtafel, het Panorama Krimpenerwaard. Het bestaat uit een samenhangend pakket van maatregelen om de Krimpenerwaard vooruit te helpen. Verdeeld over zeven thema’s: veiligheid tegen overstroming, wonen, economie, mobiliteit, bodemdaling, landbouw en natuur. Een mooi voorbeeld van ‘burgerparticipatie’ waarvoor Riek Bakker twee jaar geleden het initiatief nam.
Lees verder -
Grote gele kwikstaart waagt het in de polder
27 november 2019
Veel diersoorten nemen af, anderen nemen toe. Meestal zijn die veranderingen goed te verklaren door veranderingen in de omgeving, zoals intensiever landgebruik of moerasuitbreiding. Maar gedragsverandering zorgt soms voor verrassingen.
Lees verder -
Jaarlijkse Krimpens Kompliment.
18 november 2019
De NVWK heeft deze uitnodiging ontvangen van de gemeente KadIJ om door te zetten naar onze Krimpense vrijwilligers: Op vrijdag 6 december 2019 van 10.00 - 16.00 uur is het weer zo ver. De gemeente Krimpen aan den IJssel organiseert het jaarlijkse Krimpens Kompliment.
Lees verder -
Heempad journaal 36
18 november 2019
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Schimmels onmisbaar voor het leven
13 november 2019
Met de toenemende kennis van landbouw en ecologie wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk het bodemleven is voor het leven op aarde. Schimmels hebben daar een groot aandeel in, en in de herfst laten ze zich een beetje zien.
Lees verder -
Krimpenerwaard Important Bird en Biodiverstity Area
8 november 2019
Sovon en Vogelbescherming Nederland hebben een update uitgegeven van het rapport over Important Bird and Biodiversity Areas. Het vorige onderzoek was twintig jaar geleden. Anders dan 20 jaar geleden staat de Krimpenerwaard daar nu bij. Het gaat om het totaal aantal watervogels, maar ook de aantallen van specifieke soorten. Voor de Krimpenerwaard zijn dat zwarte stern, smient, knobbelzwaan, kleine zwaan, slobeend en niet te vergeten de meerkoet. De belangrijkste bron voor het beslissen over al of niet toekennen van deze status is de wintervogeltelling, waar veel NVWK-leden aan deelnemen.
Lees verder -
Afsluitavond weidevogelseizoen 2019
8 november 2019
Op 7 november kwamen de weidewachters uit de Krimpenerwaard samen in De Zwaan in Berkenwoude voor een terugblik op het weidevogelseizoen 2019. Coördinator Klaas de Mik presenteerde onder andere de cijfers over nestbescherming aan een goed gevulde zaal.
Lees verder -
'Wachten tot otters tocht naar Krimpenerwaard maken'
7 november 2019
KRIMPENERWAARD • Nu de otter na 50 jaar is teruggekeerd in de Reeuwijkse Plassen lijkt het een kwestie van tijd voor het hyperschuwe dier in de Krimpenerwaard opduikt. Toch zijn er nog wel wat barrières te slechten.
Lees verder -
Kennisbijeenkomst weidewachters
30 oktober 2019
Op dinsdagavond 5 november vindt weer een kennisbijeenkomst plaats georganiseerd door de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en De Groene Motor. Doel van de bijeenkomsten is kennis te delen over thema's die raken aan agrarisch natuurbeheer en natuurinclusieve landbouw. Met ruimte voor diverse betrokken groepen (boeren, vrijwilligers, natuurbeheerders, consumenten) om daarover met elkaar in gesprek te gaan.
Lees verder -
Wow! € 1595,96 van Rabo ClubSupport voor de NVWK!
30 oktober 2019
Doordat Rabo ClubSupport graag samen de winst viert kunnen wij als Natuur en Vogelwerkgroep 'Krimpenerwaard' blijven doen wat wij al doen. Mensen samenbrengen, talenten benutten, een sociaal netwerk opbouwen en elkaar verder helpen! Daar heeft de hele maatschappij baat bij. Onze wereld beter maken!
Lees verder -
Moeten natuurbeschermers ook gaan demonstreren?
30 oktober 2019
Na de boeren gaat nu ook de bouwsector demonstreren tegen de stikstofregels. Maar de enige sector die verlies draait, al decennia lang, is die van de natuur. Dat moet afgelopen zijn.
Lees verder -
Te lezen in 'Boerderij'; Slootkant ontzien bij ecologisch slootbeheer
29 oktober 2019
In de Krimpenerwaard is vergoeding mogelijk voor ecologisch slootbeheer. Dat betekent vooral: niet alle sloten tegelijk reinigen en de vegetatie deels laten staan. Als bestuurslid van Weidehof Krimpenerwaard moet melkveehouder Antonie Vonk Noordegraaf natuurlijk het goede voorbeeld geven. Daarom nam hij dit jaar een pakket duurzaam slootbeheer af bij het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard.
Lees verder -
Ringslangen in het Loetbos
23 oktober 2019
Twee weken geleden plaatste Jorne van den Dool een berichtje op de facebookpagina van de NVWK: "Ik heb twee ringslangen gezien in het Loetbos". Hij deed er drie prachtige foto's bij.
Lees verder -
BTS-tellen
22 oktober 2019
Voor het weidevogelseizoen 2020 zoeken we nieuwe vrijwillgers, vooral BTS-tellers. Het gaat om twee dagdelen in april en mei, waarin je een polder volgens een logische route telt. Als je geluiden en gedrag van weidevogels kunt interpreteren, ben je onze man/vrouw. Je komt op plaatsen waar je alleen - of met een maatje - bent met de vogels, het is een heerlijke klus maar wel superbelangrijk om te weten hoe het met onze weidevogels staat. We helpen je op weg! Informatie bij Joke Colijn, j.j.colijn@gmail.com
Lees verder -
Help! Rudi Terlouw zoekt een onderwerp
22 oktober 2019
Wie krijgt ooit de kans om Rudi te adviseren? Grijp je kans en denk mee over een onderwerp voor zijn laatste artikel over de SOVON Vogelatlas! Voor vragen of aanmelden: stuur een mailtje naar de redactie nvwkredactie@gmail.com
Lees verder -
Lezing over wilde planten en Floron
21 oktober 2019
Willemien Troelstra coördineert inventarisaties van wilde planten in Rotterdam en wijde omgeving, en elders in het land. Ze organiseert excursies, cursussen en kampen en is actief in Floron, de landelijke organisatie die het inventariseren van planten coördineert.
Lees verder -
Vogeleilanden maaien in het Doove Gat
16 oktober 2019
De Hoge Boezem achter Haastrecht (ook wel Doove Gat genoemd) is een paradijs voor vele vogelsoorten. Jaarlijks levert het vele zeldzaamheden op, zoals dit jaar de Witwangstern, Steltkluut, Rosse grutto & de Krombekstrandloper! Om het een paradijs te laten blijven is het noodzakelijk dat de eilanden niet te dicht begroeid raken. Het is dus belangrijk dat de eilandjes gemaaid worden.
Lees verder -
Kolgans op de eerste plaats op De Hoekse Sluis tijdens de Eurobirdwatch
9 oktober 2019
Op zaterdag 5 oktober telden duizenden vogelaars in heel Europa op dezelfde dag de trekvogels wanneer deze richting het zuiden vliegen. Het gaat daarbij om miljoenen vogels, een spectaculair fenomeen. In Nederland coördineert Vogelbescherming deze Euro Birdwatch al meer dan 20 jaar, samen met de uitstekende website www.trektellen.nl. De Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International.
Lees verder -
De koperwieken trekken weer
8 oktober 2019
Tsjiiiii, klinkt het in de avond en nacht vanuit de donkere hemel. Dan weet je dat er koperwieken overvliegen. Vanaf eind oktober tot half november trekken koperwieken in grote groepen over ons gebied naar Frankrijk, het Iberisch Schiereiland en Italië. Ze verplaatsen zich zowel overdag als 's nachts. In de avond en nacht valt hun hoge contactroep meer op, omdat het dan relatief stiller is.
Lees verder -
Ringslang in Loetbos
7 oktober 2019
Jorne van den Dool zag zaterdag 5 oktober twee ringslangen in het Loetbos. Jannie Monhemius trof er eerder een doodgereden exemplaar.
Lees verder -
2020: het Jaar van de wilde eend
5 oktober 2019
De matige afname van onze meest talrijke en wijdverspreide watervogel, de wilde eend, houdt de gemoederen bezig. Sinds 1990 is ongeveer 30% van de Nederlands broedpopulatie verdwenen.
Lees verder -
Een stroom van zwijgende gaaien
4 oktober 2019
Eens in de zoveel jaren is het zover: een invasie van gaaien. Dit najaar heeft al bijzondere momenten opgeleverd op de trektelposten en daarbuiten, met ongekende aantallen. Gaaien op trek zijn een koddig maar ook indrukwekkend gezicht. Je ziet gewoon dat ze gemaakt zijn om van boom tot boom te vliegen, en niet voor de lange afstanden. Als ze voor hen enge barrières moeten oversteken - grote wateren, open landschap - gaan ze meteen de hoogte in. Vaak een ketting vormend, met flinke onderlinge afstand, zwoegen ze enigszins onbeholpen voort. Sommige met proviand bij zich in de vorm van een eikeltje.
Lees verder -
Minder vlinders door stikstof
3 oktober 2019
Omdat vlinders snel reageren op veranderingen in hun omgeving, zijn ze ideaal om te kijken hoe de stikstof van invloed is op biodiversiteit. Het Landelijk Meetnet Vlinders verzamelt al dertig jaar gedetailleerde gegevens. Uit deze cijfers blijkt de balans steeds meer doorslaat richting stikstofliefhebbers. Dit alles boven op een afname van bijna 50% van dagvlinders in Nederland.
Lees verder -
Parels verbinden met prachtige linten in de Krimpenerwaard
2 oktober 2019
Vrijdag 20 september was ik te gast bij de najaarsbijeenkomst van de partners die samenwerken in het beheerconvenant Prachtlint. Doel: kennis maken en kijken of we in de Krimpenerwaard kunnen aansluiten.
Lees verder -
Prachtige excursie Biesbosch
29 september 2019
Met veertien mensen vertrokken we in vier auto's naar de Biesbosch. Binnen paar minuten na aankomst zagen we onze eerste visarend. Verder waren er heel veel wintertalingen, krakeenden, slobeenden, etc.
Lees verder -
Bladzijdes voor een bonte berm
18 september 2019
Gemeenten, provincie en hoogheemraadschap: alle overheden zijn er op uit de biodiversiteit in de Krimpenerwaard te vergroten. Er is daarbij veel aandacht voor de bermen en dijken.
Lees verder -
18 september: Feestelijke ‘heropening’ Loetbos en Krimpenerhout
3 september 2019
Groenalliantie Midden-Holland e.o. heeft in de afgelopen jaren geïnvesteerd in haar natuurgebieden om de recreatiegebieden nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers en recreanten. Met het programma Kwaliteitsimpuls (waarover u in recente Waardvogels heeft kunnen lezen) wil de Groenalliantie de groengebieden nog beter laten aansluiten op de recreatiewensen van bezoekers van vandaag de dag.
Lees verder -
Intentieverklaring natuurbeheer NNN-gebied, Natuurorganisaties en agrariërs tekenen in de Krimpenerwaard
30 augustus 2019
Het was een gedenkwaardig moment, woensdagavond 27 augustus 2019. Na een woelige geschiedenis van ruim 25 jaar werd een belangrijke mijlpaal bereikt: de ondertekening van de intentieverklaring voor het vormen van een beheercollectief voor de gronden met een natuurfunctie in de Krimpenerwaard. Met als kern de 2250 ha NNN-gebied. Het is een samenwerking tussen agrariërs, vertegenwoordigd door de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard en de Stichting Weidehof Krimpenerwaard, een terreinbeheerder - het Zuid-Hollands Landschap, en bewoners, vertegenwoordigd door met name de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard. Onze vorige voorzitter Max Ossevoort heeft meegewerkt aan de totstandkoming hiervan. Daarvoor was Arie Dorsman, onze toenmalige voorzitter, jarenlang betrokken.
Lees verder -
Planteninventarisatie een dag later gepland; nu op vrijdag 30 augustus
26 augustus 2019
Na een afgelaste inventarisatie door regenachtig weer en een korte vakantieperiode gaan we weer aan de slag met een kilometerhokinventarisatie van planten.
Lees verder -
Kinderen helpen mee bij het waterhoen
21 augustus 2019
Voor de meeste vogelsoorten zit het broedseizoen er op. Maar het waterhoen heeft vaak twee legsels dus veel paren hebben nu nog jongen. Als je geluk hebt zie je uniek gedrag: de jongen uit het eerste nest helpen hun ouders bij het voeren van de jongen uit het tweede nest.
Lees verder -
De Vlinderstichting; toch nog vlinders
18 augustus 2019
De distelvlinder heeft af en toe een 'invasiejaar'; er zijn er dan heel erg veel. 2019 is zo'n jaar. Met een kleine omweg zijn er in juni vele honderdduizenden distelvinders ons land binnengekomen. Deze hebben zich toen voortgeplant en zijn doodgegaan, maar hun nakomelingen zijn er nu in groten getale. Bovendien komen er nog distelvlinders uit Scandinavië bij.
Lees verder -
Opentuinendag NVWK zaterdag 7 september 2019
17 augustus 2019
Heb je aflopen tijd ook zo genoten van vlinders op de vlinderstruik? Zou je willen weten hoe je deze en andere dieren, zoals wilde bijen, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren zoals egels en vleermuizen kunt helpen in en met jouw tuin? Kom dan zaterdag 7 september inspiratie opdoen om de tuin biodivers in te richten en te onderhouden. Dan organiseert de NVWK een opentuinendag in de Krimpenerwaard, want groene en bloeiende tuinen zijn belangrijk voor mens en dier. In deze tuinen leer je wat belangrijke planten, heesters en bomen zijn, hoe je schuil- en nestgelegenheid kunt creëren en hoe dat zou kunnen passen in jouw eigen tuin. Zeker wanneer je wat minder onderhoud aan je tuin wil hebben, maar wel lekker buiten wilt genieten, is dit heel interessant!
Lees verder -
Koninginnen uit het zuiden
8 augustus 2019
Met de nieuwe warmte komen ook nieuwe soorten naar ons land. De laatste jaren zien we steeds meer koninginnenpages, ook in de Krimpenerwaard. Houd uw vlinderstruik en venkel in de gaten!
Lees verder -
Doelsoort insectenexcursie gevonden!
4 augustus 2019
Zaterdag j.l. organiseerde de NVWK een excursie met als thema insecten. De excursie werd gegeven door Marco Tanis, student biologie aan de Universiteit van Leiden. Marco heeft in de Krimpenerwaard onderzoek gedaan naar bestuivers; bijen, zweefvliegen en vlinders. Om 10 uur stonden 16 personen gereed in de Berkenwoudse Driehoek om op zoek te gaan naar met name de kattenstaartdikpoot.
Lees verder -
MIRT-besluit oeververbindingen Rotterdam goed voor Krimpenerwaard en Rotterdam
3 augustus 2019
Jaap Graveland schreef namens natuurorganisaties in de Krimpenerwaard (het Zuid-Hollands Landschap en de NVWK) een persbericht n.a.v. het MIRT-besluit om de nieuwe oeververbinding vanuit Rotterdam-Noord naar de wijk Feijenoord aan te leggen en niet tussen Krimpen aan de Lek en Ridderkerk. Heugelijk nieuws: voor natuur en landschap in de Krimpenerwaard, voor het erfgoed Huys ten Donck bij Ridderkerk, én om meerdere redenen voor de stedeling in Rotterdam! Het besluit laat ook voor de mobiliteit in de Krimpenerwaard nog allerlei mogelijkheden open waarop wij positief willen inzetten. Hieronder volgt de tekst van het persbericht.
Lees verder -
Brug helpt natuur en Rotterdammer
25 juli 2019
Voor de nieuwe oeververbinding is de keuze gevallen op ‘Oost’. Voor natuur en landschap een goede keus. Er komt ook 90 miljoen beschikbaar voor het verbeteren van de Algeracorridor, veel meer dan waar we rekening mee hielden.
Lees verder -
Oost-oost verbinding is van de baan
18 juli 2019
De tweede oeververbinding komt tussen Feijenoord en Kralingen/de Esch én er komen aanvullende maatregelen om de knelpunten op de Algeracorridor aan te pakken. Dat besluit hebben de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdagavond laat genomen.
Lees verder -
Brug is bedreiging voor natuur en open landschap
12 juli 2019
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Stichting Het Huys ten Donck zien niets in een oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Het vormt een bedreiging voor de aanwezige natuur en erfgoed, “en daar hebben we in deze drukbevolkte provincie al zo weinig van”, merkt Ninouk Vermeer, regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap, op. Zuid-Holland moet werk maken van de schaarse natuur die er is!
Lees verder -
Zonnen helpt tegen kriebelbeestjes
10 juli 2019
De uilenwerkgroep (uilenwerkgroep@nvwk.nl) deed een oproep om ‘piepende schommels’ (de bedelroep van jonge ransuilen) te melden. We ontvingen ook een opmerkelijke melding van een zonnende ransuil. Je zou zeggen, heeft die uil niks beters te doen?
Lees verder -
Landelijke Dag Sovon 2019
5 juli 2019
Voor de 42ste maal organiseert Sovon Vogelonderzoek Nederland haar Landelijke Dag! Als vanouds wordt het een dag voor vogelaars en andere natuurliefhebbers, met boeiende lezingen en een uitgebreide informatiemarkt.
Lees verder -
TV-uitzending uilen ringen en weidevogelbescherming
29 juni 2019
Het TV-programma ‘Knooppunt Holland’, uitgezonden op TV-West en RTV Rijnmond laat de mooiste kanten van Zuid-Holland zien. Johan Overdevest, de producent van het programma fietst met een bekende Nederlander rond door een gedeelte van de provincie en daarvan de mooiste natuur zien. Onderweg gaat hij dan in gesprek met mensen die zich voor die natuur inzetten.
Lees verder -
Eerste ransuilexcursie was een succes
26 juni 2019
Maandagavond 22 juni organiseerde de uilenwerkgroep een excursie om naar roepende jongen van ransuilen te luisteren. Twintig mensen deden mee, het weer was prachtig en de uilen lieten zich goed horen. Er wordt nog een tweede avond georganiseerd.
Lees verder -
Het konijn hielp de bergeend
26 juni 2019
In de Krimpenerwaard komen ca 15 soorten eenden voor. De grootste en meest opvallende is de bergeend. Vroeger een zeldzame verschijning, maar nu bijna gewoon. Dat komt door…het konijn.
Lees verder -
Wat doet klimaatverandering met de Krimpenerwaard?
24 juni 2019
Weerman Peter Kuipers Munneke zal een presentatie geven wat klimaatverandering met de mooie Krimpenerwaard doet.
Lees verder -
Waarnemingen jonge ransuilen
20 juni 2019
Wij waarderen het zeer wanneer u een waarneming doet van jonge ransuilen en deze aan ons doorgeeft!
Lees verder -
Heempad journaal 33
20 juni 2019
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Datum ransuil excursie bekend!
19 juni 2019
Volgende week maandag, 24 juni, organiseert de uilenwerkgroep een excursie naar jonge ransuilen. In deze tijd van het jaar roepen de jonge ransuilen frequent en zijn zo goed waar te nemen. De uilenwerkgroep inventariseert op die manier het broedsucces van ransuilen. Naast ransuilen is er ook aandacht voor de andere uilensoorten die broeden in de Krimpenerwaard en het werk van de uilenwerkgroep.
Lees verder -
De magie van: blauw!
12 juni 2019
Afgelopen weken bloeide hij weer in de tuin, de blauwe papaver. Blauw is de meest geliefde van alle kleuren, misschien wel omdat blauw in de natuur zo zeldzaam is.
Lees verder -
Springbalsemienen trekken, help mee!
3 juni 2019
Donderdag 13 en zaterdag 15 juni as. gaan we weer reuzenspringbalsemienen trekken in het Loetbos. Dit is een vervolg van de actie in 2018.
Lees verder -
Brug naar Ridderkerk maakt files op N210 langer
29 mei 2019
Gemeente Krimpenerwaard licht bewoners onjuist voor: beoogde oeververbinding naar Ridderkerk maakt files juist langer. Een beter plan dan een brug over de Lek is mogelijk, dat stelt de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard. De NVWK roept de gemeenten en de ondernemers op samen plan B uit te werken. De NVWK heeft tenminste drie redenen voor die uitnodiging 1) de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel lichten hun bewoners niet goed voor over de gevolgen van een oeververbinding naar Ridderkerk, 2) de vervoersondernemers hebben helemaal geen voordeel van een brug naar Ridderkerk en 3) er is wel degelijk een plan voor een oeververbinding die wél tot filevermindering leidt.
Lees verder -
Stop chemische bestrijding van de buxusmot
29 mei 2019
De buxusmot en dode koolmeesjongen zijn weer volop in het nieuws. Mogelijk gaan de jongen dood door het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen de rupsen van de buxusmot. We hebben hierover snel duidelijkheid nodig.
Lees verder -
Bewoners opgelet! Files worden juist langer door brug naar Ridderkerk
27 mei 2019
We lichten hier drie punten toe: 1) de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen ad IJssel lichten hun bewoners niet goed voor over de gevolgen van een oeververbinding naar Ridderkerk, 2) de vervoersondernemers lijken alleen aan eigen belang te denken en 3) er is een plan dat wél tot filevermindering leidt. We gaan hierover de publiciteit zoeken want we vinden het zeer kwalijk dat de gemeenten de bewoners vertellen dat de ontsluiting van de Krimpenerwaard verbetert, terwijl uit onderzoek blijkt dat het tegendeel het geval is.
Lees verder -
NVWK houdt infoavond over Gebiedsbod en Panorama
20 mei 2019
De gemeente Krimpenerwaard kwam in oktober 2018 met het zogenaamde Gebiedsbod: een nieuwe oeververbinding over de Lek tussen Ridderkerk en Krimpen, met als ‘tegenprestatie’ de bouw van toen nog 5-10.000 woningen voor Rotterdam waaruit het Krimpenerwaardse aandeel in de financiering van de brug bekostigd kon worden. Het aantal woningen in het Gebiedsbod is inmiddels teruggebracht naar 4.000, bovenop de 3.000 woningen die de gemeente al wil realiseren in haar Woonvisie.
Lees verder -
Heempad journaal 32
18 mei 2019
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
De schuimcicade wordt snorkelend volwassen
15 mei 2019
Hij is niet nuttig, hij ziet er niet spectaculair uit en je ziet hem nauwelijks, de schuimcicade. Maar het is een heel bijzonder insect.
Lees verder -
Vergeet nooit de veldleeuwerik
1 mei 2019
Mijn favoriete weidevogel is niet de grutto, niet de kievit, niet de tureluur. Het is de veldleeuwerik. Zijn zang herinnert me aan wat ooit was, en weer kan zijn.
Lees verder -
Zoeken naar de kamsalamander!
18 april 2019
In een eerder artikel voor de Waardvogel schreef ik al over de vraag of er nog kamsalamanders aanwezig zijn in de Krimpenerwaard. Om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie gaat de waterwerkgroep in samenwerking met RAVON dit jaar onderzoek doen! De meest urgente aanleiding voor het onderzoek is de ophanden zijnde IJsseldijkversterking tussen Krimpen en Gouderak. Als hier nog kamsalamanders zitten willen we dat graag weten, zodat we die kunnen beschermen tijdens de werkzaamheden.
Lees verder -
Meet waterkwaliteit, tel waterdiertjes
17 april 2019
Vorig jaar is met succes de Nationale waterdiertjestelling gelanceerd. Laagdrempelig, met een app voor eenvoudige herkenning van soorten, en heel geschikt voor de jeugd. Iedereen kan meedoen.
Lees verder -
Gebiedsbod Krimpenerwaard aangenomen
3 april 2019
Op 2 april werd het raadsvoorstel om het Gebiedsbod voor de Krimpenerwaard in te brengen voor de MIRT verkenning naar een nieuwe oeververbinding tussen de Krimpenerwaard en Ridderkerk (oost-oost), aangenomen met 16 stemmen voor en 12 stemmen tegen. Hoewel dit in de lijn der verwachting lag, is de NVWK toch teleurgesteld over de uitkomst van dit belangrijke beslismoment. De uitvoeringstermijn van de gepresenteerde plannen ligt pas na 2030, maar deze beslissing kan wel het onomkeerbare startpunt zijn van ingrijpende verandering voor de Krimpenerwaard op de lange termijn.
Lees verder -
Een blauwborst wordt nooit gewoon
3 april 2019
Afgelopen zaterdag deed ik weer mijn eerste broedvogeltelling in polder De Nesse. En voor het eerst zaten er nu ook blauwborsten.
Lees verder -
NVWK tegen gebiedsbod van 4000 woningen plus nieuwe brug bij Krimpen
22 maart 2019
De NVWK heeft 18 maart ingesproken in de raadsvergadering van de gemeente Krimpenerwaard. Tegen het voornemen van de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel om tot 4000 extra woningen te bouwen op 200 ha verspreid in de Krimpenerwaard. Dat is bedoeld als aanbod aan Rotterdam, om daarmee de kans de vergroten dat er een tweede oeververbinding komt tussen Ridderkerk en Krimpen.
Lees verder -
Bewoners van Krimpenerwaard: wees alert!
20 maart 2019
De gemeente Krimpenerwaard wil tot 4.000 extra woningen bouwen verspreid door Krimpenerwaard om daarmee een brug naar Ridderkerk ‘binnen te halen’. 4.000 extra woningen, naast de 3.000 uit de Woningvisie, nog steeds 7.000 in totaal. Bewoners worden nauwelijks betrokken of geïnformeerd en in de zomer valt een besluit. Joep Vermaat, actief NVWK-lid en weidevogelbeschermer, heeft een mail gestuurd naar gebiedsbod@krimpenerwaard.nl en deze brief voorgelezen in de Raadsvergadering op 18 maart in Lekkerkerk. De NVWK nodigt u uit om ook uw standpunt naar gebiedsbod@krimpenerwaard.nl te mailen! Wellicht kunt u zich laten inspireren door de teksten van Joep hieronder.
Lees verder -
Meer verkeer met extra brug. NVWK leden wijzen op nadelen tweede oeververbinding
20 maart 2019
De mogelijke aanleg van een tweede oeververbinding gecombineerd met grootschalige woningbouw tast het open polderlandschap van de Krimpenerwaard ernstig aan. Iets waar volgens inwoners Joep Vermaat en Bernard de Jong nauwelijks aandacht voor is.
Lees verder -
Meer biodiversiteit in de tuin met inheemse planten
20 maart 2019
Bijen, vlinders en andere insecten zitten in de knel en in de tuin kun je daar wat aan doen. Inheemse en West-Europese soorten trekken meer insecten dan soorten van overzee. Maar welke zijn goed voor de tuin?
Lees verder -
Wie wil broedvogels tellen in de prachtige Zaag?
16 maart 2019
Een van de tellers van afgelopen jaren kan dit jaar niet tellen. De NVWK en beheerder ZHL zoeken dus een nieuwe teller. Prachtig gebied met broedende ijsvogel, bosuil, grasmus, koekoek, heel veel kleine karekieten, etc. En het gebied ontwikkelt zich nog volop, dus er is kans op nieuwe soorten. Afwisseling van hoog gelegen begraasd grasland met braamstruweel en meidoorns, natuurlijk bos met veel dood hout, en natuurlijk de nevengeulen met riet, slik en moerasbos. Voor vragen of aanmelden: stuur een mailtje naar Jaap Graveland: jaap.graveland@nvwk.nl
Lees verder -
Zuid-Holland biedt boerenlandvogels de ruimte
14 maart 2019
De provincie Zuid-Holland gaat samen met agrariërs, natuurorganisaties en vrijwilligers zorgen voor extra leefruimte voor akker- en weidevogels zoals de grutto en de kievit. De laatste jaren daalden de aantallen weide- en akkervogels in heel Nederland sterk. Doel is om deze trend te keren. Hoe de partijen dit gaan doen staat in het Zuid-Hollandse Actieplan Boerenlandvogels 2019-2027. Het actieplan is op woensdag 13 maart 2019 ondertekend in het provinciehuis. Gedeputeerde Han Weber: “Ondanks inspanningen van velen gaat het al jaren niet goed met typisch Hollandse vogels zoals de grutto, de scholekster en de patrijs. Daarom moeten we nog meer investeren om het tij te keren. Want als het niet goed gaat met deze dieren, zegt dat iets over de staat van ons landschap – ons natuurlijk kapitaal. Daarom hebben we nu het Actieplan Boerenlandvogels opgesteld en steken we samen de handen uit de mouwen voor onze boerenlandvogels.”
Lees verder -
LIEFDE VOOR WATER, LIEFDE VOOR NATUUR
13 maart 2019
De aanleg van de Waterharmonica bij de afvalwaterzuivering Berkenwoude is klaar. Op vrijdag 15 maart gaan we het officieel openen. Dit moment wil het hoogheemraadschap graag samen met u vieren.
Lees verder -
Vlinder- en bijenliefhebbers aan de slag tijdens 'Nederland Zoemt'
7 maart 2019
Op 15 en 16 maart 2019 zijn de landelijke Bijenwerkdagen in het kader van Nederland Zoemt. Er zijn door het hele land activiteiten georganiseerd om wilde bijen te helpen. Al langer is bekend dat de insectenpopulaties in West-Europa en dus ook in Nederland, enorm onder druk staan en een aantal soorten al zijn uitgestorven. Insecten en met name de wilde bijen, zijn enorm belangrijk voor onze voedselvoorziening en voor de biodiversiteit. Planten zoals granen en fruitbomen hebben insecten nodig voor bestuiving, maar ook vogels en (vleer)muizen die van insecten afhankelijk zijn voor hun voedsel, raken bedreigd in hun voortbestaan.
Lees verder -
Oost west, thuis niet altijd het best
7 maart 2019
Deze maanden keren de trekvogels weer een voor een terug uit het zuiden. Vaak vestigt een vogel zich op exact dezelfde plek als het jaar ervoor. Waarom eigenlijk, en is dat wel altijd een goed idee?
Lees verder -
Ondersteun de oproep naar de provincie, en help mee de weidevogels beschermen!
5 maart 2019
Mede door de inspanningen van de NVWK heeft de provincie een goed Actieplan Boerenlandvogels laten opstellen, het resultaat van samenwerking tussen natuurwerkgroepen zoals de NVWK, Boerennatuur, terrein beherende organisaties (ZHL, SBB, NM) en provincie. In de Krimpenerwaard werken we goed samen met het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK). Dat sluit contracten af met boeren die zich willen inzetten voor weidevogels en daarvoor hun maaibeheer aanpassen, plasdraspompen installeren, voorbeweiden en de mestgift willen aanpassen.
Lees verder -
Nederland verliest in hoog tempo zijn weidevogels
2 maart 2019
Dat het mis is met de boerenlandvogels was bekend. Maar dat de situatie zo nijpend is, is nieuw. Volgens Vogelbescherming Nederland dreigen patrijs, zomertortel, watersnip en wulp binnen tien jaar in een aantal provincies uit te sterven, als de trend niet wordt gekeerd.
Lees verder -
Lezing 'aarde, wormen en vogels'
1 maart 2019
Mocht u het komende voorjaar in de Krimpenerwaard iemand plat op de buik op een karretje in het weiland zien liggen, maakt u zich dan niet direct zorgen. De kans is groot dat hij of zij van dichtbij wormen in actie wil zien! Iedereen heeft wel eens een worm gezien, maar weinig mensen zullen zoveel wormen hebben gezien als Jeroen Onrust. Hij gaf op 17 januari in De Zwaan een presentatie over zijn jarenlange onderzoek naar wormen, met name in relatie tot de voedselbeschikbaarheid voor weidevogels. Eén ding is zeker: na het eerste door de NVWK georganiseerde - en geslaagde!! - Weidevogelcafé voor weidewachters en agrariërs, zullen de deelnemers heel anders kijken naar - en denken over - wormen!
Lees verder -
Provincie Zuid-Holland, voer uw plan nu uit! Red de boerenlandvogels!
28 februari 2019
Slobeend, tureluur en grutto. Dit drietal komt graag in Zuid-Holland. Maar geen enkele andere provincie heeft de afgelopen jaren zo slecht voor zijn boerenlandvogels gezorgd als Zuid-Holland. Zien we nu nog torenvalken, veldleeuweriken en wulpen, dat is over tien jaar niet meer zo. Zonder maatregelen sterven de wulp en de veldleeuwerik uit! De provincie Zuid-Holland erkent dit gevaar en heeft met maatschappelijke partijen een goed actieplan opgesteld. Provincie Zuid-Holland, voer het plan nú uit om deze vogels te behouden!
Lees verder -
Heempad journaal 30
28 februari 2019
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Landelijke dag Natuur in Boerenland
21 februari 2019
Op zaterdag 16 februari vond in de Jaarbeurs in Utrecht de Landelijke dag Natuur in Boerenland plaats. Beschermers, tellers, boeren en beheerders van het boerenland kwamen samen om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Het programma bood een variatie aan onderwerpen zoals de stand van zaken in verrichte inspanningen, trends van soorten en nieuwe technieken. Ook werden de stands in expozaal goed bezocht.
Lees verder -
Kom jij de NVWK versterken?
20 februari 2019
De NVWK is dé natuurvereniging van de bewoners in en rond de Krimpenerwaard. De NVWK werkt steeds meer samen met overheden, de terreinbeheerders, agrariërs en andere natuurverenigingen. Het bestuur wil dit nog versterken om meer voor natuur en landschap te kunnen doen en de bewoners er over te informeren. Met het vertrek van Max Ossevoort, Dirk-Jan van Roest en Jan van Exel uit het bestuur ontstaan drie vacatures; voor evenzoveel leden een kans om een mooie bijdrage te leveren aan die verdere ontwikkeling van de NVWK. Heb je interesse in één van de volgende onderwerpen? Vind je het belangrijk dat de NVWK als vereniging goed werk doet en goed werkt? Heb je daar wat tijd voor over? Lees vooral verder en, beter nog, bel of mail even met Jaap Graveland en/of Frans van der Storm.
Lees verder -
Kunnen we de insecten redden? Tel mee!
20 februari 2019
Anderhalf jaar geleden bleek uit onderzoek dat insecten in Duitsland, net over de grens, in 25 jaar met 75% waren afgenomen. Het onderzoek sloeg in Nederland in als een bom. Wat doen we ermee in de Krimpenerwaard?
Lees verder -
Hulp gezocht bij amfibieëntrek Krimpenerwaard
18 februari 2019
Wellicht heeft u het bekende fenomeen zelf als eens waargenomen bij u in de buurt of op andere plaatsen. Het trekken van amfibieën over de weg.
Lees verder -
Stap in de schoenen van de boswachter
11 februari 2019
Heb je je wel eens afgevraagd wat onze boswachters allemaal doen op een dag? Bekijk dan de prachtige beelden over Team Veenweiden en stap in de boswachters schoenen van Ninouk, Sietse en René.
Lees verder -
Natuurmaatregelen in de Krimpenerwaard gunstig voor weidevogels
11 februari 2019
Leuk en aardig, die nieuwe natuurgebieden in de Krimpenerwaard, maar werkt het ook? Krijgen we inderdaad de nieuwe natuur die we wensen? Zijn de aanpassingen in het landschap nuttig voor de weidevogels? Een eerste meting in de Berkenwoudse Driehoek en De Nesse geeft positieve resultaten: de broedparen van vrijwel alle vogelsoorten namen in aantal toe.
Lees verder -
2250 ha natuur, waarom eigenlijk?
7 februari 2019
Vorige week debatteerde de raad van de gemeente Krimpenerwaard over het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden. Na 20 jaar discussie gaat de realisatie van 2250 ha natuur met agrarisch medegebruik richting afronding. Onder de agrariërs is er nog altijd veel onbegrip. Hoe zat het ook weer, waarom moet hier zo nodig 2250 natuur komen?
Lees verder -
Heempad journaal 29
6 februari 2019
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Aan de lijn? Vogels weten wel beter!
26 januari 2019
Vogels doen niet aan goede voornemens. In hartje winter is het overleven geblazen. Hoezo aan de lijn doen? Elke gram die telt. Hoe meer vetbollen, zaden en maden, hoe beter. Goede voornemens bij mensen kunnen wel heel nuttig zijn voor vogels. Ga vogels voeren in de tuin, koop voortaan weidevogelvriendelijke melk, doe de kat een belletje om, plaats een insectenhotel of maak een vogelvriendelijke tuin. 10 tips voor goede vogelvoornemens.
Lees verder -
Met vleermuizen onder één dak
23 januari 2019
Natuurinclusief renoveren is hot: rekening houden met medebewoners bij het isoleren van je huis. Vaker dan je denkt, woon je met vleermuizen onder één dak. Met wat onderzoek voorkom je dat ze worden ingemetseld.
Lees verder -
Voor Bosuilen is het al lang Nieuwjaar
14 januari 2019
Bij weinig vogels begint de hormoonhuishouding al in het najaar te veranderen. Bij Bosuilen wel. Die beginnen al in oktober met baltsgedrag. Middenin de winter roepen ze nog regelmatig en kun je op pad om ze te inventariseren. Fred Koning doet dat al bijna zestig jaar. Zijn verhaal lees je in de nieuwe Vogelbalans.
Lees verder -
Goed voornemen: help de stadsvogels
2 januari 2019
Op 28 november werd de nieuwe Vogelatlas gepresenteerd. Die geeft in detail de veranderingen weer in de vogelstand in de laatste 15 jaar. Tot de grootste verliezers horen de stadsvogels. Die zijn gehalveerd. Maar u kunt daar wat aan doen. Een mooi voornemen!
Lees verder -
2019: Jaar van de Wulp
21 december 2018
De wulp kijkt naar zijn gulp’: een bekend ezelsbruggetje om de wulp aan zijn kromme, naar beneden gebogen snavel te kunnen herkennen. Het is de grootste steltlopersoort en geliefd om zijn prachtige, jodelende baltszang. Dat is al reden genoeg om de wulp uit te roepen tot soort van het jaar 2019, maar prangender reden is dat ie op de Rode Lijst staat.
Lees verder -
Deltaplan voor biodiversiteit in Nederland
19 december 2018
Persbericht 19 december 2018 Deltaplan voor biodiversiteit in Nederland: samen natuurverlies ombuigen naar herstel Een brede maatschappelijke beweging presenteert vandaag haar aanpak voor natuurherstel in Nederland. De deelnemers zijn kennisinstituten, landbouwvertegenwoordigers, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en een bank. Zij laten zien dat we door betere samenwerking en het stimuleren en waarderen van grondgebruikers het biodiversiteitsverlies om kunnen buigen naar herstel. Deze partijen nodigen vandaag nadrukkelijk de rest van Nederland uit om aan te sluiten. Zodat Nederland een voorbeeld wordt van een dichtbevolkte delta waar we natuur en economische ontwikkeling verbinden en onze kwaliteit van leven - en die van toekomstige generaties – borgen.
Lees verder -
Slecht broedseizoen voor grutto
14 december 2018
Het broedseizoen van de grutto is opnieuw dramatisch verlopen. Ook in 2018 groeiden er onvoldoende jongen op om het aantal grutto’s in ons land op peil te houden. De telling leverde dit broedseizoen ruwweg 6.500 vliegvlugge jongen op, terwijl er zeker 13.600 jongen nodig zijn om het aantal grutto’s niet verder te laten dalen. De grutto, onze nationale vogel, gaat al decennia lang hard in aantal achteruit. Het broedseizoen van 2018 levert opnieuw een flinke dreun op voor de grutto. Nederland zal zich meer moeten inspannen om de grutto van de ondergang te redden.
Lees verder -
Eerste klimaatkaart Nederlandse flora: warmteminnende planten langs rivieren en in steden
12 december 2018
Door 35 miljoen plantenwaarnemingen in Nederland te combineren met informatie over de gemiddelde temperatuur waar elke plantensoort op de wereld voorkomt is een bijzondere klimaatkaart voor Nederland gemaakt. Voor het eerst wordt duidelijk waar in Nederland de meeste warmteminnende planten voorkomen: rivieren en steden springen er overduidelijk uit.
Lees verder -
Graslandinsecten profiteren van eenvoudige maatregelen
12 december 2018
Vlinders en bijen die in graslanden leven zijn met relatief eenvoudige maatregelen te helpen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van De Vlinderstichting, It Fryske Gea en agrarisch collectief It Lege Midden, uitgevoerd in Friesland. Vooral het kruidenrijk maken of houden van perceelsranden levert positieve effecten op voor vlinders.
Lees verder -
Panorama Krimpenerwaard: voor natuur dichtbij
12 december 2018
Op 28 november presenteerden bewoners, agrariërs, jongeren, ondernemers en natuurbeschermers het Panorama Krimpenerwaard. Voor velen van u misschien ver weg, maar belangrijk voor de natuur dichtbij.
Lees verder -
Heempad journaal 28
11 december 2018
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Nieuwe Vogelatlas: vogelstand in 40 jaar spectaculair op z'n kop
5 december 2018
De vogelwereld in Nederland is de afgelopen veertig jaar behoorlijk op z'n kop gezet. Dat blijkt uit het veldwerk van 2000 vogelaars. In de nieuwe Vogelatlas maken ze de balans op en beschrijven ze 369 vogelsoorten die in Nederland voorkomen.
Lees verder -
Kievit door de droogte van de regen in de drup?
5 december 2018
De Kievit staat als broedvogel volop in de belangstelling. Dat is ook niet zo vreemd want de populatie van de soort gaat al vanaf midden jaren tachtig achteruit. De oorzaken zijn bekend: intensivering van de landbouw en te weinig jonge vogels die vliegvlug worden. Bij dat laatste zijn verlies van legsels, uitmaaien, predatie, weinig dekking en waarschijnlijk ook te weinig insecten voor de jonge vogels de belangrijkste oorzaken.
Lees verder -
Iets minder Grote Zilverreigers op slaapplaatsen in Zuid-Holland
5 december 2018
Het lijkt erop dat er beduidend minder Grote Zilverreigers in de provincie Zuid-Holland verblijven dan vorig jaar. Dat is de eerste indruk op basis van de slaapplaatstellingen in oktober. Een steekproef van 16 getelde slaapplaatsen laat -21% ten opzichte van 2017 zien. Of zitten ze elders?
Lees verder -
Zelf een vleermuiskast bouwen?
5 december 2018
Help de vleermuis aan een mooi onderkomen!
Lees verder -
Stop jacht op weidevogels
5 december 2018
De Bond Friese VogelWachten (BFVW) start een petitie tegen de jacht op weidevogels. Het gaat hierbij om soorten als grutto, wulp en kievit. Met de petitie wordt het Europees Parlement opgeroepen om de jacht op de kwetsbare weidevogels in heel Europa te verbieden.
Lees verder -
Lisdodde: meer dan een baggerplant
1 december 2018
Door de droge en warme zomer daalde onze veenbodem dit jaar ca 2 cm, tegen 1 cm gemiddeld. “Natte teelten’ stoppen de bodemdaling. Lisdodde (de bekende ‘rietsigaar’) lijkt het meest kansrijk, en vergroot misschien de biodiversiteit
Lees verder -
Krimpenerwaard vogelrijk, of vogelarm?
1 december 2018
“Elke keer als ik weer terugkom van vakantie valt me op vogelrijk de Krimpenerwaard is”. Een ontboezeming van één van de agrariërs waarmee ik samenwerk voor een betere toekomst voor landbouw én natuur. Waarom dan al die aandacht voor het verlies aan biodiversiteit?
Lees verder -
Vergroten maatschappelijke meerwaarde buitengebied nodig voor een rijke Zuid-Hollandse groenblauwe leefomgeving
28 november 2018
In reactie op het ontwerp voor de nieuwe provinciale visie op de Zuid-Hollandse groenblauwe leefomgeving pleit de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) samen met meer dan twintig andere natuurorganisaties voor een multifunctioneel buitengebied. Het is volgens de organisaties niet langer vol te houden dat grote delen van het Zuid-Hollandse buitengebied alleen gericht zijn op de productie van voedsel voor de wereldmarkt tegen een zo laag mogelijk prijs.
Lees verder -
Rechter verbiedt opnieuw schieten smienten in Zuid-Holland
19 november 2018
De Rechtbank in Den Haag heeft, net als vorig jaar, geoordeeld dat er voorlopig geen afschot van smienten mag plaatsvinden in Zuid-Holland. Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakten eerder bezwaar tegen dit voorgenomen plan van de provincie Zuid Holland. Smienten zijn kleine eenden uit het arctisch gebied, die onder meer in ons land overwinteren. Al tientallen jaren zien we de aantallen van deze eend slinken.
Lees verder -
Kasten tegen muizen opgehangen
19 november 2018
Zaterdag 3 november werden er 20 torenvalkkasten en 20 kerkuilkasten getimmerd. Die kasten moesten een plaats langs de Lekdijk krijgen, met als doel de muizenplaag die de dijk teistert, aan te pakken. Het idee is dat torenvalken en kerkuilen de muizen gaan wegvangen, een vorm van biologische bestrijding!
Lees verder -
Economie en ecologie: bewoners word wakker!
14 november 2018
Het waren weer goede weken voor mensenwensen. De lobby voor een tweede oeververbinding en extra woningen eiste alle aandacht. Maar evenwichtige aandacht voor economie en natuur en landschap maakt ons pas echt sterker.
Lees verder -
Race 2018!
13 november 2018
De race om de meeste vogels in 1 jaar in de Krimpenerwaard te scoren is nog in volle gang!
Lees verder -
Presentaties Leve(n)de Tuin op de site gezet
13 november 2018
Op 13 april en 26 september gaven de Werkgroep Steenbreek Krimpen ad IJssel en de Erfvogelwerkgroep van de NVWK drie presentaties voor bewoners over hoe zij de biodiversiteit in de kernen kunnen behouden en vergroten.
Lees verder -
Samenwerking HHSK en NVWK
13 november 2018
Op verzoek van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) gaan de roofvogelwerkgroep en de uilenwerkgroep samen muizen proberen te bestrijden.
Lees verder -
De bladkoning: zes gram over de Sahara
13 november 2018
De vogeltrek is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen. Ook in de Krimpenerwaard is er veel van te zien. Een zeldzame doortrekker is de bladkoning. Zes gram weegt-ie, minder dan een euromunt.
Lees verder -
Heempad journaal 27
9 november 2018
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Nacht van de Nacht
26 oktober 2018
Nacht van de Nacht beleef je in de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op pad met de boswachter op zoek naar het nachtleven.
Lees verder -
Euro Birdwatch 2018: de (voorlopige) resultaten
19 oktober 2018
Nou, het zit er weer op voor dit jaar. En over het vogelaspect van de afgelopen Euro Birdwatch 2018 kunnen we eigenlijk kort zijn: het was een topdag!
Lees verder -
Verstedelijking in de Krimpenerwaard?
19 oktober 2018
De kans is groot dat u de afgelopen week iets mee heeft gekregen van het voorstel van het college van B en W van de Gemeente Krimpenerwaard om de lobby voor een 2e oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard te versterken met een zoeklocatie voor 200 ha verstedelijking. Het betreft een voorstel voor een pre-verkennig voor het MIRT programma van de overheid (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport).
Lees verder -
Predatie voert druk verder op voor boerenlandvogels
17 oktober 2018
Al decennialang hollen de aantallen vogels in het landelijke gebied achteruit, als gevolg van de intensivering van de landbouw. Predatie van de eieren en kuikens voert de druk op de vogelpopulaties extra op, blijkt nu uit een literatuuronderzoek van Sovon Vogelonderzoek Nederland (zie download hiernaast) . Het rapport bevestigt opnieuw dat de inrichting van ons landschap predatoren in de kaart speelt. Maar om de grondbroeders te redden is meer nodig dan het bestrijden van predatoren.
Lees verder -
Heempad Journaal 26
17 oktober 2018
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Veel vlinders op klimop
15 oktober 2018
In het najaar bloeien er niet meer zoveel planten. Maar de vlinders die nu nog actief zijn hebben wel voedsel nodig! Op bloeiende klimop, waar veel nectar in zit, kunnen ze nu goed 'bijtanken'.
Lees verder -
Het jaar van de wesp
15 oktober 2018
Jaren zag je ze nauwelijks. Maar mede door de warme zomer, een goede vruchtzetting bij appels en ander fruit, en een vroege rijping van de vruchten hebben de wespen een topjaar. Hoe zit een wespenvolk eigenlijk in elkaar?
Lees verder -
De Krakeend; een succesverhaal!
13 oktober 2018
Nu de Vogelatlas van Nederland op het punt van verschijnen staat, is het goed om er eens een soort uit te lichten die het heel goed heeft gedaan deze atlasperiode, maar eigenlijk ook al lang daarvoor. En dan bedoelen we niet de usual suspects als Grote Zilverreiger, Cetti’s Zanger of Middelste Bonte Specht, maar de Krakeend. Onopvallend maar zeker succesvol.
Lees verder -
Verrijk je wereld, herstel de biodiversiteit
3 oktober 2018
Het onderwerp biodiversiteit begint bij de twee gemeenten in de Krimpenerwaard steeds meer te leven. Maar bewoners weten nauwelijks wat er in hun dorp leeft. Doodzonde, want met een beetje kennis gaat er een wereld open.
Lees verder -
Maaien: van levensbelang voor insecten
29 september 2018
Wat was het mooi in dat bermpje! Al die vlinders, hommels en wilde bijen! Maar dan kom je een dag later terug met je fototoestel en dan schrik je je rot: alles is gemaaid! Alle bloemen zijn verdwenen en je komt geen vlinder of bij meer tegen. Dat moet toch anders kunnen? De Vlinderstichting krijgt regelmatig reacties van mensen die het doodzonde vinden dat er wordt gemaaid. Toch is maaien wel heel erg belangrijk en nodig: als bermen en graslanden niet gemaaid worden, zijn binnen een paar jaar de bloemen verdwenen. Maaien (of grazen) is dus nodig om graslanden als vlinderleefgebied te behouden. Maar hoe doe je dat? En is maaien voor vlinders ook eigenlijk wel zo erg?
Lees verder -
2018, het jaar van de waterplanten
22 september 2018
Er is één groep onder de planten die totaal geen last had van de droogte van deze zomer: de waterplanten. Het leek er zelfs op dat deze soorten het juist veel beter deden dan afgelopen jaren.
Lees verder -
Petitie tegen walvisjacht IJsland.
20 september 2018
Kortgeleden ontdekten wetenschappers dat de hersencellen die verantwoordelijk zijn voor complexe emoties als romantische liefde en rouw ook bij walvissen voorkomen! Men dacht dat alleen mensen en mensapen dit soort hersencellen hadden, maar walvissen blijken er drie keer zoveel van te hebben als wij!
Lees verder -
Hersenen opladen in de natuur
17 september 2018
De aandacht langdurig ergens bijhouden is niet altijd even eenvoudig. Nu blijkt dat het concentratievermogen gemakkelijk te herstellen is, door de hersenen even in de natuur “op te laden”. Maar dan moet men wel laptop en mobieltje thuislaten.
Lees verder -
Petitie tegen plastic in de zee
16 september 2018
Teken de petitie van Greenpeace tegen wegwerpplastic. Iedere minuut belandt er een vuilniswagenlading aan plastic afval in zee. Voedselbedrijven en supermarkten zijn verslaafd aan goedkoop en makkelijk wegwerpplastic. Maar onze oceanen betalen de prijs. Het is een van de grootste bedreiging van het milieu wereldwijd.
Lees verder -
Vierde en laatste nieuwsbrief van wintervogeltelseizoen 2017-2018
9 september 2018
Na een prachtige maar droge zomer komt nu langzaam de herfst eraan. Afgelopen week het gezicht al vol met spinnenweb van de kruisspin en toch zitten de limonadewespen nog volop op de gevallen appels in de tuin. Onze coördinator wintervogeltellingen heeft de laatste hand gelegd aan het korte verslag over de laatste telling van april 2018, lente in het najaar.
Lees verder -
Veenweiden laten massaal hun CO2 los, en dus ligt daar een grote kans voor het klimaat. Maar wordt die wel gegrepen?
3 september 2018
Het verhogen van de grondwaterstand in veenweidegebieden is een goedkope methode om CO2-uitstoot te reduceren. Maar waarom krijgt een groepje veenvoorvechters dan nauwelijks gehoor in Den Haag?
Lees verder -
Wie respecteert de wet vrijwillig?
30 augustus 2018
Op papier is de Nederlandse natuur beschermd. In de praktijk valt dat echter tegen, want er is nauwelijks controle. De WetlandWachten van Vogelbescherming spannen zich met terreineigenaren in om daar verandering in te brengen, maar het Rijk en de provincies moeten óók aan de bak.
Lees verder -
Waarheen met het veen? Natuurlijk omhoog!
29 augustus 2018
De grond in onze boomgaard vertoont momenteel door de droogte grote krimpscheuren. Dat veen hebben we geërfd van de natuur. Maar we zijn slechte rentmeesters, het verdwijnt onder onze voeten. Er wordt al decennia onderzoek gedaan naar hoe het tij te keren. Een van de bekendste studies heet "Waarheen met het veen?"
Lees verder -
Heempad Journaal 25
28 augustus 2018
IVN-gids Hans van Dam is geboren en getogen in Stolwijk. In de Waardvogeluitgaven van 2017 deelde hij zijn 'Natuurherinneringen' uit zijn jeugd in de Krimpenerwaard met ons. Later werkte en woonde hij in Boskoop waar hij zijn liefde voor de natuur gedurende vele jaren intensief in praktijk heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag is hij zeer actief voor IVN Boskoop en in Natuurtuin De Veenmol.
Lees verder -
Franse jacht op grutto en wulp
17 augustus 2018
Onbestaanbaar! Frankrijk wil op wulpen blijven schieten en mogelijk per 2020 zelfs de jacht op grutto’s weer gaan toestaan. Tot 1 augustus kon u een online consultatie invullen van de Franse regering om te laten weten hoe u erover dacht. Velen hebben dat gedaan, hartelijk dank daarvoor! Franse vogelbeschermers hadden ons gevraagd deze mogelijkheid bekend te maken, juist ook bij het Nederlandse publiek, omdat zo vele grutto's bij ons komen broeden.
Lees verder -
Te weinig kievitkuikens overleven
17 augustus 2018
Gedurende twee jaar zijn veel toegepaste maatregelen die de kievit moeten helpen onderzocht. Hard nodig, want sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de aantallen van deze karakteristieke boerenlandvogel gekelderd met bijna 60 procent. Daarom werd in 2016 door Vogelbescherming en Sovon het Jaar van de Kievit uitgeroepen en het onderzoek gestart. Helaas lieten de onderzochte maatregelen slechts kleine verbeteringen zien in het overleven van kievitkuikens. Om deze weidevogel te redden is meer nodig.
Lees verder -
Nieuw op de site: de Klussenbank
1 augustus 2018
De NVWK krijgt het steeds drukker. Dat is prachtig, want in de praktijk betekent het dat we als vrijwilligersvereniging meepraten bij de grote projecten die worden uitgevoerd in de Krimpenerwaard en daar het natuurbelang kunnen inbrengen, maar ook dat we uit eigen initiatief met projecten kunnen aankloppen bij de beide gemeenten, waterschap en provincie. Helaas schieten daardoor bepaalde klussen erbij in en hebben we voor de projecten extra handen nodig. Daarom hebben we een klussenbank opgericht. Vaak gaat het om kortlopende taken, soms komt een klus op herhaling. De Klussenbank vind je onder Actueel op de site, en vanaf het juni 2018-nummer in de Waardvogel. Wie helpt mee?
Lees verder -
TuinVlinderTelTiendaagse!
24 juli 2018
Tel mee in de tuin!
Lees verder -
Spaar het regenwoud. Stop de ontbossing met ons geld.
21 juli 2018
Het regenwoud wordt verwoest, met hulp van ABN AMRO, ING en de Rabobank. Zij stoppen jouw geld in bedrijven die het oerwoud omhakken om er palmolieplantages aan te leggen. Mensen die in het bos wonen en werken, worden verjaagd. Dieren dreigen uit te sterven. Wij vinden het niet eerlijk dat banken geld verdienen aan het verwoesten van regenwoud en mensenlevens. Met ons geld. Vind jij dat ook? Stuur deze banken dan nu een kaart.
Lees verder -
Teken om een einde te maken aan de uitstervingsgolf
18 juli 2018
Avaaz heeft net ontdekt dat vaquitas -- schattige "minidolfijnen" die in de zee bij Mexico leven -- waarschijnlijk zullen uitsterven. Men heeft zich keihard ingezet voor hun bescherming, maar er zijn er nu nog maar 12 over -- vorig jaar waren er nog 30! Het zijn niet alleen vaquitas die dreigen te verdwijnen. Er is een zesde uitstervingsgolf gaande, vrijwel volledig veroorzaakt door de mens. Bijna tweederde van de wilde diersoorten is in de afgelopen 50 jaar verdwenen!
Lees verder -
De mussen vallen van het dak
17 juli 2018
Warm weer en vogels – gaat dat wel samen? Vogels kunnen niet, zoals mensen, zweten om af te koelen. Honden en katten ook niet, eigenlijk zijn vooral mensen uitzonderlijk aangepast aan warm weer. Sommige vogels kunnen op onverwachte manieren last hebben van het warme weer. Een top-5 van uitdagingen én oplossingen voor vogels.
Lees verder -
Beleef de natuur op Natuurtuin de Veenmol Boskoop
17 juli 2018
Op zaterdag 28 juli organiseert IVN Vrienden van het Heempad een natuurwandeling in het Zwarte Pad gebied. Door afsluiting van de Ringdijk (Linnaeuskade) wordt voor een alternatieve route gekozen. De wandeling start om 10.00 uur bij Natuurtuin de Veenmol, waar een bloemenweelde te zien is, ondanks de droogte.
Lees verder -
Resultaten Nationale Nachtvlindernacht
9 juli 2018
Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht op 22 juni was het voor de nachtvlinders een beetje te koud. Door middel van licht en smeer (een mengsel van onder andere honing, wat op bomen wordt aangebracht) werden de nachtvlinders gelokt. Met een score van 27 vlinders viel het wat tegen. De meidoornstippelmot met 14 exemplaren werd het meest geteld, gevolgd door de gewone stofuil met 8 stuks. Maar met de opkomst van de geïnteresseerden was de coördinator van de vlinders- en libellenwerkgroep zeer tevreden.
Lees verder -
Jongeren mee met ringen jonge kerkuilen
7 juli 2018
Afgelopen dinsdag zijn in Lekkerkerk en Ouderkerk twee nesten met jonge kerkuilen geringd. Waar dat normaal gesproken zonder groot publiek gebeurd was er nu een uitzondering gemaakt. En wel voor de kinderen van groep 7/8 van basisschool het Mozaïek uit Krimpen aan den IJssel.
Lees verder -
Vrijwilligers gezocht voor noodopvang besmeurde vogels
5 juli 2018
De olietanker Bow Jubail verloor zaterdag 23 juni 2018 na een aanvaring 200 ton olie in de Rotterdamse haven. Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam coördineren de schoonmaakactie. Rijkswaterstaat zorgt voor de opvang en reiniging van besmeurde vogels en het schoonmaken van de Nieuwe Waterweg.
Lees verder -
Maak van jouw ideeën voor de toekomst een vlog en win 250 euro!
5 juli 2018
De gemeente is bezig om een plan te maken voor de toekomst van de Krimpenerwaard. Voor dit plan (de omgevingsvisie) willen we ook jouw mening horen. Wat vind je belangrijk voor jouw toekomst? Wat wil je graag zo houden en wat wil je dat beter gaat in de omgeving waar je woont en leeft? Maak hierover een vlog. De makers van de winnende vlog krijgen 250 euro! En de beste 5 krijgen een uitnodiging voor een gamesessie met Milo ter Reegen. Milo is bekend van Youtube DutchFifaHD.
Lees verder -
De zonnedauw: vlees eten zonder water
28 juni 2018
De zonnedauw is een vleesetend plantje dat voorkomt op natte, schaars begroeide graslanden in de Krimpenerwaard. De druppels op het blad lijken op dauw en trekken insecten aan. Die blijven plakken en worden verteerd. Die druppels zijn heel bijzonder: ze bevatten geen water en drogen dus nooit uit.
Lees verder -
Vlotjes en Vogeldag 2018
20 juni 2018
Op woensdag 27 juni organiseert het Zuid-Hollands Landschap, in samenwerking met de NVWK, De Groene Motor en het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard een zogenaamde “Zwarte stern vlotjes- en vogeldag”.
Lees verder -
Komt u gras ruimen in de Idylle?
14 juni 2018
We beginnen met het maaien van de Idylle in het Loetbos. Dat betekent dat a.s. zaterdag het gras afgeruimd moet worden. Kunt u zaterdag 16 juni komen helpen met afruimen? We starten om 9.00 uur en verwachten rond 13.00 uur gereed te zijn en we eindigen met het traditionele ijsje.
Lees verder -
De ratelaar, topper bij herstel van kruidenrijke bermen
14 juni 2018
Weidevogels, insecten en veel plantensoorten nemen in ons buitengebied af door de intensieve landbewerking en bemesting. Een aantal agrariërs, het Zuid-Hollands Landschap (ZHL), het Hoogheemraadschap (HHSK) en de NVWK zetten zich in om het tij te keren. Lokaal boeken we al succes. De ratelaar helpt ons daarbij.
Lees verder -
Lezing woensdag 13 juni over Waarneming.nl gaat niet door!!!
13 juni 2018
Ivm ziekte van de presentator gaat de lezing over Waarneming.nl niet door. De lezing houdt u nog te goed. Er wordt een andere datum gepland.
Lees verder -
Het wordt tijd dat wij ons aanpassen aan de natuur
31 mei 2018
Natuur is leuk, zolang ze maar binnen de lijntjes kleurt. Dus is half Nederland overstuur vanwege volksvijand nummer één, de buxusmot.
Lees verder -
Eerste jongen steenuilen 2018 geringd!
28 mei 2018
Op donderdagavond 24 mei is in Lekkerkerk het eerste nest met jongen steenuilen van 2018 geringd! Moeder, die ook ongeringd was, zat met drie jongen in de nestkast. De jongen waren zo'n 13 dagen oud. Naast het ringen worden ook biometriegegevens (vleuggellengte, gewicht en de grootte van het hoofd tussen kop en snavel) van de vogels verzameld.
Lees verder -
De lepelaar broedt nu in de Krimpenerwaard!
24 mei 2018
Sinds 2016 is de Krimpenerwaard een prachtige broedvogel rijker: de lepelaar. De vestiging past bij de spectaculaire toename van de lepelaar in ons land. Die toename is het gevolg geweest van betere bescherming en, verrassend misschien, predatie door de vos.
Lees verder -
Interessante studie over relatie tussen nutriënten en neonicotinoiden
19 mei 2018
Op 23 maart 2018 werd een interessante publicatie van Centrum Milieukunde Leiden (CML) uitgegeven, afkomstig uit hun living lab. Deze publicatie gaat over het bestrijdingsmiddel thiacloprid (een toegelaten neonicotinoide insecticide). Bestrijdingsmiddelen komen per definitie ook in het oppervlaktewater terecht; direct door verstuiving, indirect door uitspoeling. Thiacloprid blijkt onder veldomstandigheden veel grotere negatieve effecten op het aantal waterafhankelijke insecten (zoals haften) en kleine kreeftachtigen (zoetwaterplankton zoals watervlooien) te hebben dan in laboratoria kan worden aangetoond, zelfs bij concentraties die 2500 keer lager zijn dan in laboratoriumstudies. De oorzaak lijkt te zitten in de hoeveelheid voedsel voor deze organismen: bij weinig voedsel, zoals in de praktijk optreedt bij de gebruikelijke voedselconcurrentie in het veld, heeft de stof veel meer effect dan in laboratoriumstudies (waar altijd voldoende voedsel wordt gegeven).
Lees verder -
Als je het weet, zie je ze: graafbijen
16 mei 2018
Cruijff stond bekend om zijn soms onnavolgbare redeneringen en zinnen. Maar deze is helemaal recht voor z’n raap: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Anders gezegd: met voorkennis zie je meer. Bijvoorbeeld graafbijen.
Lees verder -
EU verbiedt gebruik bijengif in de open lucht
7 mei 2018
EU-lidstaten zijn het eens geworden over een verbod op enkele soorten bijengif. De bestrijdingsmiddelen worden in de landbouw ingezet om gewassen te beschermen, maar vormen een gevaar voor bijen, die noodzakelijk zijn voor de bestuiving van gewassen.
Lees verder -
Rapport insectensterfte aangeboden aan minister
7 mei 2018
Circa een jaar geleden kwamen de resultaten in het nieuws van onderzoek van de Universiteit van Nijmegen. De onderzoekers toonden een dramatische achteruitgang aan van insecten in natuurgebieden in het landelijk gebied in Duitsland. De meeste gegevens werden verzameld net over de grens, in een gebied vergelijkbaar met Nederland. Het resultaat kreeg daarom in Nederland grote aandacht. Het leidde tot een gezamenlijk initiatief van de wetenschap, agrarische organisaties, Rabobank, de verwerkende industrie en natuurbeschermingsorganisatie om een Deltaplan Herstel Biodiversiteit te maken. Dit plan wordt in juli aan minister Schouten aangeboden.
Lees verder -
Doe mee aan Leve(n) tuin en Natuurinclusief renoveren
29 april 2018
We willen bereiken dat er meer natuur ontstaat in de tuin en rond de woning. Ook in kleine tuinen in de bebouwde kom kan de natuur met eenvoudige aanpassingen worden binnengehaald. Wat is nu leuker dan genieten van vogels, bijen, vlinders en vleermuizen in en om de eigen tuin. Het is niet alleen leuk, u draagt zo ook bij aan het behoud van biodiversiteit. Het natuurlijker maken van de tuin is niet alleen leuk en goed voor de biodiversiteit, het helpt ook de gevolgen van klimaatverandering op te vangen: de zomers worden heter, buien worden feller. Het wordt te heet in de tuin, en het leidt tot overbelasting van het riool, waardoor afvalwater in het oppervlakte water komt. Minder stenen en meer groen beperken deze risico’s. Klimaatverandering heeft nog een gevolg: de gemeenten in de Krimpenerwaard willen energieneutraal zijn in 2050. Dat betekent dat veel woningen beter geïsoleerd moeten gaan worden. We zien dat bij woningrenovatie vaak nest- en schuilgelegenheid voor vogels en vleermuizen verloren gaan. Het gevolg is stille straten, waar voorheen tjilpende huismussen op het dak de straat verlevendigden.
Lees verder -
Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de groene ruimte van Nederland
28 april 2018
Eind vorig jaar heeft een groep van 19 partijen uit de land- en tuinbouw, retail, agroindustrie, wetenschap en natuur- en milieuorganisaties de handen ineen geslagen. Samen zijn zij een Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de groene ruimte van Nederland aan het uitwerken. Dit plan is in zomer 2018 gereed. Deze afspraak is vastgelegd in de ‘Verklaring van Driebergen’. Deze verklaring wordt aangeboden aan minister Schouten. Het Deltaplan richt zich op ambities voor 2030. In deze nieuwsbrief meer informatie over de stand van zaken.
Lees verder -
Uitreiking cheque Rabo Clubkas Campagne
28 april 2018
Donderdag jl mocht onze voorzitter uit handen van Patricia Speksnijder, medewerkster van de Rabobank Krimpen aan den IJssel, een cheque in ontvangst nemen van maar liefst 512.65 euro in het kader van de Rabo Clubkas Campagne.
Lees verder -
Waardvogel komt later uit
20 april 2018
Vast ter info: het aprilnummer van de Waardvogel komt pas in mei uit... Naast werk en andere taken: nog nooit waren er zoveel belangrijke bijeenkomsten over natuur als de afgelopen maand, soms drie dagdelen vullend. We hebben ons als NVWK goed geprofileerd op alle vlakken en bij de diverse organisaties en overheden, dat had prioriteit.
Lees verder -
Idylles ingezaaid
20 april 2018
Nadat begin deze maand de grondbewerking voor de twee nieuwe vlinder- en bijenhabitats was afgerond, werden deze woensdag jl. ingezaaid. Deze habitats zijn aangelegd op de Lekweide bij de Bergstoep in Bergambacht en in het ‘Weydeblick’-gebied ten Noorden van Lekkerkerk nabij de veldijsbaan.
Lees verder -
De lezingenavond Leve(n)de Tuin zeer geslaagd
16 april 2018
Te oordelen naar de reacties van de aanwezigen was deze avond van de NVWK en Operatie Steenbreek een groot succes. We konden gebruik maken van de prachtige raadzaal in het Gemeentehuis van Krimpen ad IJssel en er waren ca. vijftig belangstellenden.
Lees verder -
IJskoude wintervogeltelling in maart
16 april 2018
De telling van 17 en 18 maart zullen velen zich nog herinneren, het voelde heel erg koud. Temperaturen waren laag voor de tijd van het jaar, normaal gemiddeld is het ongeveer 10 graden en 's nachts een graad of 3 (boven nul). Dit weekeinde was het overdag net boven nul en 's nachts een paar graden vorst. Het voelde het weekeinde erg koud aan door een wind van kracht 5 Beaufort.
Lees verder -
Grondbewerking nieuwe Idylles voltooid
15 april 2018
Dinsdag 3 april heeft de Fa. Houtdijk den Boer de grondbewerking uitgevoerd van de twee nieuwe Idylles. De opdracht daartoe werd gegeven door Hoveniersbedrijf A. Molenaar uit Bergambacht, die deze werkzaamheden voor de NVWK sponsort.
Lees verder -
Eerste vluchten Weidevogeldrone
4 april 2018
Op vrijdag 30 maart 2018 zijn in de Krimpenerwaard bij Bovenberg de eerste vluchten gemaakt met de Weidevogeldrone die door het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard is aangeschaft. Na een lange aanloopperiode kunnen we de drone eindelijk in gebruik gaan nemen!
Lees verder -
NVWK organiseert 11 april Zwarte Stern-dag
4 april 2018
Al jaren worden door een aantal vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) en door het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) vlotjes uitgelegd voor zwarte sterns om op te broeden.
Lees verder -
Dode vogel gevonden? Geef het door!
2 april 2018
Heb je een dode vogel gevonden? Geef deze dan door via het online meldpunt. Zo krijgen we meer inzicht in wanneer vogels sterven, waar en waaraan.
Lees verder -
Red onze insecten
30 maart 2018
Help! In Nederland voltrekt zich in stilte een ramp. Onze insecten verdwijnen. Met miljarden tegelijk. Een ongekende aanslag op de wereld van deze wonderlijke mini-beestjes. Het is een ramp voor een gezond bodemleven, de bevruchting van bloemen en vogels die verhongeren. Het roer moet om. En dat kan ook. Willen we de insecten terug? Dan is er actie nodig.
Lees verder -
Onderzoek mee in het Jaar van de huiszwaluw
30 maart 2018
Nog even de ook de eerste huiszwaluwen vliegen ons land binnen. Heb je een huiszwaluwkolonie in de buurt? In het Jaar van de huiszwaluw kun je ons helpen bij het onderzoek naar het broedsucces en de leefomgeving van deze bedreigde soort. Help vanaf half april tot in de nazomer mee en maak kans op een mooi boek. De broedaantallen van de huiszwaluwen namen sinds de jaren 70 met circa 80% af. We volgen jaarlijks de trendontwikkeling, maar weten veel minder over het broedsucces. Daarom organiseren we een landelijk nestonderzoek met vrijwilligers.
Lees verder -
Rabobank
29 maart 2018
Vanaf vandaag kunt u digitaal stemmen voor de clubkascampagne van de Rabobank Krimpenerwaard. Met uw stem kunt u de regionale of lokale vereniging steunen. Uw stem is daarbij geld waard. Er is in totaal € 60.000,= te verdelen. Hoe meer stemmen, hoe meer de desbetreffende club op zijn rekening ziet verschijnen. U heeft als u lid bent van de Rabobank een stempas gekregen met een unieke code. Met deze code kunt u inloggen en op VIJF verschillende verenigingen een stem uitbrengen. Ook de stichting Vogelringstation Nebularia doet aan deze actie me, net als de NVWK voor materialen voor het landschapsonderhoud
Lees verder -
Eendenkuikens gezien? Meld ze weer voor onderzoek naar achteruitgang Wilde Eend!
29 maart 2018
Mag je nou wel of niet eendjes voeren? De meningen daarover lopen nogal uiteen. Een hele andere vraag is: kúnnen we straks nog wel eendjes voeren? De laatste decennia is de populatie van de Wilde Eend - misschien wel de bekendste vogelsoort van Nederland - namelijk fors achteruit gegaan. Niet zo hard dat ze binnenkort helemaal verdwijnen, maar toch is de trend zorgwekkend. Een mogelijke oorzaak van de achteruitgang is dat er te weinig kuikens groot worden. Om erachter te komen hoeveel eendenkuikens hun eerste weken overleven, is twee jaar geleden een onderzoek gestart waar iedereen bij kon helpen. Ook dit jaar kunt u weer meedoen!
Lees verder -
Lezingen “Leve(n)de Tuin!"
29 maart 2018
Meer natuur in de tuin en rond de woning. Ook in kleine tuinen in de bebouwde kom kan de natuur met eenvoudige aanpassingen worden binnengehaald. Wat is nu leuker dan genieten van vogels, vlinders en vleermuizen in en om de eigen tuin. Veel mensen willen dat wel, maar weten niet hoe ze dat het beste voor elkaar kunnen krijgen. Anderen zijn bang voor extra onderhoud.
Lees verder -
Het is voorjaar! (nou ja…). Tijd om eindelijk eens die vogelgeluiden te leren
23 maart 2018
De NVWK heeft oefenmateriaal waarmee u de zang en roep van vogels kunt leren herkennen. Het is raadzaam om zo snel mogelijk met oefenen te beginnen en dan buiten te luisteren of u soorten herkent. Nu zingen er nog maar een paar vogelsoorten. Als u in mei gaat luisteren zingen er heel veel vogels tegelijk zodat het moeilijk is om de afzonderlijke soorten te horen.
Lees verder -
Planten laten zich niet zomaar opeten
22 maart 2018
Eten en gegeten worden, het is bijna zo oud als de wereld. Wat dieren allemaal verzonnen hebben om geen prooi te worden, dat weten we wel. Maar hoe zit het eigenlijk met planten?
Lees verder -
Smient de meest getelde soort tijdens wintervogeltelling februari
16 maart 2018
In het totaal zagen we in 14 gebieden 62.739 vogels verdeeld over 82 soorten. De meest getelde soort is de smient met 28.874 stuk, wat 46% is van het aantal getelde vogels.
Lees verder -
Rode wouw en koereiger: dwaalgast of trendsetter?
8 maart 2018
De afgelopen maanden kreeg de Krimpenerwaard bezoek van drie dwaalgasten: de rode wouw, de kleine geelpootruiter en de bastaardarend. Zeer zeldzame vogels die volkomen de weg leken te zijn kwijtgeraakt. Maar vaak is iets anders doen dan je deed een verstandige strategie.
Lees verder -
Thema boekenweek 2018: Natuur
6 maart 2018
Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.
Lees verder -
Lezing Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard: Kennismaking met de rijke natuur in de Krimpenerwaard
1 maart 2018
Jaap Graveland houdt op zaterdag 17 maart een lezing over de natuur in de Krimpenerwaard. Jaap is coördinator van de erfvogelwerkgroep van de NVWK, telt wintervogels en broedvogels en zet zich in voor het Agrarisch Natuurbeheer. Dus hij kan een goede indruk geven van de rijke en veelzijdige natuur dicht bij huis. Als je weet welke soorten er voorkomen en waar je moet zoeken zie je meer en krijg je zin om zelf op pad te gaan. Daar richt de lezing zich op. De lezing bevat veel mooie plaatjes van vogels, planten, zoogdieren, vissen, etc. en van interessante nieuw ingerichte natuurgebieden, zoals De Zaag, het Doovegat en polder de Nesse. De lezing gaat ook kort in op organisatie en activiteiten van de NVWK, en hoe je zelf kan bijdragen.
Lees verder -
Bescherm onze bijen en stem voor een totaalverbod op neonicotinoïden
1 maart 2018
Het is code 'rood' voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75% zijn afgenomen. Naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten spelen het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw hierin een cruciale rol.
Lees verder -
Cursus Weidevogeldrone van start!
28 februari 2018
Terwijl de weidevogels nog even wachten tot de kou in Nederland uit de lucht is, waren we vandaag te gast op Boerderij Levensvreugd voor het eerste deel van de Cursus Weidevogeldrone: de theorie.
Lees verder -
Watervogels tellen is leuk. Doe mee!
22 februari 2018
Nederland heeft het dichtste vrijwillige vogeltellersnetwerk ter wereld. Overheden en terreinbeheerders maken dankbaar gebruik van de gegevens voor hun beleid en beheer. 17 februari was ik weer op pad: watervogels tellen! Het was een mooie dag.
Lees verder -
Stop olie- en gaswinning!
8 februari 2018
Gaswinning veroorzaakt al decennia lang aardbevingen en leidt tot milieuvervuiling. Dat moeten we niet toestaan. Niet in Groningen, niet in het Groene Hart en ook niet elders in Nederland. Daarom voeren inwoners actie in o.a. Groningen, Friesland, Drenthe, Zuid Holland en Utrecht. Om het Groene Hart te beschermen tegen gaswinning zijn we de actie Laat het Groene Hart niet barsten gestart, want van het fossiele gas moeten we af.
Lees verder -
Wintervogeltelling januari; maar liefst vijf koereigers!
5 februari 2018
Hierbij de nieuwsbrief over de telling van januari 2018. Tijdens de telling van 13 en 14 januari 2018 zagen we 77202 vogels in 19 gebieden. Er werd een record aan koereigers waargenomen met 5 exemplaren verdeeld over Polder Middelblok en het Beijersche. Helaas waren er maar weinig kleine zwanen, slechts 4 stuks. Verder werd er ook een record aan ganzen geteld in de vorm van 7 soorten.
Lees verder -
Satelliet herkent weidevogelvriendelijk weiland
28 januari 2018
Met nieuwe, op radar gebaseerde, satellietwaarnemingen wordt in beeld gebracht hoe intensief graslanden worden gebruikt. Met behulp van deze satellietbeelden van agrarische landschappen kan worden bepaald hoe geschikt een specifiek weiland is voor weidevogels.
Lees verder -
Ruim €6 miljoen extra voor weidevogels in Zuid-Holland
28 januari 2018
De provincie Zuid-Holland wil €6,3 miljoen extra uittrekken voor de bescherming van de weidevogels in de provincie.
Lees verder -
En dat is twee!
27 januari 2018
Vrijwilligers van de uilenwerkgroep hebben op zaterdag 20 januari een kerkuilkast in de kerktoren van Krimpen aan de Lek geplaatst. Dit is de tweede kast in een kerktoren; in 2017 is er een kast in de kerktoren van Haastrecht geplaatst.
Lees verder -
Meld roestplaatsen ransuilen!
22 januari 2018
Afgelopen zomer heeft de uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard de locaties met roepende jongen van ransuilen geïnventariseerd. Dit was een succes doordat veel bewoners van de Krimpenerwaard locaties van jonge ransuilen doorgaven. We hopen dat de inventarisatie van roestplaatsen van ransuilen ook een succes gaat worden.
Lees verder -
Vrijwilligers gezocht voor het Veenweidepark
22 januari 2018
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft de laatste, ontbrekende 14 hectare van het Veenweidepark bij Gouda aangekocht van de provincie Zuid-Holland. De provincie koos het Zuid-Hollands Landschap uit als de bieder met het beste plan. De hectares liggen in Polder Veerstalblok tussen de Gouderakse Tiendweg en de Hollandsche IJssel. Het Veenweidepark is nu geheel in bezit bij het Zuid-Hollands Landschap. Het Veenweidepark ligt dicht tegen Gouda en de omliggende woonkernen Gouderak, Stolwijkersluis en Goverwelle aan.
Lees verder -
Vogels voeren
19 januari 2018
Een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes, biedt vogels een mooi menu aan natuurlijk voedsel. Maar u kunt gehele jaar bijvoeren.
Lees verder -
27 en 28 januari De Nationale Tuinvogeltelling!
18 januari 2018
Op 27 en 28 januari 2018 vindt de feestelijke 15e editie van de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Iedereen kan meedoen, en het is leuk om te doen. Met de tips van Vogelbescherming bent u goed voorbereid op al het moois in uw buurt. En hebt u tijdens de telling een vogel niet herkend? Geen probleem. U kunt ook niet-herkende vogels doorgeven. Tijdens het weekend kunt u Vogelbescherming Nederland bellen. Zij zitten met een heel team vrijwilligers klaar om u verder te helpen. Ook op werkdagen kunt u daar terecht met al uw vogelvragen.
Lees verder -
Gruttotrek volgen
16 januari 2018
De grutto's zijn weer op weg naar Nederland. In Zeeland zijn de eerste grutto's al waargenomen, in de Krimpenerwaard kunnen wij ze half februari verwachten. De meeste grutto's bevinden zich nu nog in Portugal en Spanje. Door middel van gezenderde grutto's is hun route te volgen.
Lees verder -
Basiscursus Wilde Planten inventariseren
15 januari 2018
FLORON organiseert in Rotterdam dit jaar weer een Basiscursus Wilde Planten inventariseren. Cursusleider is Willemien Troelstra, districtscoördinator FLORON Zuid-Holland Zuid en zij heeft deze cursus eerder gegeven in 2015 en 2016. Er hebben zich al geïnteresseerden aangemeld, maar er zijn nog plaatsen over.
Lees verder -
Doordeweeks snoeien, wie helpt op 15 februari?
15 januari 2018
In aansluiting op onze werkzaamheden in de boomgaard de Vries, Boveneindselaan in Krimpen aan den IJssel, zijn wij benaderd door Ko de Vries, de zoon van de toenmalige eigenaar van de boomgaard, die in Stolwijk woont en daar ook een boomgaard heeft bij zijn huis. Ko heeft deze altijd zelf kunnen onderhouden, maar is niet meer in staat om de boomgaard te onderhouden. Wij hebben in overleg met Patrick als coördinator landschapswerkgroep besloten dit onderhoud op ons te nemen. Vooralsnog was dit niet inpasbaar in het programma voor dit jaar, vandaar dat op initiatief van Frits en Ber we op een doordeweekse dag dit werk willen gaan aanpakken.
Lees verder -
Nieuwjaarsexcursie Surfplas drukbezocht!
8 januari 2018
Zaterdag 6 januari organiseerde de NVWK weer een vogelexcursie rondom de Surfplas van Reeuwijk in het kader van het nieuwe jaar. Op deze prachtige, windstille ochtend kon men gedurende de excursie elkaar gelukkig nieuwjaar wensen en bijpraten.
Lees verder -
RACE 2018 van start
1 januari 2018
2018 is weer een jaar van de RACE; een vogelkijkwedstrijd gedurende het hele jaar. Wie ziet de meeste vogels binnen de grenzen van de Krimpenerwaard? Eens in de vijf jaar wordt deze wedstrijd gehouden. De prijs is een wisselbeker en eeuwige roem. Maar meedoen is belangrijker dan winnen!
Lees verder -
Vlinders beschermen
26 december 2017
Wist u dat er sinds het begin van de 20e eeuw 17 soorten dagvlinders uit Nederland verdwenen zijn? En nog eens tien vlindersoorten op het punt staan uit ons land te verdwijnen? Van de 53 soorten die we nog hebben is ruim de helft zeldzaam of zeer zeldzaam. Daar moeten we iets aan doen! De NWVK is bezig met een projectplan voor graslandvlinders. En word lid van De Vlinderstichting en krijg een boekje gratis.
Lees verder -
Mislukt broedseizoen voor de Kolgans
24 december 2017
Tellingen in groepen overwinteraars wijzen op een aandeel jonge vogels van 7%: het op één na slechtste broedseizoen sinds 1961.
Lees verder -
Zuid-Holland mag geen smienten schieten
22 december 2017
De Rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat smienten voorlopig niet mogen worden afgeschoten in Zuid-Holland. Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakten bezwaar bij de provincie Zuid-Holland tegen het plan om 6500 smienten af te laten schieten. Smienten zijn eenden uit noordelijke streken die in ons land overwinteren. De aantallen van deze eend nemen al gedurende enkele decennia af.
Lees verder -
Uitglijder
20 december 2017
De Waardvogel van december verschenen en al bij veel leden bezorgd. Het decembernummer bevat veel uilennieuws, maar natuurlijk is er ook aandacht voor andere zaken zoals planten in de winter. Een excursie van de coördinator plantenwerkgroep Stef van Walsum had nog opgenomen moeten worden in Even Noteren: Stef wil op 27 december tijdens een gezamenlijke wandeling alle bloeiende planten noteren die we tegenkomen. Dit in het kader van de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Zie voor startpunt en tijd de agenda op deze site.
Lees verder -
Eindejaars plantenjacht 2017
18 december 2017
Ook in 2017 organiseert FLORON weer de Eindejaars Plantenjacht. We roepen iedereen op om tussen 25 december en 3 januari één uur lang op zoek te gaan naar bloeiende planten.
Lees verder -
Vogelbalans 2017 over Rode Lijst verschenen
6 december 2017
Met broedvogels in loofbossen gaat het beter, terwijl weidevogels onverminderd afnemen. Dat blijkt uit de nieuwe Vogelbalans, die op 2 december is gepresenteerd in Ede. In de nieuwe Vogelbalans zijn de ontwikkelingen van soorten van de Rode Lijst beschreven en is de actuele vogelstand samengevat.
Lees verder -
Nieuwsbrief wintervogeltelling november
1 december 2017
Ook over november heeft Hans weer een nieuwsbrief geproduceerd mbt de wintervogeltellingen.
Lees verder -
Texel Big Day 2018; vogelrace voor het goede doel
24 november 2017
Vogelliefhebbers opgelet! Op 12 mei 2018 organiseren Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland voor het tweede jaar de Texel Big Day. Het goede doel dit jaar: de huiszwaluw. Tijdens deze vogelrace proberen teams van vogelaars in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. De teams verplaatsen zich alleen op de fiets of lopend. Een spannend event midden in de prachtige natuur van het eiland Texel.
Lees verder -
Vlinders houden van distels!
14 november 2017
Distels worden helaas door veel mensen als 'onkruid' beschouwd. Onterecht, want de bloemen zitten vol met nectar en zijn van levensbelang voor vlinders, bijen en andere insecten.
Lees verder -
Natuurorganisaties en LTO Nederland zoeken samenwerking voor beter bermbeheer
14 november 2017
Om de biodiversiteit in wegbermen te verbeteren, gaan De Vlinderstichting, FLORON en LTO Nederland samenwerken. Er worden afspraken gemaakt over randvoorwaarden voor goed bermbeheer. De bedoeling is dat deze randvoorwaarden vervolgens in een pilot toegepast worden. Monitoring van planten en insecten moet uitwijzen of de afspraken werken zoals beoogd.
Lees verder -
Kerkuil in Haastrecht
12 november 2017
In de kerktoren van de Hervormde kerk van Haastrecht is recentelijk een kerkuilkast opgehangen, in de hoop dat daar een kerkuilenpaar gaat broeden. Het is natuurlijk afwachten of een kerkuil de kast gaat ontdekken. Er is reeds een uil, zittend op de toren waargenomen, maar het is niet duidelijk welke uilensoort dit was.
Lees verder -
Het Weidevogelseizoen 2017 zit er op!
9 november 2017
Kievit en Grutto waren natuurlijk al lang vertrokken, maar op donderdag 2 november vond in De Zwaan te Berkenwoude de jaarlijkse Afsluitavond van het Weidevogelseizoen plaats. Het tweede jaar van het beheer onder het nieuwe ANLb stelsel zit er op, hoe is het de Weidevogels dit jaar vergaan? Onder het genot van een gebakje en een kop koffie opende coördinator Klaas de Mik de avond met een presentatie van de resultaten van het afgelopen seizoen.
Lees verder -
Nu nestkastjes schoonmaken
9 november 2017
Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Behalve om te nestelen, gebruiken ze de kasten om in te slapen. Met een nestkast lokt u vogels naar uw tuin of balkon, wat veel leuke bedrijvigheid met zich meebrengt. Er zijn veel soorten nestkasten te koop: voor mezen, voor spreeuwen, voor zwaluwen en steenuilen etc. Als u de nestkast goed ophangt, heeft u meer kans op bewoners. Heeft u al een nestkast in de tuin? Maak hem dan nu schoon. Met heet water, tegen het ongedierte. Nog geen nestkast? Hang er eentje op. Vogels zoeken er nu al beschutting in tijdens koude nachten. Waar moet u op letten bij het ophangen en de aanschaf van nestkasten?
Lees verder -
Provinciale Staten Zuid-Holland laten smienten toch schieten
8 november 2017
In de afgelopen dagen hebben we de leden van Provinciale Staten Zuid-Holland opgeroepen om de smient niet te laten schieten. In totaal zijn er in nog geen vijf dagen tijd meer dan 10.000 protestmails verstuurd. Er is dus een duidelijk signaal afgegeven aan de Statenleden! Via onderstaande mail wil de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland u eenmalig informeren over hoe de besluitvorming in Provinciale Staten verlopen is.
Lees verder -
Herfstactiviteit voor kinderen van 8 tot 12 jaar
8 november 2017
Op zaterdag 11 november 2017 van 14.00-16.00 uur organiseren we een echte herfstactiviteit voor kinderen van 8-12 jaar. Kees heeft voor ons een mooie speurtocht uitgezet in het Loetbos.
Lees verder -
Kijktip november: elegante pijlstaarten
6 november 2017
Als broedvogel is de pijlstaart zeldzaam in Nederland, maar als trekvogel gelukkig niet. De eerste vogels worden al in augustus gezien; in de loop van september en oktober neemt hun aantal sterk toe. Pijlstaarten komen uit Noord-Scandinavië en Rusland en strijken massaal bij ons neer, vooral in getijdengebieden en in ondiepe meren. Al grondelend kunnen pijlstaarten, dankzij hun lange nekken, voedsel uit dieper water halen dan andere zwemeenden.
Lees verder -
De afname van vlinders is een sluipend proces
5 november 2017
Boeren gaan meepraten over biodiversiteit (Trouw, 26 oktober). Dat is goed nieuws, want de landbouw is een van de belangrijkste oorzaken van de alarmerende achteruitgang daarvan, zegt Titia Wolterbeek, directeur van De Vlinderstichting
Lees verder -
Cetti's zanger
5 november 2017
De Cetti's zanger rukt al decennia op naar het noorden. Hij bleef lang zeldzaam, maar wordt een gewone soort in zuid-west Nederland. In Krimpenerwaard zit hij vooral in rietvelden en natte moerasruigten langs de Lek en sinds deze zomer ook in het Doove Gat.
Lees verder -
OPROEP: Laat de smient niet schieten!
4 november 2017
Op 1 november 2017 zouden de leden van Provinciale Staten Zuid-Holland spreken over het faunabeheerplan smient. Daarin is opgenomen dat er jaarlijks in Zuid-Holland maximaal 6.500 smienten zullen worden afgeschoten om schade aan de landbouw tegen te gaan. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland is het daar niet mee eens en heeft daarom samen met 27 andere natuurorganisaties de Statenleden opgeroepen om geen goedkeuring te geven aan het plan.
Lees verder -
Erfvogelprojecten van start in Lopikerwaard en Rottemerengebied
2 november 2017
Op 17 en 24 oktober 2017 gaf de erfvogelwerkgroep een lezing op de startavond van twee nieuwe erfvogelprojecten. Natuur- en Vogelwerkgroep Rotta heeft een project gestart in het Rottemerengebied en Vogelwacht Nieuwegein IJsselsteijn en Tuinclub Lopikerwaard zijn begonnen in de Lopikerwaard. Er was veel belangstelling op de startavonden en de eerste erfscans zijn al gepland. We gaan nu met Hoeksche Waard Landschap en met Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. verkennen of er ook animo is om in hun werkgebieden projecten te starten.
Lees verder -
Nieuwsbrief wintervogeltelling oktober
1 november 2017
Hiernaast staat de nieuwsbrief van de wintervogeltelling van oktober, geschreven door Hans van Kouwenberg.
Lees verder -
Mooie nacht van de nacht in Loetbos
29 oktober 2017
De excursie die NVWK, SBB en gemeente Krimpenerwaard organiseerden in het Loetbos was een succes. 40-45 deelnemers en goed weer. Vleermuizen, uilen en nachtvlinders waren het onderwerp. En de lichtvervuiling. De uilen en vleermuizen lieten zich niet horen ondanks het playbacken van het geluid en gebruik van bat detectors.
Lees verder -
Teken voor een rijke natuur: stop de afname van biodiversiteit!
28 oktober 2017
Onze insecten sterven massaal! Het aantal insecten is de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen. Daar maken vele mensen en vele natuurorganisaties zich grote zorgen over. Gifstoffen en de toename van stikstof vernietigen het leefgebied van talloze planten- en diersoorten. De intensieve landbouw speelt hierin een belangrijke rol. In geen ander Europees land is het gebruik van landbouwgif zo intensief als in Nederland. Dat kan en móet anders. Roep de minister op tot actie en zet je handtekening. De insecten rekenen op onze hulp!
Lees verder -
Boeren, natuurorganisaties en wetenschappers in overleg om de biodiversiteit te redden
28 oktober 2017
Wetenschappers en natuurorganisaties gaan met de boeren en andere partijen uit de agrarische sector praten over de toekomst van de landbouw in Nederland.
Lees verder -
Paddenstoelen zoeken in het Gouwebos
22 oktober 2017
Sierlijke franjehoed, goudvliesbundelzwam, sombere honingzwam, oranje stropharia en de vliegenzwam. Deze en nog vijftig andere soorten groeien in het Gouwebos, het gebied tussen Boskoop en Waddinxveen.
Lees verder -
Leve de blaadjes! Ban de bladblazer!
19 oktober 2017
Overtuig uw innerlijke opruimer dat bruine bladeren en dooie bloemen niet meteen de biobak in hoeven, maar op beschaafde bergjes in de border mogen liggen. Ze zijn dan niet langer een rommeltje en menig vogel profiteert. n het najaar komt de opruimer in de mens (of is het in de man?) naar boven. Dooie bloemen moeten de tuin uit, bruine bladeren in de biobak. Alsof we de winter willen bezweren, moet de tuin zo fris en monter mogelijk en bruin en verrot is niet fris en monter. Maar, doe uzelf, uw buren, de insecten en de vogels een plezier: ban de bladblazer en omarm de kringloop van het leven. Ook afgevallen bladeren hebben een rol te vervullen.
Lees verder -
Zonovergoten vlinderweekend
18 oktober 2017
Dat was genieten! Terrasjes zaten vol, de braderieën en markten hadden topopkomst en vlinderliefhebbers konden hun hart ophalen, want er waren nog veel vlinders te zien met het warme en zonnige weer. Wat een begin van de herfstvakantie! Het zonnige en warme weer lokte veel mensen naar buiten toe en ze werden beloond met veel vlinders. Er zijn nog zo’n 20 soorten dagvlinders te zien zo laat in het jaar. De nummer 1 was dit weekend de dagpauwoog, die erg veel werd gezien. De winnaar van de tuinvlindertelling, de atalanta, was tweede, maar werd op de hielen gezeten door het klein koolwitje.
Lees verder -
Petitie tegen plastic in de zee
9 oktober 2017
Walvissen, schildpadden, vogels en andere zeedieren worden bedreigd door miljarden plastic flesjes en doppen, zoals die van Coca-Cola. Heb je ook schoon genoeg van de plastic soep? Eis dan nu dat deze frisdrankgigant zijn plastic voetafdruk drastisch vermindert.
Lees verder -
Uitreiking cheque Rabobank Stimuleringsfonds
9 oktober 2017
Op zaterdagmorgen 7 oktober werd door de heer Van Wijck van het Rabobank Stimuleringsfonds en mevrouw Plukhooij van de Rabobank Krimpenerwaard een cheque ter waarde van 500 euro overhandigd. Het Stimuleringsfonds steunt lokale initiatieven met een maatschappelijk of sociaal-cultureel doel. De cheque werd in ontvangst genomen door Jos de Nood en Gerard Rietveld, van de werkgroep “Vrienden van het Zwaneneiland” in Krimpen aan den IJssel.
Lees verder -
Verbeterplan Weidevogels
8 oktober 2017
In juni werd bekend dat de provincie Zuid-Holland geld beschikbaar stelde voor weidevogeldoelen. Het bedrag is 3,6 miljoen voor de acht weidevogelgebieden in de hele provincie. Het moesten structurele verbeteringen zijn en de beste plannen worden gehonoreerd. Voorwaarde was dat alle betrokken partijen in een gebied achter het plan zouden staan; om het proces van totstandkoming te volgen werd een provinciale coördinator aangesteld, Hein Kranz. Vanaf het begin moesten alle partijen in elke regio, dus naast de acht collectieven ook de terrein beherende organisaties als Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en Natuurmonumenten, én de bij weidevogelbescherming betrokken vrijwilligersorganisaties, hun inbreng kunnen hebben. De collectieven leverden het plan uiteindelijk aan. De aanleverdatum was 20 september, dus het werd gedurende de zomermaanden keihard werken om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Want er spelen vanzelfsprekend tegengestelde belangen. De grootste is nog wel dat agrariërs geen peilverhoging willen, terwijl dat voor betere omstandigheden voor weidevogels een eerste vereiste is.
Lees verder -
Commentaar NVWK op Strategische Visie Krimpenerwaard
8 oktober 2017
Allereerst willen we stellen dat het proces van totstandkoming van deze Visie bijzonder leerzaam was. Het product wat is opgeleverd is indrukwekkend, zeker gezien de korte periode van totstandkoming. De grondigheid waarmee het op poten is gezet en de vele aangeboorde bronnen die het resultaat ondersteunen, maken dat we bijna vergeten dat het als een éénvrouws burgerinitiatief begon. Knap! Tijdens het proces was er overleg met drie groepen Krimpenerwaarders: ondernemers, boeren en bewoners. Er was geen ruimte voor afzonderlijke bijeenkomsten met organisaties vanuit de ‘natuurhoek’, maar ook niet voor andere organisaties. Dat was een bewuste keuze van prof. Bakker, omdat er bij de diverse partijen in het gebied zulke tegengestelde belangen bestaan, dat die het dit proces konden doen stranden of in elk geval vertragen. Niet voor niets is de subtitel van de Visie: ‘Naar hernieuwd vertrouwen’. De doelstellingen van de NVWK zijn het beschermen, beheren en bestuderen van de natuur, het milieu en het landschap van de Krimpenerwaard. Die betrokkenheid was onze bagage gedurende de bijeenkomsten, de terugkoppeling naar de achterban en de schrijfsessies. Ondernemers en boeren zijn immers op allerlei manieren al georganiseerd, en hadden daardoor een sterke inbreng. Daarom vond de NVWK het belangrijk dat de stem van de natuur ook werd gehoord. Het leerzame van het proces was voor ons als NVWK vooral, dat nog duidelijker is geworden waar in de Waard ónze waarden liggen, waar de bedreigingen liggen, en waar we ons sterk voor moeten maken. We sturen onze reactie naar alle beleid makende organisaties die van belang zijn voor de Krimpenerwaard, omdat uitvoering van (elementen uit) de Visie vanaf oktober op de agenda’s staat. Ook versturen we onze reactie naar onze groene samenwerkingspartners
Lees verder -
Onthutsend artikel over predatie van katten
6 oktober 2017
In de Waardvogel van september jl is een artikel gepubliceerd over de predatie van vogels door katten. Dit is een gevoelig onderwerp, maar vanwege de grote impact op de vogelstand is het van belang om niet de ogen hiervoor te sluiten.
Lees verder -
Eerste nieuwsbrief wintervogeltellen van dit seizoen
6 oktober 2017
Duizenden vrijwilligers tellen het hele jaar door vogels. Zij dragen zo bij aan het onderzoek naar de vogelstand. De NVWK doet hier aan mee door wintervogeltellingen te organiseren. Van september tot en met april worden eens in de maand de vogels in de Krimpenerwaard geteld. Alle gegevens gaan naar Sovon, die de gegevens beheert en samenwerkt met CBS, ministeries en RWS. Onze tellingen komen uiteindelijk in de vogelbalans van Sovon (https://www.sovon.nl/vogelbalans). Elke maand maakt Hans een nieuwsbrief van de laatste telling en de eerste van dit seizoen kunt u hiernaast lezen.
Lees verder -
Teken tegen Monsanto's nieuwste supergif
6 oktober 2017
Monsanto lanceert haar nieuwste supergif. Dicamba doodt alles behalve Monsanto's eigen GMO's, en verspreidt zich via de lucht naar naburige akkers en de natuur. We hebben nog een paar dagen om dit supergif tegen te houden! Nadat 1.000 Amerikaanse boeren de noodklok luidden staat de staat Arkansas op het punt om dit gif te verbieden. Dit zou een precedent kunnen scheppen voor wetgeving in andere delen van de wereld.
Lees verder -
Plan van aanpak voor de herintroductie van de graslandvlinders
5 oktober 2017
De Krimpenerwaard heeft geen grote dagvlinderpopulatie. Soorten zijn schaars geworden of zelfs verdwenen. Er zijn ook positieve gegevens; de argusvlinder is nog vrij algemeen in tegenstelling tot vele andere gebieden in Nederland en het oranjetipje is flink toegenomen. Op initiatief van NVWK-lid Arie Kooy zijn gesprekken op gang gekomen hoe we de biodiversiteit in het algemeen en de dagvlinderfauna in het bijzonder een impuls kunnen geven.
Lees verder -
Nederland versus Monsanto
5 oktober 2017
Europa staat op het punt om de vergunning voor Monsanto’s dodelijke verdelgingsmiddel glyfosaat te vernieuwen, hoewel wetenschappers van de VN vastgesteld hebben dat het waarschijnlijk kanker veroorzaakt! Maar Nederland kan NEEN zeggen, als we met voldoende mensen het parlement ertoe oproepen de nieuwe vergunning af te keuren. De Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, steunt de tienjarige vernieuwing voor glyfosaat, maar er is steeds meer bewijs dat er heel wat schort aan de wetenschappelijke beoordeling waarop het voorstel gebaseerd is. Laten we er zo snel mogelijk voor zorgen dat het parlement onze bezwaren naar voren brengt voor het te laat is.
Lees verder -
Opnieuw vroege aankomst arctische Kolganzen
2 oktober 2017
Op 23 september werden voor de eerste keer dit najaar trekkende Kolganzen gezien. De aankomst vond op een vergelijkbaar vroeg moment plaats als in 2016. Op veel plaatsen werden in de afgelopen dagen overvliegende Kolganzen gesignaleerd. Na een aarzelende start op 22 september, werden vooral op 23 september de nodige groepen gezien. De vogels zullen hebben geprofiteerd van de overheersende noordoostelijke wind die vanuit de Russische toendra de vogels ver naar het zuidwesten heeft begeleid. Dat arctische Kolganzen zo vroeg in september arriveren is de laatste jaren niet ongewoon. In 2016 vond de aankomst op ongeveer hetzelfde moment plaats.
Lees verder -
Uitreiking Kansenboek Zwarte Stern
30 september 2017
De zwarte stern is een zwaar bedreigde vogel in Nederland; we tellen nog ongeveer 1500 broedparen. In de Krimpenerwaard gaat het echter zachtjes de goede kant op; eind 2016 waren er ca. 175 broedparen, meer dan 10% van de Nederlandse populatie. Het feit dat deze trekvogel de Krimpenerwaard verkiest als broedbiotoop, maakt hem tot een icoon van ons veenweidegebied. Het betekent ook dat hier kansen liggen om de populatie te versterken. Het Kansenboek is een concreet per deelgebied uitgewerkt plan om de aantallen binnen 10 jaar te laten doorgroeien naar 250 broedparen.
Lees verder -
Weidevogelsucces in de begroting
25 september 2017
In de begroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd, is voor 2019 en 2020 20 miljoen extra uitgetrokken voor weidevogelbeheer. Vogelbescherming ziet dit als een direct succes van de vele acties voor weidevogels en een erkenning van dit kabinet dat weidevogels er toe doen.
Lees verder -
Inloopmiddag over kruidenrijk grasland
20 september 2017
Op 14 september was er een inloopmiddag over kruidenrijk grasland. Veel agrariërs kwamen een kijkje nemen bij Mart-Jan Verkaik in Ouderkerk aan den IJssel. Helaas konden de kruiden door het slechte weer niet gezaaid worden. Wel werden de machines bekeken en was er een presentatie. Ook wethouder Vente was aanwezig om vragen te beantwoorden over de pilot ‘gezonde bodem, gezonde koeien'. Deze pilot is onderdeel van het landbouwprogramma van de gemeente Krimpenerwaard.
Lees verder -
Vier nieuwe plantensoorten gevonden
18 september 2017
Afgelopen maand heeft onze plantencoördinator, Stef van Walsum, samen met Henk Gazan, in het Doove Gat vier nieuwe plantensoorten gevonden tijdens een kilometerhoktelling.
Lees verder -
Telling op 'De Hoekse Sluis' op 15 september 2017
16 september 2017
Omdat het afgelopen woensdag stormde kon de telling op de telpost geen doorgang vinden. Vrijdag 15 september is geteld door Mieke Verwaal en Max Ossevoort. Leuk om te constateren dat de eerste vinken aankomen. Er kwamen maar weinig gele kwikstaarten voorbij, ofschoon deze soort de topsoort deze week was bij Falsterbo met 24425 exemplaren. Als bijzonderheid bij ons op de telpost waren twee goudvinken die overvlogen. Geïnspireerd om aan te schuiven? Meld je dan aan bij mij via WhatsApp (06-21564536), dan krijg je toegang tot de WhatsApp groep en blijf je op de hoogte van de spontane telling of afgelasting van de standaard woensdagochtend.
Lees verder -
Kerkuilkast in kerktoren van Haastrecht in samenwerking met de gemeente
15 september 2017
De NVWK heeft 8 september een kerkuilkast geplaatst in de toren van de Hervormde kerk in Haastrecht. Zo hopen we op deze plek een stuk historie terug te brengen. Een fotoreportage van de avonturen die we in de oude toren beleefden om de kast op zijn plaats te krijgen staat op de facebookpagina van de vereniging en in het fotoalbum van deze site.
Lees verder -
Doe mee met de Landelijke bel-je-supermarkt-dag
13 september 2017
Duurzame melk kán. Als de supermarkten meewerken. Maar dat doen ze nog niet, terwijl onze melk écht niet langer houdbaar is. Daarom laten op zaterdag 16 september mensen vanuit het hele land van zich horen. Doe je ook mee met de actie van milieudefensie?!!
Lees verder -
Visarend in Oudekerk
11 september 2017
De visarend van Ouderkerk is er weer. Gisteren, om 16.00 op 10 september, ontdekte Jaap Graveland hem. Voor het vijfde jaar op rij, is de visarend weer gearriveerd binnen de eerste decade van september, net als als de vorige jaren.
Lees verder -
De reuzenbalsemien: exotische schoonheid bedriegt
7 september 2017
Exoten staan in de schijnwerpers: de buxusmot vernietigt onze buxushagen en de Amerikaanse rivierkreeft eet de kikkereieren op. De EU publiceerde recent een lijst met schadelijke exoten; lidstaten zijn verplicht die te bestrijden. Ook de reuzenbalsemien. Maar veel mensen vinden die juist mooi. Maar schoonheid bedriegt.
Lees verder -
Vragen en antwoorden over Merels en Usutu
5 september 2017
Veel mensen merken op dat ze momenteel minder Merels zien. Komt dit door het Usutuvirus? Er worden wel veel dode Merels gemeld, maar in deze tijd van het jaar houden veel vogels zich ook schuil omdat ze in de rui en dus kwetsbaar zijn. Het is belangrijk om alert te blijven! Wat weten we van het Usutuvirus? Op de site van Sovon een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.
Lees verder -
Bokpalen bewijzen hun nut
31 augustus 2017
In januari van dit jaar werden de bokpalen bij de boezemmolen No 6 bij het Doove Gat opnieuw bedraad. Het draad is niet meer aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, maar speciaal aangebracht ten behoeve van de boerenzwaluwen om op te rusten. Een lid van de NVWK registreert dat de draden dit jaar inderdaad dagelijks door boerenzwaluwen worden gebruikt en maakte bovenstaande foto.
Lees verder -
Ransuiltelling met hulp van bewoners een succes
30 augustus 2017
De uilenwerkgroep heeft het aantal broedparen weer geteld. Dat deden we aan de hand van roepende jongen (“piepende schommels”). In een persbericht riepen we bewoners op ons te helpen. Met succes.
Lees verder -
Mooie excursie naar de Zuid-Hollandse eilanden
29 augustus 2017
Zaterdag 26 augustus zijn we met een grote groep mensen, verdeeld over vijf auto's, op vogelexcursie geweest. Het prachtige weer,de mooie vogelwaarnemingen en het enthousiasme onder de deelnemers hebben er voor gezorgd dat het een zeer geslaagde excursie was.
Lees verder -
Nachtvlindernacht met weeskinderen
28 augustus 2017
Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht waren er vrijdag j.l. in het Loetbos bij de hooiberg lampen opgesteld om de nachtvlinders te lokken. Het was een prachtige windstille avond waarbij de maan als een klein sikkeltje onderging. Er zijn 70 soorten nachtvlinders waargenomen. Hoogtepunten waren het rood weeskind en het zwart weeskind.
Lees verder -
Veel activiteit op Oogstfeest in zonnig Boveneind
28 augustus 2017
De omwonenden van de hoogstamfruitboomgaard aan de Boveneindselaan kijken terug op een zeer geslaagd Oogstfeest. Afgelopen zaterdag 26 augustus vond de eerste editie plaats onder perfecte weersomstandigheden. Wethouders Marco Oosterwijk en Arnold de Leeuw openden officieel het feest door de eerste vruchten te plukken.
Lees verder -
Resultaten Broedvogelmonitoring Project van de Overtuin
27 augustus 2017
In het voorjaar van 2017 zijn de broedvogels geïnventariseerd in de Overtuin Bisdom van Vliet in Haastrecht. Twaalf bezoeken zijn afgelegd in de vroege ochtend en één bezoek in de late avond in verband met de uilen. Op basis van de zang en het gedrag is aan de hand van de landelijk gebruikte BMP-methode bepaald of vogels een territorium hadden en of er ook sprake was van een broedgeval.
Lees verder -
“Open erven” ochtend van de erfvogelwerkgroep
27 augustus 2017
De erfvogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard helpt erfeigenaren om hun erf geschikter te maken voor erfvogels, zoals kerkuil, boerenzwaluw, putter, spotvogel en ringmus. Op 2 september organiseert de groep met een aantal deelnemers aan het erfvogelproject een Open erven ochtend. Iedereen is welkom.
Lees verder -
Broedseizoen kerkuil nog nog niet voorbij door goed muizenjaar!
24 augustus 2017
De afgelopen tijd is te merken dat 2017 een goed muizenjaar is. Dit zien we bijvoorbeeld bij de kerkuilen. De aangetroffen jongen zijn, voor hun leeftijd, allemaal goed van gewicht. In veel kasten zijn diversen muizen aangetroffen; ook laat op de dag. Die voorraad muizen wordt door de ouders 's nachts neergelegd om de dag door te komen. Als er aan het einde van de dag nog muizen liggen, had niemand in het nest kennelijk meer honger!
Lees verder -
Nachtvlindernacht aanstaande vrijdagavond
23 augustus 2017
Aanstaand weekend wordt de dertiende Nationale Nachtvlindernacht gehouden. De NVWK doet hier aan mee in het Loetbos bij de hooiberg.
Lees verder -
Telpost "De Hoekse Sluis' wordt weer bemand
22 augustus 2017
Afgelopen maandag vloog langs Trektelpost de Horde langs de Lek bij Jaarsveld een bruine gent. Dit was een superzeldzame waarneming. Hoogstwaarschijnlijk is deze Gent ook langs onze Trektelpost gevlogen, helaas was deze onbemand. Vanaf woensdag 6 september gaat daar verandering in komen.
Lees verder -
Planteninventarisatie 23 augustus!
22 augustus 2017
A.s. woensdag 23 augustus willen we een paar percelen van de provincie ten zuiden van Ouderkerk inventariseren op kruidenrijkheid. Dat is nodig om inzicht te krijgen in waar nog de goede percelen aanwezig zijn voor weidevogelpullen; die willen we met name noemen in het Verbeterplan Weidevogels wat 20 september klaar moet zijn. Dit plan mag geld kosten, dat is door de provincie ter beschikking gesteld (3,6 mln. voor verbeteringen in alle weidevogelgebieden in Zuid Holland).
Lees verder -
Oogstfeest in Boomgaard Boveneindselaan
16 augustus 2017
Op zaterdag 26 augustus organiseert de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) een fruitpluk, -eet en –inmaakdag om de vruchten van de boomgaard met de buurtbewoners te delen. Wethouder Marco Oosterwijk (buitenruimte, duurzaamheid) en wijkwethouder Boveneind Arnold de Leeuw gaan om 14.00 uur de boom in en openen het oogstfeest door letterlijk de eerste vruchten te plukken.
Lees verder -
Atalanta wint voor derde keer op rij
10 augustus 2017
Tijdens de Landelijke Tuinvlindertelling in het week van 4 tot 6 augustus zijn minder vlinders geteld dan in de voorgaande acht edities. Zowel het aantal vlinders per telling als het aantal soorten dat per tuin werd gezien was lager. Atalanta was weer nummer een, gevolgd door kleine vos en dagpauwoog. Het bont zandoogje deed het goed dit jaar.
Lees verder -
Eenden hebben recht op zwemwater
4 augustus 2017
Als kind leerde je het al: alle eendjes zwemmen in het water. Niets is minder waar helaas. In Nederland moeten jaarlijks 8 miljoen eenden het zonder zwemwater stellen. En dat is een ernstige aantasting van hun welzijn. Kijk maar wat er gebeurt als de staldeuren open gaan en er zwemwater in zicht is:
Lees verder -
Palmolie; middel erger dan de kwaal
30 juli 2017
Regenwouden zijn de laatste ongerepte gebieden ter wereld. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van wat zij in deze bossen verzamelen. En, wat we ons niet altijd realiseren, ook wij in Nederland zijn afhankelijk van het regenwoud. Al was het maar omdat bomen de opwarming van ons klimaat dempen. Elke twee seconden wordt een stuk bos ter grootte van een voetbalveld gekapt. Als de ontbossing in dit tempo doorgaat, is in 2090 al het regenwoud verdwenen. Daarom moeten we nu iets doen. En daar hebben we jou bij nodig.
Lees verder -
Duurzame melk: het verhaal tot nu toe
21 juli 2017
Bart van Opzeeland, Campagneleider Voedsel van milieudefensie krijgt vaak de vraag: ‘Hoe gaat het met de campagne voor duurzame melk?’ Sinds ze de campagne zijn begonnen is er een hoop gebeurd. Er is onderzoek gedaan, gesprekken met supermarkten gevoerd, bijeenkomsten georganiseerd en milieudefensie is een petitie gestart. Hieronder geeft hij een overzichtje; het verhaal tot nu toe.
Lees verder -
Vlindertoptijd in uw tuin!
16 juli 2017
Wilt u genieten van dagvlinders, ga dan nu uw tuin in! Na de piek in mei is juli de topmaand voor vlinders. Er zijn nu niet alleen veel verschillende soorten te zien, maar ook zijn de aantallen in de zomer vaak groter dan in het voorjaar. Voor een aantal tuinvlinders is het een erg goed jaar.
Lees verder -
40 miljoen extra voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer
11 juli 2017
De Nederlandse overheid stelt twee keer 20 miljoen euro extra beschikbaar voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanuit het Gemeenschappelijk Landbouw beleid (GLB). Het Wereld Natuur Fonds juicht dit besluit toe. "Produceren van voedsel kan samen gaan met het gezond houden van de bodem en ruimte bieden aan veel verschillende dier- en plantensoorten. Hiervoor is een verandering van onze voedselproductie nodig en deze financiële ondersteuning vanuit de overheid is daarbij heel belangrijk," aldus Natasja Oerlemans, unithoofd voedsel en landbouw.
Lees verder -
Cursus fruitboom snoeien
11 juli 2017
Knotgroep Oost en Knotgroep organiseren in het winterseizoen een cursus (hoogstam-) fruitboom snoeien. Deze cursus is gratis. De locatie zal nog worden bepaald, maar ongetwijfeld in de Krimpenerwaard!
Lees verder -
Bever gezien in de Lek
11 juli 2017
Op 8 juli had de haven van de watersportvereniging in Krimpen aan de Lek bezoek van een bever. Een inwoonster zag hem of haar zwemmen. De brede staart was goed te zien en het dier was ongeveer 80 cm lang en kon er goede foto's van maken. Met een kop-romp lengte van 70-100 cm is de bever is het grootste knaagdier van Europa. Hij is in 1826 in Nederland uitgestorven. In 1988 is men begonnen met het uitzetten van bevers en inmiddels heeft hij weer een vaste plek in onze fauna herovert. De bever wordt vaak verward met de beverrat, maar op de foto is de brede staart van de bever duidelijk te zien.
Lees verder -
Hooi afruimen in de Idylle en langs de Loet
10 juli 2017
Een ingelast agendapunt; hooien in de Idylle en langs de Loet. Dit soort klussen zijn altijd afhankelijk van het weer, vandaar dat ze alleen op korte termijn ingepland kunnen worden.
Lees verder -
Twintig wereldwijd bedreigde vogelsoorten in Nederland
6 juli 2017
Acht in Nederland broedende en twaalf overwinterende vogels zijn wereldwijd bedreigd. Het betreft onder andere de grutto, scholekster en wulp. Dit blijkt uit het rapport European birds of conservation concern van BirdLife International. Het rapport met wetenschappelijk gegevens legt bloot welke vogelsoorten het meest acuut bescherming nodig hebben. Dat zijn bij ons vooral vogels van het landelijk gebied en de kust.
Lees verder -
Kans voor grote karekiet in Krimpenerwaard?
6 juli 2017
Langs de Lek komt zwaar, in het water staand riet voor, perfect broedgebied voor de grote karekiet. Toch broedt de grote karekiet er niet omdat hij grote prooien nodig heeft zoals libellen, kikkertjes, rupsen. Die leven nauwelijks in de rivier en veel rietkragen missen aangrenzende kruidenrijke ruigten of bosjes waar deze prooien wel kunnen voorkomen. De NVWK plant momenteel waterriet aan in de Berkenwoudse driehoek in de hoop dat grote karekiet of roerdomp zich er vestigen.
Lees verder -
Vogelbescherming roept Polen op te stoppen met kappen oerbos
5 juli 2017
Vogelbescherming heeft een brandbrief gestuurd aan de Poolse regering met de oproep onmiddellijk te stoppen met het kappen van de bossen van Białowieża. Vogelbescherming ondersteunt daarmee de actie van de Poolse BirdLife partner OTOP. De Poolse vogelbeschermers doen er alles aan om de verwoesting van deze beroemde bossen te stoppen, nu de regering de houtkap nog verder wil opschroeven.
Lees verder -
Financiële meevallers en extra zakcentjes voor natuurvriendelijke boeren
5 juli 2017
De intensieve landbouw is de grootste veroorzaker van natuurverlies in Nederland. Daarom richt het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn pijlen nu op boeren. Melkveehouders die de natuur terugbrengen op het platteland, worden daar financieel voor beloond.
Lees verder -
Weidevogelscenario's. Mogelijkheden voor aanpak van verbetering van de weidevogelstand in Nederland
30 juni 2017
Vanwege zorg over de aanhoudend negatieve ontwikkeling van de weidevogelstand is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een aantal scenario’s opgesteld, die verschillen in intensiteit en omvang van te nemen inrichtings- en beheeractiviteiten. Doel is een handvat te bieden voor besluitvorming rond de toekomst van weidevogels. De huidige inspanningen zijn als referentie opgenomen (scenario 0). Verbetering van (1) louter beheer, (2) optimalisering van beheer en inrichting binnen het geheel van de huidig beheerde gebieden en (3) een zodanige verbetering van inrichting en beheer dat een populatie van ten minste 40.000 broedpaar grutto’s kan worden verwacht.
Lees verder -
Oproep: meldt piepende schommels!
23 juni 2017
De uilenwerkgroep gaat naast kerkuil en steenuil ook de ransuilen inventariseren. De soort heeft het moeilijk door de komst van de havik en het, door ons toedoen, verdwijnen of verstoren van de gemeenschappelijke winterslaapplaatsen, vaak onopzettelijk. Hij broedt veel in de bebouwingslinten en randen van de bebouwde kom.
Lees verder -
Slimme vogels: de praktijk van boeren met natuur
23 juni 2017
“Boerenland: veel van onze wilde vogels zijn er gek op, kunnen zelfs niet zonder akkers en weiden. Maar boerenwerk en vogels; het wringt steeds meer. Het agrarisch landschap is sterk veranderd. Vogels hebben het zwaar. Veel boeren willen hun vogels wel terug, 'maar het is economisch niet verantwoord.' In dit blad vertellen boeren van verschillende pluimage hoe ze goede verdiensten realiseren met vogelvriendelijk ondernemen.” Tot zover de recensie van Wageningen University & Research, WUR.
Lees verder -
Veel vlinders, geen junidip!
20 juni 2017
In de meeste jaren is er in juni een periode dat er maar erg weinig vlinders zijn, de zogenaamde ‘junidip’. De voorjaarsvlinders zijn weg en de zomervlinders zijn er nog niet. Dit jaar is het, waarschijnlijk door de lange warme periode in het voorjaar, anders en worden er veel vlinders gezien. Niet alleen gewone soorten, maar ook zeldzame soorten vliegen nu, begin juni.
Lees verder -
Helpt u ons nummer 11 te vinden?
18 juni 2017
Het broedseizoen van de kerkuilen in de Krimpenerwaard is in volle gang. Inmiddels hebben vrijwilligers van de Natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard 10 broedgevallen gevonden. Dat zijn er tot nu toe net zoveel als in het recordjaar 2016. De vrijwilligers hopen het record echter te verbreken. Helpt u nummer 11 te vinden?
Lees verder -
Broedseizoen uilen in volle gang!
10 juni 2017
Momenteel worden er volop jonge uilen gevonden. Tijdens het controleren van kerkuilkasten zijn tot nu toe negen broedgevallen gevonden. Er moeten nog veel kasten gecontroleerd worden, de verwachting is dat het record van 2016 (10 broedgevallen) verbroken gaat worden!
Lees verder -
Wereldprimeur
10 juni 2017
Een gelukkig toeval: het is Vogelbescherming en Staatsbosbeheer in het jaar van de koekoek gelukt een webcam bij een nest te plaatsen van een kleine karekiet met een koekoeksjong. Een wereldprimeur.
Lees verder -
Interview over het slachten van biologische koeien
6 juni 2017
Leo Harrewijn had in Hitland Magazine op Radio Capelle een telefonisch interview met Anne Hilhorst van Wakker Dier over het slachten van 6.000 biologische koeien vanwege het mestoverschot. In totaal moeten 60.000 geslacht worden, maar het is vreemd dat ook biologische koeien geslacht moeten worden, terwijl die niet het probleem veroorzaakt hebben.
Lees verder -
FLORON-excursie in het Loetbos
23 mei 2017
Op zaterdag 10 juni heeft FLORON een excursie gepland in het Loetbos. Het betreft een excursie voor "ervaren floristen" .
Lees verder -
Voorzitter van het Groene Hart vindt de Waarden de mooiste gebieden
22 mei 2017
Leo van Harrewijen, bekend van Radio Capelle, had een vraaggesprek met de voorzitter van de stichting Groene Hart, Chris Kalden. Als laatste vroeg Leo welk gebied in het Groene Hart de voorzitter het mooiste vindt. Het antwoord was dat hij de Waarden; Lopikerwaard, Alblasserwaard en Krimpenerwaard hem het meest dichtbij zijn hart liggen.
Lees verder -
"Open erven" ochtend van de erfvogelwerkgroep
16 mei 2017
De erfvogelwerkgroep organiseert op 20 mei voor NVWK-leden een “open erven” ochtend. Je kunt op zes erven zien hoe de erfeigenaren hun tuin en erf geschikt hebben gemaakt voor erfvogels.
Lees verder -
Dank voor uw Rabo-stem op de NVWK!
12 mei 2017
Rabo-medewerker Else de Mik verraste de NVWK met een flinke cheque ter waarde van € 701,24! Wij ontvingen dit bedrag uit de Rabobank Clubkas Campagne.
Lees verder -
Kerkuil in de toren van Haastrecht?
9 mei 2017
De samenwerking tussen de NVWK en de Stichting Overtuin werpt nu al vruchten af. We hebben geadviseerd bij de beplanting en 25 nestkasten geleverd. De bosuilkast en een torenvalkkast zijn al bezet! Alleen: waar lieten we die kerkuilkast?
Lees verder -
Soepeenden en Wilde Eenden: de verschillen
6 mei 2017
Soepeend; een banale benaming voor een eend die er net wat anders uitziet dan de Wilde Eend. Soepeenden hebben een kleurafwijking in het verenkleed en worden apart geteld.
Lees verder -
Zwartkopmeeuwen voor de wind
5 mei 2017
Het gaat de zwartkopmeeuw voor de wind. Vroeger broedde hij alleen rond de Zwarte Zee. Maar de laatste decennia heeft hij zich verspreid over grote delen van Europa. Hij broedt inmiddels rond de Middellandse Zee en ook in onze contreien is hij lang niet zeldzaam meer. Ook in de Krimpenerwaard zijn recentelijk baltsende en parende zwartkopmeeuwen waargenomen.
Lees verder -
Bijzondere waarneming van een hooibeestje
4 mei 2017
Op 1 mei heeft onze voorzitter, Max Ossevoort, een hooibeestje aangetroffen. Hij vond de vlinder buitendijks tegen het talud van de Lekdijk ter hoogte van Opperduit, bij het ZHL-gebied Korte Zand.
Lees verder -
Bijeenkomst over versterking groen vrijwilligerswerk
3 mei 2017
De afgelopen tijd hebben De Vlinderstichting, ministerie van EZ, Rijkswaterstaat, IPO, WUR en de groene organisaties IVN, BoerenNatuur, SoortenNL en LandschappenNL actief ingezet om meer aandacht en waardering te krijgen voor ‘groene vrijwilligers’: mensen die actief meehelpen aan natuurbescherming door bij te dragen aan bijv. onderzoek en monitoring, landschapsonderhoud of voorlichtingsactiviteiten. Daarover hebben zij intensief contact gehad met de provincies en de rijksoverheid. Dit heeft tot nu toe geresulteerd in een Manifest ‘De kracht van de groene vrijwilliger’, dat zij samen met Rijk en provincies hebben ondertekend, zie hiernaast.
Lees verder -
Joke Colijn op Radio Capelle (3)
3 mei 2017
Op 27 april is Joke Colijn weer geïnterviewd op Radio Capelle.
Lees verder -
Mooi bamboescherm
3 mei 2017
In februari hebben we op deze site en in de Waardvogel een oproepje geplaatst over het zelf komen oosten van bamboestokken in het zogenaamde ‘Bosje van Wageningen’, een van de natuurterreinen van het Zuid-Hollands Landschap (ZHL). Recentelijk kregen we deze foto van toegestuurd.
Lees verder -
Kerkuil in erfvogelproject
29 april 2017
Onze eerste kerkuil op een erf van het erfvogelproject. We zijn heel blij en de erfeigenaar ook ;-). We moesten wel honderd filmpjes van de cameraval doorworstelen, omdat huismussen boven de kast een nest hebben, houtduiven er ook hun nest boven bouwen, een ekster een keer kwam kijken, maar vooral omdat van de zeventig filmpjes met een kerkuil er in 68 gevallen maar één kerkuil opstond, nl het mannetje dat de balk gebruikt om te slapen en zijn veren te poetsen. Het is maar goed dat we ze allemaal doorkeken
Lees verder -
Van kroeg tot kraamkamer
29 april 2017
Er wordt de komende dagen weer hard in de tuin gewerkt. Veel mensen vinden het leuk als er ook vlinders, vogels en andere dieren van hun tuin gebruik maken. Je tuin kan een kroeg zijn, waar ze wat te eten en drinken halen, maar je kunt er ook voor zorgen dat het een kraamkamer is, waar ze zich ook voortplanten.
Lees verder -
Grutto gaat, grauwe gans komt
23 april 2017
Sinds 1960 is het aantal boerenlandvogels met 60 tot 70 procent teruggelopen. Dat komt neer op de verdwijning van meer dan tweeënhalf miljoen broedvogels in ruim vijftig jaar. Het aantal patrijzen, zomertortels, ringmussen is gedecimeerd en van de grutto’s is twee derde verdwenen. Het aantal ganzen is in dezelfde tijd meer dan vertienvoudigd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses, samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De afname van het aantal boerenlandvogels is recent afgevlakt, maar van herstel is nog geen sprake, ondanks alles wat de laatste jaren is gedaan op het gebied van agrarisch natuurbeheer. Het zijn tegenwoordig grote groepen ganzen die het vogelbeeld in het agrarisch gebied bepalen. Het aantal ganzen dat hier in de winter overblijft, is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Daarnaast heeft zich een grote broedende populatie ontwikkeld.
Lees verder -
Resultaten van de paddentrek
22 april 2017
Na de oproep in de Waardvogel en op Facebook heeft een enthousiaste groep vrijwilligers de populatie padden en kleine watersalamanders een handje geholpen met de tocht naar en van de paarsloot in Stolwijk. De vrijwilligers lieten zich niet afschrikken door de soms regenachtige avonden en hebben één of meerdere malen per week in Stolwijk de overstekende amfibieën een veilig handje geholpen.
Lees verder -
Visie Krimpenerwaard
21 april 2017
Op 11 april werd voor degenen die er aan hebben bijgedragen, de grootste belanghebbenden en een aantal stakeholders de Strategische Visie Krimpenerwaard van professor Riek Bakker gepresenteerd.
Lees verder -
De kracht van de groene vrijwilligers
21 april 2017
Al meer dan honderd jaar zetten groene vrijwilligers zich in om planten en dieren te beschermen, landschap en natuur te onderhouden én het grote publiek te laten genieten van de groene wereld. De ondertekenaars van het manifest willen dat alle mensen (ongeacht levensfase, opleidingsniveau, culturele achtergrond of woonplaats) de mogelijkheid hebben om zich in te zetten voor hun leefomgeving. Dat is goed voor natuur en landschap én goed voor de mensen zelf.
Lees verder -
Overleg met het waterschap HHSK over maaibeleid
21 april 2017
In vervolg op het overleg van 2 december jl. zaten we met een vertegenwoordiging van de NVWK, inclusief onze kersverse plantencoördinator Stef van Walsum, op vrijdag 31 maart weer aan tafel bij het hoogheemraadschap om te overleggen over de invulling van groener maaibeleid. De mannen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) hadden een document voorbereid met een werkinstructie voor een pilot voor gefaseerd maaien van primaire waterkeringen (Lek- en IJsseldijken) in 2017. De aannemer die maait voor het waterschap is een innovatief bedrijf dat inmiddels een goede naam heeft opgebouwd ten aanzien van bijvoorbeeld onkruidbestrijding zonder gif, maar ook op het gebied van ecologisch maaiwerk. Het bedrijf beschikt over de benodigde kennis, de juiste machines, en heeft bewust een eigen ecoloog in dienst genomen. De NVWK is heel blij met de positieve instelling tijdens de gesprekken met en de bereidheid van het hoogheemraadschap om het maaibeleid anders, groener, in te steken.
Lees verder -
Nationale Vogelweek 6 t/m 14 mei 2017
13 april 2017
Onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen kan iedereen ontdekken hoe ongelofelijk rijk ons land is aan vogels en hoe leuk het is om vogels te kijken. Tijdens de Nationale Vogelweek zijn er in alle provincies vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten. De meeste deelnemers zullen vogels ontdekken die ze nooit eerder hebben gezien of nog nooit van zo dichtbij. Iedereen kan meedoen en vrijwel alle activiteiten zijn gratis.
Lees verder -
Verslag ringslang excursie zaterdag 8 april
12 april 2017
Zouden we ze te zien krijgen? Dat was een vraag die alle 16 deelnemers bezighield afgelopen zaterdag. De allereerste ringslang-excursie van de NVWK werd georganiseerd door de waterwerkgroep. Maar ja, ringslangen zijn schuw en ze zijn alleen met geschikt weer goed waar te nemen. Dat betekent: niet te koud, zonnig weer. Maar ook weer niet te warm, want dan zijn ze zo snel dat je niet de tijd krijgt om ze goed te zien.
Lees verder -
Help mee Europees Landbouwbeleid te veranderen
12 april 2017
De Europese Commissie bereidt een nieuw Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid voor. Dat beleid bepaalt de toekomst van de landbouw en de voedselproductie, ook in Nederland. Veel Europese natuurorganisaties maken zich grote zorgen over de kaalslag op het platteland veroorzaakt door het huidige landbouwbeleid. Niet alleen vogels en natuur delven het onderspit, ook veel boeren komen in de problemen. Laat uw stem horen om dat te veranderen!
Lees verder -
Landschapspijn, de symptomen
11 april 2017
Het woord werd gemunt door een bioloog, en het klinkt als een ziekte: landschapspijn, ofwel de achteruitgang van biodiversiteit op agrarisch land. Als een van de 'symptomen' van landschapspijn wordt genoemd: de afwezigheid van weidevogels.
Lees verder -
Rosse metselbij bij bamboehuisjes
10 april 2017
De mannetjes van de rosse metselbij zijn nu massaal uit de nestplaatsen gekropen. Ze wachten op de vrouwtjes om mee te paren. De vrouwtjes komen iets later uit de nestplaats gekropen.
Lees verder -
Succesvol boeren met natuur, ontmoet de praktijk
10 april 2017
Grote opkomst op conferentie over boerenlandvogels in Velp Hogeschool Van Hall Larenstein was trots om Vogelbescherming Nederland en Boerennatuur.nl afgelopen vrijdag 7 april te mogen ontvangen op hun locatie in Velp met hun inspirerende conferentie ‘Succesvol boeren met natuur, ontmoet de praktijk’. Op de conferentie kwamen maar liefst 370 bezoekers af.
Lees verder -
Wintervogeltelling 18 en 19 maart
9 april 2017
Tot nu toe de zijn resultaten van 17 gebieden ontvangen. We zagen 25787 vogels verdeeld over 78 soorten. De meest getelde vogel is de smient met 6012 stuks.
Lees verder -
Beleef de reis van de zwarte stern
9 april 2017
In de Krimpenerwaard broedt meer dan 10% van de Nederlandse populatie van de zwarte stern. Daarom is in de Krimpenerwaard het project 'Beleef de zwarte stern' gestart om het unieke gedrag van de zwarte stern te onderzoeken. Hiervoor kregen 20 zwarte sterns in 2015 een geolocator. Na de algemene ledenvergadering op 29 maart jl. gaf Jan van der Winden een boeiende presentatie over zijn onderzoek naar het trekgedrag van de zwarte stern.
Lees verder -
Veel vlinders uit de pop!
6 april 2017
Veel mensen hebben de afgelopen weken in die heerlijk maartmaand vlinders gezien. De eerste weken ging dat vooral om de vlinderoverwinteraars citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia, maar de laatste tijd worden ook veel vlinders gemeld die als pop de winter hebben doorgebracht.
Lees verder -
Hele vroege zwarte sterns
5 april 2017
Zondag 2 april werd de Krimpenerwaardse vogelwereld opgeschrikt door de ontdekking van drie zwarte sterns in het Doove Gat. De sterns waren twee weken eerder dan normaal en zelfs grotendeels in zomerkleed. Gewoonlijk arriveren de eerste zwarte sterns half april. Ontdekker was Pim Steenbergen. De vogeltamtam werd in werking gesteld en als snel konden andere vogelspotters aanschuiven.
Lees verder -
Vogels kijken dichtbij huis maakt mensen gelukkig
3 april 2017
Vrijwilligers van Sovon wisten dit natuurlijk allang, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond: hoe meer vogels mensen in hun wijk zien, hoe meer ontspannen ze zich voelen.
Lees verder -
Stem op de NVWK!
28 maart 2017
Wij doen mee met de Rabobank Clubkas Campagne! Rabobank Krimpenerwaard organiseert de Rabobank Clubkas Campagne en stelt 50.000 euro beschikbaar voor clubs uit de omgeving! Ook wij doen mee om een mooi sponsorbedrag bij elkaar te sparen. Dit bedrag gaan we gebruiken voor materialen voor de jeugd; denk aan vergrootglazen, vlindernetjes, wie weet zelfs een vleermuis-detector.
Lees verder -
Roofvogelwerkgroep vernieuwd
26 maart 2017
Na een oproep in de Waardvogel om vrijwilliger te worden voor de roofvogelwerkgroep hebben zich tien mensen aangemeld.
Lees verder -
Joke Colijn op Radio Capelle (2)
24 maart 2017
Er is wederom weer een zeer interessant interview uitgezonden met Joke Colijn op Radio Capelle.
Lees verder -
Eendenkuikens tellen voor onderzoek naar achteruitgang wilde eend
22 maart 2017
Het gaat niet goed met de wilde eend. Sinds de jaren ’90 is de Nederlandse broedpopulatie met bijna een derde afgenomen. Uit recent onderzoek bleek dat de oorzaak daarvan mogelijk is te vinden in de kuikenfase: te weinig jonge eendjes zouden volwassen worden. Van de overleving van eendenkuikens zijn weinig gegevens voorhanden. Daarom roept eendenonderzoeker Erik Kleyheeg de hulp van het publiek in om eendenkuikens te melden.
Lees verder -
Eerste actie NVWK-waterwerkgroep
21 maart 2017
Op 18 maart vond de eerste actie van de nieuwe NVWK waterwerkgroep plaats. Elf enthousiasteling gingen met onze nieuwe schepnetten onder de bezielende leiding van Jöran Janse van Ravon de polder in.
Lees verder -
Hazen in de voortplanting: rammelen!
21 maart 2017
In deze periode worden vaak grote groepen hazen gezien, van tien tot dertig tot soms wel 75 dieren groot. Overdag rennen ze over de kale velden. Dit schouwspel heet ‘rammelen’.
Lees verder -
Natuurmonumenten slaat alarm over voortbestaan weidevogels
21 maart 2017
Natuurmonumenten slaat alarm over het voortbestaan van de weidevogels in Nederland. In navolging van de Vogelbescherming is de organisatie bang dat vogels als de grutto, scholekster, veldleeuwerik verdwijnen.
Lees verder -
Fotowedstrijd; 'Mijn mooiste plek in de Krimpenerwaard'
15 maart 2017
Een oer-Hollands veenweidelandschap met de koe in de wei, oude boerderijen, molens en gemalen, weidevogelnatuur, sfeervolle dorpjes en een verscheidenheid aan bedrijven. De Krimpenerwaard kent veel mooie en bijzondere plekjes. Om die reden organiseert het StreekFonds Krimpenerwaard een fotowedstrijd met als thema “Mijn mooiste plek in de Krimpenerwaard”.
Lees verder -
Interview met Warner Reinink op de site
5 maart 2017
Warner Reinink is zeven jaar Regiohoofd Veenweiden geweest bij het Zuid-Hollands Landschap. Hij gaat vanaf 1 april werken bij Natuurmonumenten, in de regio Vechtplassen. Joke Colijn interviewde het scheidende regiohoofd over zijn werk, de plannen die hij heeft kunnen waarmaken en de problemen die spelen in het Veenweidegebied.
Lees verder -
Weidevogelbeheer en participatie draaien uit op fiasco door lakse houding provincie
1 maart 2017
Het steekt ons dat de provincie nog steeds niet krachtiger stuurt op beter weidevogelbeheer. Alles wat er gebeurt op agrarisch gebied is op basis van vrijwilligheid: deelname van boeren aan agrarisch natuurbeheer (in de Krimpenerwaard voor het leeuwendeel weidevogelbescherming) is vrijwillig, terwijl er een internationale verplichting is tot behoud van de populaties weidevogels. Zie hiervoor het rapport van Arie Trouwborst in opdracht van Vogelbescherming, Nieuwsbericht van september 2016. De bescherming die plaatsvindt in het veld gebeurt ook vrijwillig, en wel door onze weidewachters. De collectieven die sinds 2016 zijn gevormd om het weidevogelbeheer beter te coördineren, hebben niet genoeg armslag om hun pakketten voor agrarisch natuurbeheer succesvol te kunnen implementeren. Ze zijn voor medewerking afhankelijk van vrijwilligheid aan de ‘achterdeur’, en ondervinden vervolgens erg veel hinder van starre regelgeving en inflexibiliteit aan de ‘voordeur’ door de overheid. Terwijl voor een goede samenwerking met de agrariërs flexibiliteit en maatwerk essentieel zijn: de collectieven en ook de vrijwilligers willen de bedrijfsvoering van de boer niet in de weg staan als dat niet nodig is voor de weidevogels, maar regels belemmeren een soepele houding. Voor de uitgestelde maaidatum maaien ook als er geen vogel meer op een perceel zit, is niet mogelijk. Vervolgens slaat het gras plat door de lengte en loopt de voedingswaarde terug.
Lees verder -
Nestkastjes opgehangen in Overtuin Bisdom van Vliet
26 februari 2017
Afgelopen zaterdag zijn door vrijwilligers van de Overtuin een dertigtal nestkastjes opgehangen in de Overtuin in Haastrecht. De nestkastjes bieden broedgelegenheid voor vogels zoals: grauwe vliegenvanger, roodborst, koolmees, boomklever, pimpelmees, torenvalk en bosuil.
Lees verder -
Joke Colijn op Radio Capelle
23 februari 2017
Op 22 februari j.l. werd Joke Colijn, bestuurslid van de NVWK, geïnterviewd door Leo van Harrewijen op Radio Capelle.
Lees verder -
NVWK wil BMP-cursus “broedvogels tellen” organiseren
22 februari 2017
In deze cursus leer je broedvogels tellen volgens de BMP-methode die Sovon heeft ontwikkeld. Het is geen cursus vogelherkenning voor beginners. Deelnemers worden geacht de vijftig meest algemene soorten al te kennen. De BMP-methode wordt door het hele land gebruikt en levert belangrijke gegevens op voor terreinbeheerders zoals Zuid-Hollands Landschap en Staatsbosbeheer, voor het bepalen van de vogelstand en voor evaluatie van het landelijke beleid voor de bescherming van vogels. Maar het tellen is vooral ook heel erg leuk, ‘verslavend’ noemen mensen het vaak zelfs. Een heel gezonde verslaving :-)
Lees verder -
Zelf bamboestokken oogsten en meenemen
22 februari 2017
Wie bonenstokken of tomatenstokken voor de groententuin kan gebruiken, of wie voor de siertuin steunstokken nodig heeft voor bloeiende planten, kan die op vrijdag 24 februari as. zelf oogsten. Kom vanaf 09.00 uur naar het zogenaamde ‘Bosje van Wageningen’, een van de natuurterreinen van het Zuid-Hollands Landschap (ZHL).
Lees verder -
Wat houdt de nieuwe Wet Natuurbescherming in?
21 februari 2017
Sinds 1 januari 2017 geldt de nieuwe Wet Natuurbescherming (Wnb). In november organiseerde de KNNV Gouda een cursus natuurbescherming, ook voor zusterverenigingen. Drie NVWK-leden waaronder Jaap Graveland deden mee. Harm Dotinga, jurist van Vogelbescherming, gaf een hele goede presentatie over de Wnb, hij was nauw bij het opstellen ervan betrokken.
Lees verder -
Oostvaardersplassenspecial bijzonder goed bezocht
19 februari 2017
Zaterdag 19 februari had Mieke Verwaal een speciale excursie voor de NVWK georganiseerd. Flevolandschap verzorgde een mooie introfilm, waarna er een excursie in de Lepelaarsplassen was. De mist trok gelukkig snel op en vanaf de middag scheen volop de zon.
Lees verder -
Kamsalamander in Krimpen a/d IJssel aangetroffen!
19 februari 2017
Vorig jaar ontdekten we met behulp van e-DNA dat de grote modderkruiper nog in de Krimpenerwaard voorkomt. Naar aanleiding van deze vondst plaatste Het Kontakt een interview met ondergetekende onder de titel “Nu nog de kamsalamander!”. Een week na plaatsing van dit artikel ontving ik een e-mail van een inwoner van Krimpen aan den IJssel met foto’s van…. de kamsalamander! Gefotografeerd in een tuin met vijver niet ver van de IJsseldijk, in de omgeving van winkelcentrum De Korf. De foto’s zijn gemaakt in mei 2016. Voor zover bekend gaat hem om wilde dieren die de tuin op eigen kracht hebben bereikt.
Lees verder -
De eerste grutto's zijn gezien!
19 februari 2017
Zaterdag 18 mei zijn de eerste grutto's gespot in de Krimpenerwaard. Een mooie groep van ongeveer 30 exemplaren was neergestreken in het Doove Gat, een terrein beheerd door het Zuid-Hollands landschap.
Lees verder -
Oproep aan de provincie voor betere uitvoeren beleid boerenlandvogels
18 februari 2017
Wij ontvingen het volgende zorgwekkende bericht van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) via een bericht van Danny Eijsackers, contactpersoon voor boerenlandvogelbeleid. .
Lees verder -
Mededeling excursie Oostvaardersplassen
17 februari 2017
Mededeling voor de excursie van komende zaterdag 18 februari naar de Oostvaardersplassen.
Lees verder -
Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk
14 februari 2017
Het is ongelooflijk maar waar: op Nederlandse boerderijen komt meer dan 13% van de kalfjes om het leven voor ze een jaar oud zijn. En de sterfte neemt ieder jaar verder toe. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze zo hard nodig hebben. Het hoogste sterftepercentage komt vooral voor op de grote intensieve bedrijven, waar geen tijd is voor kalfjes die -helaas- weinig economische waarde hebben
Lees verder -
Stedin sponsort nieuwe draden voor zwaluwen
9 februari 2017
Bij Boezemmolen No. 6 van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, langs de Oost Vlisterdijk, zijn bokpalen opnieuw bedraad. Bokpalen zijn houten palen met isolatoren en bedrading, die afgelegen woningen aansluiten op het elektriciteitsnet. De draden op de bokpalen bij de molen, zijn echter niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, maar zijn speciaal aangebracht voor boerenzwaluwen die broeden langs de Vlist. Netbeheerder Stedin voerde de hele klus kosteloos uit en sponsorde ook het benodigde materiaal. Op 9 februari werd de gezamenlijke actie van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en netbeheerder Stedin met een handdruk ter plaatse bekrachtigd, ruim op tijd voordat de eerste zwaluwen arriveren uit Afrika.
Lees verder -
Staartmezen bouwen nest
6 februari 2017
Zover is het nog niet.... We moeten nog een paar kleine maandjes winter doorstaan. Staartmeesjes beginnen ongeveer eind maart met broeden. Als opwarmertje voor de komende lente plaatsen we hier deze video van Henk Peter om te zien op welke fascinerende manier staartmeesjes hun nest bouwen.
Lees verder -
Grote zilverreigers bereiden zich voor
5 februari 2017
Wanneer het gaat vriezen en de sloten bevroren raken, komen de grote zilverreigers in grote groepen samen om zich voor te bereiden om eventueel te vertrekken naar het warmere zuiden. Dit levert mooie taferelen op.
Lees verder -
Meldingen vogelgriep wilde vogels afgenomen
2 februari 2017
In november 2016 werd voor het eerst in Nederland massale sterfte onder wilde vogels vastgesteld als gevolg van vogelgriep. Het betrof een hoogpathogene vogelgriep van subtype H5N8 (HPAI H5N8). Bij een enkele vogel werd H5N5 vastgesteld. Gelijktijdig kwamen vanuit diverse andere Europese landen soortgelijke meldingen. Ook in december werd massale vogelsterfte geregistreerd, maar sindsdien lijkt de situatie in Nederland rustiger. Alertheid blijft echter geboden.
Lees verder -
Excursie met de tuingroep van de Overtuin in Haastrecht
31 januari 2017
Zaterdag 28 januari heeft Jaap Graveland samen met Imelda Kloosterman en Stef van Walsumeen een excursie geleid voor de vrijwilligers die de Overtuin onderhouden. Dit is een prachtige tuin en is samen met het tegenoverliggende museum een erfenis van Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet. Een groep betrokken bewoners heeft zich verenigd in de Stichting De Overtuin Bisdom van Vliet. Het doel is om het park in de oorspronkelijke staat herstellen. Daarvoor is een masterplan gemaakt. De stichting wil ook dat het park meer natuurwaarde krijgt. Om deze reden heeft tuinbaas Tony Harderberg contact gezocht met erfvogelcoördinator Jaap Graveland van de NVWK.
Lees verder -
Krimpenerwaard in Vroege Vogels
27 januari 2017
Onze Krimpenerwaard schittert de laatste weken van het ijs en de rijp. Veel mensen genieten en vele mooie foto's worden gemaakt. Voor de vogels is het allemaal wat minder. Watervogels hebben zich hoofdzakelijk teruggetrokken in openliggende wakken. Het is belangrijk om deze vogels niet te verstoren en uit de wakken te jagen. Het kost de vogels veel energie en de wakken groeien dan makkelijker dicht.
Lees verder -
Succesvolle excursie naar Kwade Hoek
24 januari 2017
De onverwacht ingelaste excursie naar de Kwade Hoek op afgelopen zaterdag was zeer geslaagd. Een mooie opkomst van ongeveer 14 personen en het prachtige weer hadden daarin hun aandeel. Degenen die hun schaatsen hadden laten staan, werden beloond met een aantal mooie waarnemingen.
Lees verder -
NMZH vraagt voorlopige voorziening aan voor ontheffing afschot roeken
17 januari 2017
De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland heeft samen met de NVWK en diverse andere lokale natuurorganisaties beroep aangetekend tegen de ontheffing van de provincie Zuid-Holland voor het doden van roeken. Op 16 december 2016 zou er bij de rechtbank een zitting over dit beroep plaatsvinden. Echter, twee dagen voor de zitting diende de provincie een verzoek in om de beroepsprocedure aan te houden tot maart 2017 en de zitting dus af te blazen. De reden die de provincie hiervoor heeft gegeven is dat zij op basis van recente informatie de Faunabeheereenheid nader onderzoek willen laten uitvoeren. De NMZH betreurt deze gang van zaken omdat zij vindt dat de provincie alle tijd heeft gehad om de ontheffing van een onderbouwing te voorzien en vindt het onbegrijpelijk dat hier pas om ‘vijf voor twaalf’ mee komt. Dit roept bij onze organisatie een heleboel vragen op.
Lees verder -
Alle grutto's, kanoeten en tureluurs langs de Nederlandse kust geteld
16 januari 2017
Van de kust van Noorwegen tot helemaal in Zuid-Afrika tellen vogelaars vanaf dit weekend alle watervogels die ze in hun kijker krijgen. Het is de tweede internationale watervogeltelling langs de complete Oost-Atlantische trekroute. In vier weken tijd tellen 1500 vogelliefhebbers in 30 landen miljoenen watervogels. De Waddenzee is een zwakke plek op de route, bleek bij de vorige internationale telling in 2014. In Nederland wisten we al sinds 2011 dat het niet goed ging met de trekvogels in de Waddenzee. Ze vinden bijvoorbeeld niet genoeg voedsel en hun nesten spoelen weg bij hoogwater.
Lees verder -
Greenheart Country: natuur en muziek samen
16 januari 2017
Het leven van Hans van Dam (geboren in Stolwijk) wordt bepaald door natuur en muziek samen. Voor de natuur is hij natuurgids bij IVN/ Alphen en initiatiefnemer Vrienden van het Heempad Boskoop. Voor de muziek heeft hij wekelijks het programma Greenheart Country bij RTV Krimpenerwaard en Studio Alphen.
Lees verder -
Rotterdam start met filteren plasticafval uit Nieuwe Maas
16 januari 2017
In het kader van 'er is ook goed nieuws op het gebied van het milieu' publiceren we het volgende nieuwsbericht.
Lees verder -
Haastrechtse Overtuin wordt paradijs voor vogels
12 januari 2017
De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK ) zal dit voorjaar samen met de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet de eerste stappen zetten om van de Overtuin, naast een prachtig park, ook een prettige plek voor vogels te maken.
Lees verder -
Voedselboswachters gezocht
12 januari 2017
Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen, zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems. Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. Daarom wil Permacultuur Nederland het aantal voedselbossen sterk laten toenemen. Bij permacultuur Nederland geloof men in lokaal, vers en gezond voedsel wat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Daarvoor zijn ze op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!
Lees verder -
Hazelaar ook dit jaar weer drie weken vroeger in bloei dan 100 jaar geleden?
6 januari 2017
Deze eeuw begon de hazelaar gemiddeld op 20 januari te bloeien. Dat is zo’n drie weken vroeger dan het gemiddelde van de eerste 16 jaar in de vorige eeuw. Momenteel komen geleidelijk de eerste hazelaars in bloei. Helpt u dit jaar De Natuurkalender om de gemiddelde eerste bloei van dit jaar te bepalen door te melden wanneer de hazelaar in uw tuin, straat of omgeving voor het eerst in bloei staat?In 2001 begonnen Wageningen University en het radioprogramma Vroege Vogels samen met diverse andere organisaties in het kader van De Natuurkalender de bloeitijdstippen van een groot aantal plantensoorten te monitoren. Doel van het Natuurkalenderonderzoek is om te bepalen hoe veranderingen in weer en klimaat het moment van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur beïnvloeden. De hazelaar is een van de planten in het waarnemingsprogramma. Van de hazelaar registreren we het moment van bloei, bladontplooiing, vruchtenrijping, 50% en 100% herfsttint en het einde van de bladval. De meeste waarnemingen zijn tot nu toe gedaan van de bloei.
Lees verder -
Petitie voor statiegeld op wegwerpflesjes
6 januari 2017
Merijn Tinga strijdt om plastic afval in zee te voorkomen en roept op om statiegeld op kleine plastic wegwerpflesjes in te voeren. Volgens onderzoek zal een heffing van 10 cent dit type zwerfvuil in ons milieu met 80% verminderen.
Lees verder -
Eksters zijn etterbakken. Of niet?
5 januari 2017
Er komen steeds meer eksters, want ze hebben geen vijanden. Ze eten alle jonge vogels op, dus er zijn minder tuinvogels en ze krijsen ook nog.’ Deel je deze mening, of juist niet? Tijd voor een frisse kijk op de ekster.
Lees verder -
Meld dode vogels
3 januari 2017
Al ruim acht weken lang is hoogpathogene vogelgriep (HPAI) H5N8 in Europa groot in het nieuws. De eerste berichten uit Nederland gingen vooral over sterfte onder kuifeenden en enkele andere watervogelsoorten op de Gouwzee en het Wolderwijd. Later volgden meer plekken met meldingen van opvallende vogelsterfte. In veel gevallen werden toen vooral dode smienten gevonden. Ook enkele pluimveebedrijven zijn inmiddels besmet geraakt, waaronder een dierenhandel in Stolwijk.
Lees verder -
Kieviten in de nazomer en herfst: op gras of akker?
30 december 2016
Zitten kieviten in de nazomer en herfst vooral op grasland, of juist op akkers? In het kader van het Jaar van de Kievit vroegen Sovon en Waarneming.nl om groepen kieviten én hun biotoop door te geven. Waarnemers zagen vooral groepen op graslanden. De populariteit van akkers nam in de loop van het najaar toe. Ondanks een jarenlange afname broeden er nog steeds forse aantallen kieviten in ons land. Ook buiten het broedseizoen is Nederland van grote betekenis voor deze soort. Tijdens de trek en in de winter verblijven bij ons kieviten uit een gebied dat zich uitstrekt tot in West-Rusland en Scandinavië. Onze eigen vogels blijven een tijd hangen of trekken naar West- en Zuidwest-Europa. Waar zitten ze in nazomer en vroege herfst? Om hierover meer te weten te komen, sloegen Waarneming.nl en Sovon in 2016, het Jaar van de Kievit, de handen ineen.
Lees verder -
Actieplan EU gaat bescherming Europese natuur impuls geven
9 december 2016
De Europese Commissie heeft vandaag unaniem besloten om de uitvoering van de Europese regels voor natuurbescherming te verbeteren. De zogeheten Vogel- en Habitatrichtlijnen blijven niet alleen ongewijzigd gehandhaafd, er komt bovendien een actieplan dat de verbetering van de uitvoering moet waarborgen. Dit is heel goed nieuws voor de Europese natuur.
Lees verder -
Agaatvlinder gaat maar door
6 december 2016
Vorige week zat er nog een op de klimop te drinken, maar ook zitten ze nu als rups ergens in de tuin. De rups overwintert en is op milde winterdagen actief en op allerlei plekken en op allerlei verschillende planten aan te treffen. Zit hij ook bij u in de tuin?
Lees verder -
Liever dure melk
5 december 2016
Naar aanleiding van het artikel in het NRC van 22 november jl., zoals in voorgaand nieuwsbericht is gepubliceerd, heeft Jaap Graveland een brief ingestuurd naar het NRC. Deze brief is als volgt:
Lees verder -
Met meer melk kwam er meer mest, te veel mest
5 december 2016
Euforie na de afschaffing van de melkquota heeft plaatsgemaakt voor een nieuw probleem: mest. Moet de veestapel kleiner of moet de melkproductie worden beperkt?
Lees verder -
Daling veenbodem gaat tot 2050 miljarden euro's herstel kosten
4 december 2016
De Nederlandse veengrond is zo instabiel dat die vooral in stedelijk gebied de komende jaren daalt. Daardoor ontstaat schade aan gebouwen, wegen, riolering en kades. Voor het totale herstel is meer dan 20 miljard euro nodig, zegt onderzoeker Gert Jan van den Born van het Planbureau voor de Leefomgeving. Naar schatting zijn de extra herstelkosten aan de infrastructuur door de bodemdaling tot 2050 maximaal 5,2 miljard euro, en die aan funderingen van woningen en bedrijven zeker 16 miljard euro. Wat het platteland betreft, wordt een bedrag genoemd van 1 miljard.
Lees verder -
Petitie: 'Red de biokoe'
4 december 2016
De biologische sector is een actie “Red de biokoe” gestart, om de politiek op te roepen een uitzondering te maken voor de biologische koeien. Duizenden biologische koeien dreigen geslacht te moeten worden om het mestoverschot te verminderen en de derogatie te redden. Alle Nederlandse melkveehouders moeten daarvoor koeien inleveren, ook de biologische boeren die vanwege wettelijke biologische regels niet mogen meedoen aan die derogatie. Bij een derogatie mag een boer veel extra mest gebruiken. Bij een derogatie mag een gangbare boer veel extra mest gebruiken en op die manier kan de grote mestproductie in stand blijven. De gangbare sector zet momenteel alles op alles om die derogatie te behouden. Biologische boeren doen per definitie niet mee aan de derogatie. Zij gebruiken veel minder mest.
Lees verder -
Kamer stemt voor beter plan weidevogels
4 december 2016
Tweede Kamer heeft gestemd over de toekomst van weidevogels. Een brede meerderheid stemde vóór een stevig nationaal plan voor de weidevogels. Ook een motie van de ChristenUnie voor betere bescherming van boerenlandvogels werd aangenomen. Enkele weken geleden heeft Vogelbescherming laten weten een formele klacht over Nederland in te dienen in Brussel, vanwege het falende weidevogelbeleid. Dat verregaande middel lijkt een wake up call geweest te zijn: het moet nu eindelijk eens menens zijn voor de weidevogels.
Lees verder -
Wat is er mis met onze melk?
1 december 2016
Met onze melk is meer mis dan je op het eerste gezicht zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat onze koeien Zuid-Amerikaanse importsoja te eten krijgen? Dat daarvoor oerwoud wordt vernietigd? En dat hiervoor Zuid-Amerikaanse boeren van hun land worden verdreven?
Lees verder -
Grote modderkruiper aangetroffen in de Krimpenerwaard
30 november 2016
Een zeldzame vissoort, de grote modderkruiper, blijkt in de Krimpenerwaard voor te komen! Dat is de uitkomst van een samenwerkingsproject van het hoogheemraadschap, natuurorganisaties en bedrijven. Met gevoelige DNA technieken is het DNA van deze vissoort opgespoord. Op 23 plaatsen in de Krimpenerwaard zijn watermonsters genomen. In vier van deze monsters is het DNA van de grote modderkruiper aangetroffen.
Lees verder -
Pestvogels, deze winter weer een invasie?
15 november 2016
Het is niet veel mensen met een beetje interesse voor vogels ontgaan: er zijn weer pestvogels! Meer dan normaal, moet er dan worden toegevoegd, want pestvogels worden elk jaar wel gezien. Toch kunnen we nu al spreken van een goed pestvogeljaar.
Lees verder -
Laat vlinders in de kou staan!
12 november 2016
Het wordt eindelijk koud en de vlinders gaan in overwintering. De meeste doen dit als ei, rups of pop, maar er zijn er ook die als vlinder de winter doorkomen. Sommige soorten doen dat bij ons in huis en dat is onverstandig nu wij de verwarming aanzetten. Warmte is dodelijk, dus zet ze in de kou!
Lees verder -
Klacht Vogelbescherming tegen overheid over bescherming weidevogels
9 november 2016
De afgelopen decennia heeft Nederland onvoldoende gedaan om weidevogels te redden van de ondergang. Ondanks herhaaldelijk aandringen van Vogelbescherming Nederland heeft de rijksoverheid al die jaren niet de juiste maatregelen genomen om de constante achteruitgang van deze vogels te stoppen. Vogelbescherming staat niet alleen in haar oproep weidevogels als de grutto te redden. Ook andere natuurorganisaties, wetenschappers en boerenorganisaties trokken in het verleden regelmatig aan de bel. Voor Vogelbescherming is de maat nu vol, daarom dient de natuurorganisatie een klacht in bij de Europese Commissie.
Lees verder -
2016 heeft een late tot zeer late herfst en daarmee een uitzonderlijk lang groeiseizoen
7 november 2016
Op basis van satelliet- en grondwaarnemingen blijkt dat we een late tot zeer late herfst hebben. De zeer warme september droeg sterk bij aan de vertraging. Veel zon en vrijwel geen vorst gaf intense kleuren. Door het rustige, droge weer bleef het verkleurde blad lang aan de boom hangen. Het groeiseizoen van 2016 is een van de langste ooit door de zeer vroege start en de late herfst.
Lees verder -
Hele mooie afsluiting van het weidevogelseizoen 2016
4 november 2016
Op 3 november was de slotavond van het weidevogelseizoen. Tijdens deze avond werd teruggeblikt op 2016. De resultaten in de Krimpenerwaard werden bekend gemaakt. die zeer bemoedigend waren. Dit jaar was het eerste jaar van het nieuwe stelsel en ook nieuw waren de uitreikingen van de wisseltrofeeën; de Kristallen Kievit en de Weidewachter van het Jaar.
Lees verder -
Jaap in het NRC over 60 miljoen vogels
30 oktober 2016
In zijn laatste column berekent Jaap Graveland hoeveel vogels er in de Krimpenerwaard gedood worden door katten. Voor het NRC berekende Jaap het aantal vogels wat in Nederland slachtoffer wordt van onze charmante huisdieren. Hij komt uit op 60 miljoen vogels! Jaap schrijft in het NRC;
Lees verder -
Slotavond weidevogelseizoen 2016
27 oktober 2016
Onze jaarlijkse afsluitavond van de weidevogelwerkgroep vindt dit jaar plaats op 3 november en belooft bijzonder speciaal te worden.
Lees verder -
Nu geen klimop snoeien
22 oktober 2016
De slechtste tijd om klimop (Hedera helix) te snoeien is van augustus tot en met maart. Van augustus tot en met december is het beter om niet te snoeien vanwege het voedsel wat klimop levert aan diersoorten. In augustus tot oktober, maar ook nog in november bloeit de klimop en dan zijn de bloemen belangrijk voor insecten en vangt de besvorming aan. In de wintermaanden is klimop een belangrijke schuilplaats en de bessen worden graag gegeten door vogels.
Lees verder -
Natuurorganisaties roepen provincie op kansen nieuwe Wet Natuurbescherming te benutten
13 oktober 2016
Kanoën in het spoor van de otter, weilanden vol jubelende grutto’s, de zalm die zijn weg kan vinden door de rivieren en overvliegende majestueuze zeearenden in het Deltagebied… Zo ziet de toekomstige natuur eruit in Zuid-Holland als het aan de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, Vogelbescherming en diverse andere natuurorganisaties ligt. Binnenkort besluiten Provinciale Staten over de uitvoering van de Wet natuurbescherming. Deze wet biedt veel kansen om een provincie vol natuur mogelijk te maken. In een brief roepen de natuurorganisaties de leden van Provinciale Staten op om die kansen te benutten en om samen met hen tot een ambitieus natuurbeleid te komen.
Lees verder -
Twee lezingen door RAVON werkgroep Zuid-Holland
13 oktober 2016
Op woensdag 26 oktober presenteert RAVON werkgroep Zuid-Holland twee lezingen over hun werk. Als eerste zal de ringslang worden behandeld en met name het werk dat zij doen t.a.v. aanleggen en beheren van broeihopen. Als tweede zal Arjan v/d Lugt een lezing geven over het voorkomen van heikikkers in de polders rondom Gouda.
Lees verder -
En dat is tien!!
12 oktober 2016
Afgelopen zaterdag 8 oktober hebben vrijwilligers het tiende broedgeval van de kerkuil gevonden! Op 25 september kon het mooie nieuws gedeeld worden dat broedgevallen 8 en 9 waren gevonden. Daarbij werd de belofte gedaan dat er gezocht ging worden naar nummer 10. Dat is dus gelukt; een agrariër in Stolwijk heeft deze geweldige primeur!
Lees verder -
Wat doe ik met een vlinder in mijn huis?
9 oktober 2016
Het wordt kouder en steeds meer worden de kachels aangezet. Dat geeft een behaaglijk gevoel voor ons mensen, maar het is dodelijk voor de vlinders die bij ons in huis overwinteren. Je kan zo'n vlinder dus maar het beste buiten zetten, hoe gek dat ook klinkt! Het zijn vooral kleine vos en dagpauwoog die in het najaar koele en donkere plekken in huis opzoeken om er te gaan overwinteren. Dat kan een zolder zijn, de slaapkamer of zelfs een badkamer. Ze hopen op een redelijk constante lage temperatuur, zodat ze in winterslaap kunnen gaan en daar pas in februari maart uit ontwaken.
Lees verder -
Bodemdiertjes zijn nuttig
7 oktober 2016
Frans Kapteijns werd getriggerd door een mooi artikel bij Nature Today, want daar staat een heel mooi verhaal over bodemdiertjes. Momenteel zijn het zelfs bodemdierdagen en die duren van 1 oktober tot en met 10 oktober. Dus hopla iedereen de tuin in en draai voorzichtig de stenen om of woel wat in de bladeren.
Lees verder -
Landschapspijn
7 oktober 2016
De teloorgang van het eens zo mooie en natuurrijke Friese platteland heeft een naam gekregen. Rijke weides vol bloemen en vogels hebben plaats gemaakt voor strakke monotone, bijna steriele, weilanden. Niet alleen in Friesland maar in heel Nederland en in grote delen van Europa heeft het landschap de afgelopen decennia een metamorfose ondergaan. Van natuurrijke cultuurlandschappen naar eenzijdige agrarische productieterreinen, waar voedsel in bulk voor de wereldmarkt geproduceerd wordt. Het landschap waar mensen tot rust komen en van natuur en frisse lucht genieten verdwijnt. En dat doet pijn. De overheid moet de regie nemen en het beleid veranderen.
Lees verder -
Graspieper, winnaar van de Eurobirdbatch
7 oktober 2016
Onverwachte 'winnaar' van de Euro Birdwatch dit jaar: de graspieper. Meer dan honderddertigduizend stuks werden er afgelopen zaterdag geteld. Voor het grote publiek is de graspieper een klein, bruin vogeltje. Een als zo vele. Maar als je wat verder kijkt zie je een heel bijzondere vogel. Een grijsbruin gestreept klein vogeltje. Niet veel groter dan een koffiemok. Zeker als hij op de grond zit valt de graspieper nauwelijks op. Hij zit even stil en trippelt dan door naar een plekje verderop. Een echte scharrelaar is het, op zoek naar voedsel. Dat doet hij, de naam zegt het al, het liefst in het gras. Niet in de achtertuin, maar in het buitengebied. En daar hebben we meteen de eerste verrassing te pakken: de graspieper is namelijk een weidevogel!
Lees verder -
Weinig dagvlinders in 2016
6 oktober 2016
Na een voorjaar met een diepe dip kregen we in de zomer minder dagvlinders te zien dan normaal. De nazomer was natuurlijk wel goed, met de afgelopen week nog flinke aantallen dagpauwogen en atalanta’s. Nog niet alle vlindertellingen zijn binnen, maar er kan wel geconcludeerd worden dat 2016, net als vorig jaar, een jaar wordt met weinig vlinders.
Lees verder -
Aanmelden landelijke natuurwerkdag
4 oktober 2016
Het is nu mogelijk om je aan te melden voor de landelijke natuurwerkdag op 5 november. Onze vereniging (Patrick Heuvelman) organiseert een activiteit in de Nespolder te Bergambacht. Het betreft zwaar en licht zaagwerk aan knotbomen. Zie de link naar de site van de natuurwerkdag (hieronder) voor meer info en aanmelden.
Lees verder -
Eurobirdwatch 2016, een terugblik
3 oktober 2016
Het is nog donker, op 1 oktober, op weg naar de telpost de Hoekse Sluis. Achter op de motorfiets zit de NVWK beachvlag met standaard en een stoel voor het gemak. Na aankomst wordt samen met Dirk-Jan van Roest, onze vogelcoördinator, de partytent opgezet. Gaat het niet regenen dan zit in ieder geval de schrijver beschut tegen de koude wind. Het daglicht verschijnt. Geen mist, maar wel een zuidenwind. Zouden de vogels hoog vliegen vandaag? Gaan we vandaag bijzondere soorten zien? Altijd weer spannend. Gelukkig is er wel bewolking waardoor de vogels beter te zien zijn.
Lees verder -
Eerste veldcongres natte teelten in het veenweidegebied
2 oktober 2016
Op 30 september jl vond het eerste veldcongres natte teelten plaats bij het VIC (Veenweiden Innovatie Centrum) in Zegveld, georganiseerd door het VIC, STOWA (Stichting toegepast onderzoek waterbeheer, Radboud Universiteit en het programmabureau Utrecht-West. Doelstelling was het delen van de nationale en internationale kennis over natte teelten oftewel paludicultuur.
Lees verder -
Weidevogels en de Europese en internationale verplichtingen van Nederland: een juridische analyse
30 september 2016
Mr.dr. A. (Arie) Trouwborst schreef in opdracht van Vogelbescherming Nederland (VBN) een rapport over de internationale verplichtingen van de Nederlandse staat ten aanzien van de bescherming en instandhouding van weidevogels. Hier volgt zijn eigen samenvatting;
Lees verder -
Kerkuilverrassing!
25 september 2016
Dit jaar was al een uniek jaar voor de kerkuil in de Krimpenerwaard: voor het eerst waren er zeven bekende broedgevallen! Afgelopen tijd zijn deze gevallen gecontroleerd: er zijn geen dode jongen aangetroffen; vermoedelijk zijn ze alle uitgevlogen. Er zijn (helaas) geen tweede legsels gevonden.
Lees verder -
Muizeninventarisatie in de Krimpenerwaard
19 september 2016
De Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland en de Veldwerkgroep van de Zoogdierverenging organiseren in het weekend van 23-25 sept een muizeninventarisatie in de Krimpenerwaard. We gaan in een paar gebieden van het Zuid-Hollands Landschap inventariseren welke kleine zoogdieren hier voorkomen. De nadruk komt te liggen op soorten als waterspitsmuis, maar ook aardmuis en dwergmuis.
Lees verder -
Cursus erfinrichting voor vogels 2016
17 september 2016
Voor het erfvogelproject heeft de NVWK met zijn partners een cursus ontwikkeld. De cursus wordt gegeven aan de hand van powerpointpresentaties. De presentaties behandelen de inrichtingselementen op een erf die belangrijk zijn voor vogels.
Lees verder -
Trektelpost 'De Hoekse Sluis' dit najaar bemand
14 september 2016
We hebben dit najaar gelukkig weer een bemande trektelpost op de dinsdag- en zaterdagochtend.
Lees verder -
Hij is er!!
7 september 2016
Zoals Jaap Graveland twee weken geleden voorspelde, is de visarend van Ouderkerk aan den IJssel weer gearriveerd. Voor het vierde jaar maakt hij of zij op weg naar Afrika een tussenstop in de Krimpenerwaard om uit de IJssel te vissen.
Lees verder -
Opgeven voor een bezoek aan het ringstation Westerschouwen
3 september 2016
Op 24 september kunt u het ringstation op Westerschouwen bezoeken onder leiding van Cor Oskam. In september is de najaarstrek is op volle gang. Bij gunstige weersomstandigheden is er mooie gestuwde trek aan de kust. Tienduizenden vogels vliegen van noord naar zuid richting hun overwinteringsgebieden.
Lees verder -
De dagen aftellen totdat de visarend weer komt
22 augustus 2016
De laatste drie jaar zat er telkens een visarend bij Ouderkerk. Hij sliep altijd in dezelfde boom en viste vooral in de IJssel. In 2013 was hij er van 8 tot 23 september, in 2014 van 3 tot 18 september, in 2015 van 9 tot 23 september. Heel bijzonder, zo constant en zo lang.
Lees verder -
Alleenstaand vrouwtje kerkuil brengt succesvol jongen groot
18 augustus 2016
Van Arie van der Graaf kregen we bericht dat de kerkuiljongen uitgevlogen zijn! Dit is extra bijzonder omdat deze kerkuiljongen in een bosuilkast zijn geboren en bovendien het mannetje gedood is door een havik, zie het nieuwsbericht van 29 juni.
Lees verder -
Broedgeval van zeldzame vogelsoort in Doove Gat?
7 augustus 2016
Het begint misschien een beetje saai te worden, maar opnieuw is er een zeldzame vogelsoort gespot in het Doove Gat. Ditmaal gaat het om een juveniele (jonge) porseleinhoen.
Lees verder -
Tuinvlindertelling 2016
4 augustus 2016
Dit jaar organiseert De Vlinderstichting de tuinvlindertelling op 5, 6 en 7 augustus 2016. Meedoen is waardevol en heel gemakkelijk. Je kan een speciale vlinderherkenningskaart downloaden of een app downloaden waarmee je de vlinders kan invoeren.
Lees verder -
Inschrijving vrijwilligersdag open
2 augustus 2016
Op zaterdag 20 augustus organiseren we voor alle vrijwilligers van de NVWK een vrijwilligersdag.
Lees verder -
Ontvangst cheque wandelsportvereniging DES
1 augustus 2016
De uitreiking van een cheque t.w.v. Euro 278,00 van wandelsportvereniging DES heeft donderdag 28 juli om 20.00 uur plaatsgevonden op de loswal tegenover de Veerstal in Gouda, met de Krimpenerwaard op de achtergrond. Lenie de Boer, de secretaris van DES, vertelde dat de wandelaars van DES heel graag in de Krimpenerwaard komen, en dat het werk van de NVWK daarom belangrijk voor hen is. Een paar leden van DES komen uit de Krimpenerwaard en kennen onze vereniging, daarom was de NVWK één van de voorgestelde 'goede doelen' voor het inschrijfgeld. De wandelaars genieten heel erg van de natuur tijdens hun wandelingen.
Lees verder -
Broedseizoen zwarte stern is voorbij
29 juli 2016
Op 16 mei berichtten we u dat de zwarte sterns weer terug waren en de eerste eieren waren aangetroffen op de in kolonieverband uitgelegde nestvlotjes. Inmiddels is het al weer eind juli en kunnen we de rekening opmaken, want de meeste zwarte sterns zijn met hun vliegvlugge jongen (meer dan 20 dagen oud) al weer vertrokken naar het IJsselmeer.
Lees verder -
NVWK krijgt donatie van wandelvereniging DES
27 juli 2016
De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) wordt blij verrast met een donatie van de wandelsportvereniging DES uit Gouda.
Lees verder -
Kerkuilen weer in beeld!
6 juli 2016
Aan het einde van de winter heeft u kennis gemaakt met een kerkuilenpaar in Stolwijk. Hiervan zijn verschillende filmpjes geplaatst. Helaas was het noodzakelijk de kast te verplaatsten in verband met nieuwbouw op de boerderij. Op dat moment werd er niet gebroed. Maar na het verplaatsen is de kast niet meer gebruikt; helaas. Gelukkig weten we dat de kerkuilen verderop in een bosuilkast alsnog zijn gaan broeden.
Lees verder -
De Berkenwoudse Driehoek voor het voetlicht
1 juli 2016
Natuurfotografie.nl is een online platform voor natuurfotografen. Arie Kooy, amateurfotograaf, weidevogelbeschermer én lid van de NVWK brengt geregeld gebieden in de Krimpenerwaard onder de aandacht op deze site.
Lees verder -
2016: nu al een topjaar voor de kerkuil!
29 juni 2016
Momenteel zitten we midden in het broedseizoen van de kerkuil. Deze uil is sinds een aantal jaar in de Krimpenerwaard aanwezig en bezig met een opmars. Hoewel het broedseizoen nog niet voorbij is en nog niet alle gegevens binnen zijn, is nu al duidelijk dat 2016 een topjaar is!
Lees verder -
Een insectenhotel in de Idylle
23 juni 2016
Om de overlevingskansen van insecten die aangetrokken worden door de Idylle in het Loetbos te vergroten is door de NVWK besloten om midden in de Idylle een duurzaam insectenhotel aan te leggen. Duurzaam in de zin dat het te gebruiken materiaal een lange duur mee moest kunnen gaan, maar ook dat de gebruikte materialen natuurvriendelijk moesten zijn, dus werd o.a. gekozen voor hardhout met het FSC-keurmerk.
Lees verder -
Record aantal broedende purperreigers in de Zouweboezem
20 juni 2016
In natuurgebied de Zouweboezem ten zuidoosten van Ameide, broedt dit jaar een record aantal purperreigers. De Zouweboezem is eigendom van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Voor het eerst zijn er meer dan 200 broedende paren geteld. 209 om precies te zijn, een nieuw record. Purperreigers broeden in kolonies en komen slechts in een klein aantal moerasgebieden in Nederland voor. Het purperen verenkleed en de slangachtige nek geven de purperreiger een herkenbaar uiterlijk. De Zouweboezem is een belangrijke broedlocatie voor deze trekvogels, die overwinteren in Afrika.
Lees verder -
Nu te koop: weidevogelmelk!
20 juni 2016
Sinds kort verkoopt Jumbo zuivel van boeren die rekening houden met weidevogels. Andere supermarkten gaan volgen, zoals de PLUS. De zuivel heet Weide Weelde en is een initiatief van Het Boerengilde. Het wordt ondersteund door Vogelbescherming Nederland, op weg naar 20% Rijke Weide van het totaal areaal weiland. Lees inspirerende commentaren van de boeren uit het gilde: http://www.boerengilde.nl/gildeboeren/.
Lees verder -
Boeren-Sloot-Telling
18 juni 2016
De Vlinderstichting nodigt leden van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard uit om mee te doen met de Boeren-Sloot-Telling. Dit is een nieuw project wat De Vlinderstichting dit jaar start in Zuid-Holland en ook in enkele andere provincies.
Lees verder -
Hulp bij het determineren van de blauwe juffers
14 juni 2016
Heeft u dat ook; u ziet een blauwe waterjuffer, maar u weet niet welke dat is? Dan hebben we hiernaast een hulpje voor u gevonden; een pdf van De Vlinderstichting waarin duidelijk het verschil wordt uitgelegd.
Lees verder -
Idylle Loetbos en insectenhotel geopend
14 juni 2016
Op zaterdag 11 juni opende Dilia Blok, bestuurslid Groenalliantie Midden-Holland, geheel in stijl een Idylle en een insectenhotel in het Loetbos in Lekkerkerk. Zij werd hierbij geholpen door vrolijk rondfladderende roze en blauwe vlindertjes. Idylle Loetbos is een bloemrijke plek waar mensen kunnen genieten van een natuurlijke omgeving en vlinders en bijen een plek vinden om beter te kunnen overleven. Het nieuwe insectenhotel is een fraaie door vrijwilligers geconstrueerde insectenschuilplaats in de Idylle. Het is vervaardigd van diverse soorten natuurlijke materialen, waaraan het Streekfonds Krimpenerwaard een flinke bijdrage levert. De beestjes kunnen er zich in voortplanten en zelfs in overwinteren. Bezoekers kunnen via speciaal aangelegde paden rondstruinen in de Idylle en genieten van opkomende bloemrijke natuur.
Lees verder -
Wat is er gebeurd met de steenuilen?
12 juni 2016
Inmiddels zijn de steenuilkasten in de Krimpenerwaard gecontroleerd. Hoewel nog niet alle gegevens bekend zijn, lijkt het dat er dit jaar minder broedgevallen en minder jongen zijn dan in 2015.
Lees verder -
Natuurexcursies tijdens feestelijke opening Idylle in Loetbos
7 juni 2016
Op zaterdag 11 juni 2016 organiseert Groenalliantie Midden-Holland samen met Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) in het Loetbos in Lekkerkerk een gezellige natuurdag vol met demonstraties, excursies en een streek- en natuurmarkt. Dilia Blok, bestuurslid Groenalliantie Midden-Holland en wethouder van de gemeente Krimpenerwaard, opent om 11.00 uur Idylle Loetbos, een speciaal aangelegde bloemrijke plek voor vlinders en bijen. Iedereen is van harte welkom en deelname is gratis.
Lees verder -
‘Vette’ cheque voor Idylle-project
2 juni 2016
Enige tijd geleden kreeg Lisette van der Spek, de projectleider van de Idylle in het Loetbos het verzoek van de gemeente Krimpenerwaard om een doel aan te melden wat in aanmerking kon komen voor een donatie van Sympany. Sympany is een ontwikkelingshulp-organisatie die ingezamelde kleding verwerkt en verkoopt voor hergebruik. Sympany is een grote inzamelaar en heeft bakken staan in o.a. de gemeente Krimpenerwaard. De organisatie is ontstaan uit een fusie tussen KICI en Humana, waarvan met name KICI bekender in de oren zal klinken, omdat die organisatie tot nu in een aantal kernen in de Krimpenerwaard kledingcontainers had staan.
Lees verder -
Weer een zeldzaam bezoek in het Doove Gat
26 mei 2016
Opnieuw heeft een bijzondere vogel het Doove Gat aangedaan. Het is de kleine geelpootruiter, die zelfs te boek staat als zeer zeldzaam. De vogel werd gisterenavond ontdekt door Cor Oskam. Bovendien kwamen twee steltkluten hem even vergezellen, waarna deze weer verder vlogen met de kleine geelpootruiter in hun kielzog, maar gelukkig keerde de zeldzaamheid toch terug naar het Doove Gat. Later bleek dat de ruiter gisterenochtend al aanwezig was en zelfs gefotografeerd, maar toen gedetermineerd als groenpootruiter.
Lees verder -
Het wel en wee van een nest van de wilde eend
20 mei 2016
Op 16 mei plaatste ik op de facebookpagina van het erfvogelproject een linkje naar de column over het wel en wee van de eendennesten op mijn erf. Ik schreef erbij dat ik benieuwd was hoe het verder ging met de eend onder de houtstapel. Ik dacht, die zit nog wel een paar dagen te broeden. Dat bleek een vergissing.
Lees verder -
Echte koekoeksbloem komt in bloei
19 mei 2016
De echte koekoeksbloem is een soort die groeit op natte, matig voedselrijke grond. Eind vijftiger/begin zestiger jaren stond de soort in het land massaal in de slootkanten en de slootkanten kleurden daar samen met de kattenstaart roze-rood. Nu vinden we hem bijna alleen in door natuurorganisaties beheerde gebieden.
Lees verder -
Jong uil op de grond; wat moet ik doen?
17 mei 2016
14 mei werd ik gebeld door een bewoonster van de Opperduit. “Er zit een jonge uil in mijn rozenstruik. Ik stuur wel een foto. Weet u wat voor uil het is en wat moet ik doen?” Ze stuurde deze prachtige foto. Het is een jonge bosuil.
Lees verder -
De zwarte sterns zijn terug
16 mei 2016
De zwarte sterns zijn inmiddels weer, na een lange reis vanuit Namibie, teruggekeerd in de Krimpenerwaard. Eind april en begin mei zijn er door ervaren vrijwilligers van de NVWK en twee agrariërs speciale vlotjes in sloten uitgelegd, in kolonie-verband, verspreid over de Krimpenerwaard.
Lees verder -
Kerkuil in bosuilenkast!
13 mei 2016
Voorlopig blijven de kerkuilen voor theater zorgen. Doorgaans zijn bosuilen kerkuilen de baas en bezetten regelmatig een kast die voor kerkuilen is bedoeld. Zie het filmpje van 1 april. Maar filmpjes van Arie van der Graaff (hij weer) laten zien dat het omgekeerde soms ook gebeurt. Een bosuilkast in een bosje op zijn land is nu bezet door een paartje kerkuilen. Dat is bijzonder. Kerkuilen broeden bijna allemaal in nestkasten in schuren op het platteland of in andere holtes in gebouwen. In Nederland hangen we kerkuilenkasten daarom bijna alleen in schuren op. Kerkuil in bosuilenkast!
Lees verder -
Geef u op voor de monstertocht vleermuizen inventariseren
13 mei 2016
Vleermuizen leven een geheimzinnig leven. Wij zien slechts hun zwijgzame schimmen afgetekend tegen de schemerlucht. Ze zenden echter voortdurend geluiden uit, die wij niet kunnen horen. Een tipje van de sluier wordt opgelicht wanneer we met batdetectors hun gangen nagaan. Met batdetectors worden de geluiden die de vleermuizen uitzenden hoorbaar gemaakt voor het menselijk oor. Onder leiding van Kees Mostert wordt er in de avond van 21 mei een monstertocht georganiseerd. Tijdens deze tocht is de inzet om in een korte tijd zoveel mogelijk verspreidingsgegevens van vleermuizen te verzamelen, vanuit een langzaam rijdende auto, die uitgerust is met batdetectors.
Lees verder -
Columns van Jaap nu op de site
12 mei 2016
Het huis-aan-huisblad IJssel en Lekstreek heeft met de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) afgesproken dat de NVWK elke twee weken een column verzorgt onder de titel 'Natuur dicht bij huis'. Doel van de column is mensen dichter bij de natuur te betrekken. Sinds september schrijft Jaap Graveland de column. Daarmee volgde hij zijn voorganger, Erik Kleyheeg, op. Een paar dagen na het verschijnen in de krant plaatsen we de column nu ook op onze site. We hebben deze week alle columns vanaf november op de site gezet, de rest volgt binnenkort.
Lees verder -
Tellers gezocht voor argusvlindertelweekend
10 mei 2016
Sinds de jaren 90 is de stand van de argusvlinder in ons land met maar liefst 98% afgenomen. Reden voor De Vlinderstichting om een beheerplan op te stellen en inventariseren waar de argusvlinder nog vliegt.
Lees verder -
Weer een zwarte ibis in het Doove Gat
7 mei 2016
Nadat vorige week maandag maar liefst drie zwarte ibissen neerstreken in het Doove Gat, heeft gisterenavond opnieuw een zwarte ibis het Doove Gat gevonden. Waarnemingen van de zwarte ibis in de Krimpenerwaard zijn zeer beperkt. Eerder dit jaar was een zwarte ibis kort ter plaatse in polder Vlist. In 2014 werden in mei en juli respectievelijk één en twee zwarte ibissen gezien in het Doove Gat en er was een waarneming afkomstig uit polder Veerstalblok. In 2013 en 2012 is in Ouderkerk aan den IJssel een zwarte ibis gezien.
Lees verder -
Een 'heterdaadje'
4 mei 2016
In het erfvogelproject adviseren we erfeigenaren vaak om takkenrillen aan te leggen: een “muurtje” van gestapelde takken. Vogels zoals heggenmus en winterkoning broeden er graag in; egels, hermelijn en muizen bouwen er hun verblijven in. Je raakt zo ook makkelijk van je takken af. Versnipperen kan ook, maar dat is een vervelend werkje. Bovendien moet je oppassen waar je de houtsnippers dumpt, want vaak gaat daar massaal brandnetel op groeien. Dat is overigens een superplant voor erfvogels, maar niet gewenst op elke plek.
Lees verder -
Laatste excursie erfvogelcursus op 21 mei en aanmelden nog mogelijk!
27 april 2016
In tegenstelling tot eerdere berichten is de excursie erfvogels niet op 28 mei, maar op 21 mei! Ook mensen die de cursus niet hebben gevolgd kunnen nog mee met deze excursie. Er geldt echter wel: cursusleden hebben voorrang en plaatsing is op volgorde van aanmelding.
Lees verder -
Weidesafari 2016 een grandioos succes
25 april 2016
Afgelopen zaterdag 23 april vond de weidesafari Krimpenerwaard plaats. Deze feestelijke gebeurtenis werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en is nu al een jaarlijks terugkerende traditie waarin we het vrijwilligerswerk en in het bijzonder de werkzaamheden voor de weidevogels de revue laten passeren.
Lees verder -
Big Birding Day
24 april 2016
Zaterdag 23 april was een drukke dag voor de NVWK. Naast een excursie erfvogels, de Weidesafari was het ook nog eens de Big Birding Day. Drie teams gingen met elkaar de strijd aan om binnen de grenzen van de Krimpenerwaard zoveel mogelijk vogelsoorten te spotten. Het zag er naar uit dat het een verregende dag zou worden, maar niets was minder waar. Op een enkele bui na, scheen de zon uitbundig. Het resultaat was dat het winnende team 98 soorten scoorde! Arie, Ton, Henk en Arie, van harte gefeliciteerd met jullie overwinning.
Lees verder -
Niet allemaal door elkaar zingen!
24 april 2016
Zaterdag 23 april is er een excursie vogelherkenning geweest, als onderdeel van de erfvogelcursus. We startten om 7.00 uur vanaf café de Vlist en liepen daarna over de Oost-Vlisterdijk. Het was een leuke groep en het weer was eigenlijk best goed: geen druppel regen, maar wel een koude wind.
Lees verder -
Gefilmd; havik belaagt spreeuw in nestkast!
22 april 2016
Arie de Graaf, een van de deelnemers aan het erfvogelproject, maakte met een wildcamera een heel mooi filmpje. Een mannetje havik probeert een spreeuw te verschalken die in een steenuilenkast broedt. Tevergeefs.
Lees verder -
Dappere actie voor de kerkuil
12 april 2016
Een enthousiaste geitenhouder in de Krimpenerwaard heeft zijn schuur beschikbaar gesteld voor een kerkuilkast. Alleen was er een probleem, er was geen opening in de schuur... Maar de reactie van de geitenhouder was; 'Nou en, dan slijpen we die er toch gewoon in?'
Lees verder -
Help broedende vogels in je tuin
7 april 2016
Ontzettend leuk: een vogelnest in de tuin! Een hele belevenis om mee te maken: vanaf het eerste takje waarmee een nest wordt gebouwd tot het uitvliegen van het laatste jong. De natuur begint in je achtertuin. Drie tips om rekening mee te houden als uw tuin is uitgekozen om een nest in te bouwen.
Lees verder -
Nieuwe campagne; 'Ik wil melk van de rijke weide'
6 april 2016
Echt lekkere, eerlijke en gezonde melk komt van bloemrijke weides, waar weidevogels rustig kunnen broeden en waar hun kuikens veilig kunnen opgroeien. Veel weidevogelboeren produceren zulke melk, maar die is nu nog niet te koop in de supermarkt.
Lees verder -
Excursie Waverhoek
6 april 2016
Op 19 maart was er een tussentijdse excursie naar de Waverhoek. De tamtam via de social media heeft blijkbaar goed gewerkt, want een respectabel aantal deelnemers was bij de pont van Schoonhoven aanwezig om mee te gaan. Het was een leerzame en zeer geslaagde excursie met leuke soorten. In de Waardvogel van april komt een enthousiast verslag te staan van een van de deelnemers.
Lees verder -
Weidevogels profiteren van samenwerking met grondbedrijf
5 april 2016
Natuurorganisatie het Zuid-Hollands Landschap voegt na slim samenspel met een bedrijf uit Lisse in één keer bijna drie hectare toe aan het beschermde weidevogelgebied in Oudeland bij Ouderkerk aan den IJssel. In ruil voor financiële steun bij deze aankoop kan de genoemde ondernemer zijn bedrijf uitbreiden op voormalige grond van het Zuid-Hollands Landschap.
Lees verder -
Eendenkuikenproject
4 april 2016
Het gaat niet goed met de wilde eend. Sinds de jaren '90 hebben we al meer dan 20% van de broedpopulatie verloren. Wat daar precies de oorzaak van is, weten we niet. Onderzoek heeft aangetoond dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het met de jachtdruk te maken heeft. Ook lijken wilde eenden niet minder eieren te leggen dan normaal. Een plausibele theorie is dat de kuikenoverleving zo laag is, dat er niet voldoende eendenkuikens groot worden om de natuurlijke sterfte te compenseren. We weten echter vrijwel niets over de overleving van eendenkuikens in Nederland. Daarom staan we op het punt om een eendenkuikenproject te starten, waarbij we het brede publiek vragen om antwoord te vinden op de vraag: hoeveel eendenkuikens overleven de eerste twee maanden van hun leven?
Lees verder -
Presentatie over de bodemdaling
3 april 2016
Tijdens de ALV werd er na de pauze een presentatie gegeven over de bodemdaling van de veengebieden in Nederland door Prof. Ir. Eric Luiten, Rijksadviseur Landschap en Water, College van Rijksadviseurs. Eric belichtte diverse kanten van de bodemdaling. Hij vertelde over het ontstaan van het veenweidegebied en hij vertelde ons dat men op verschillende manieren naar het veenweidegebied kan kijken; twee- drie en vierdimensionaal. Tweedimensionaal is het gebied alleen zien als een plaatje, als een mooi uitzicht. Driedimensionaal is het gebied beoordelen als een gebied waarin geleefd en gewerkt wordt, waarin zich processen afspelen. Vierdimensionaal komt het aspect tijd erbij kijken; de ontwikkelingen en dynamiek van het landschap. Vroeger zag het veenweidegebied er anders uit dan nu en in de toekomst zal het ook weer anders er uitzien.
Lees verder -
Verwacht effect klimaatverandering op vogels daadwerkelijk vastgesteld op het noordelijk halfrond
2 april 2016
Van sommige soorten vogels wordt verwacht dat ze achteruit gaan door effecten van klimaatveranderingen, en andere soorten juist vooruit. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze patronen daadwerkelijk plaatsvinden en goed voorspelbaar zijn voor het noordelijk halfrond. Een internationaal team van wetenschappers, onder andere van Sovon Vogelonderzoek Nederland, publiceert dat vandaag in Science.Een internationale onderzoeksteam, onder leiding van de Durham Universiteit in Groot-Brittannië, heeft een klimaatindicator ontwikkeld die het uiteenlopende lot van vogelsoorten aangeeft als reactie op het veranderende klimaat. Als basis gebruikten de onderzoekers telgegevens van 145 vogelsoorten uit Europa die gedurende 30 jaar (1980-2010) zijn bijgehouden en gegevens van 380 vogelsoorten uit Noord-Amerika.
Lees verder -
Opnieuw een indringer bij de kerkuilkast!
1 april 2016
Dit keer is het een bosuil. Bosuilen komen we vaker tegen bij en in kerkuilkasten. Het komt voor dat de bosuil eerst erin broed en daarna aansluitend de kerkuil. Bosuilen broeden vroeg (januari/februari) in het seizoen, terwijl kerkuilen later broeden; vaak vanaf mei. Het kan soms prima samen gaan; maar vaak gaat er eerst een territoriumstrijd aan vooraf; zeker als de confrontaties later in het seizoen plaats vinden.
Lees verder -
Zwaneneiland ontwaakt uit winterslaap
30 maart 2016
Wandelen en tuinieren op het Zwaneneiland nabij de Zwanenkade te Krimpen aan den IJssel is ontspannend en gezond. De vrijwilligers die samen dit gemeentegroen onderhouden weten dit maar al te goed. Het nieuwe seizoen bruist weer van activiteiten. Nieuwe vrijwilligers worden uitgenodigd om mee te doen.
Lees verder -
Simultaan slaapplaatstelling laat grote aantallen zien
25 maart 2016
Op 24 maart jl is er in de Krimpenerwaard een simultaan slaaptelling voor vogels gehouden op initiatief van het Zuid-Hollands Landschap. Dit initiatief bestond uit een last-minut oproep van Rolf van Beek, waar spontaan goed gehoor op gegeven is. Samen met vrijwilligers van de NVWK zijn er bij de volgende plasdrasgebieden geteld:
Lees verder -
Indringer bij de kerkuilen!
15 maart 2016
Sinds het vorige filmpje is er veel gebeurd. Af en toe zijn er twee kerkuilen gezien! Dat biedt perspectief voor het nieuwe broedseizoen. Maar of kast populair is of dat het aan de man/vrouw kerkuil ligt: er is ongewenst bezoek in de kast! Een indringer wordt naar buiten gewerkt. Vrijwel direct wordt de achtervolging ingezet door de tweede kerkuil die op een balk boven kast zat. In de dagen daarna zijn geen opnames meer met drie kerkuilen tegelijk in beeld. Het lijkt erop dat de indringer met succes verjaagd is.
Lees verder -
Al twee maanden velduilen bij Krimpen aan de Lek
13 maart 2016
Er zitten al twee maanden twee velduilen bij Krimpen aan de Lek. Veel mensen hebben er al plezier aan beleefd, van ervaren waarnemers tot gewone wandelaars. Overdag rusten ze meestal in het gras en zijn ze onzichtbaar, maar tegen de avond gaan ze op jacht. Hun vleermuisachtige vlucht is mooi te zien vanaf het fietspad ten zuiden van de surfplas of vanaf de Tiendweg noordwestelijk van Krimpen aan de Lek. Ga ook kijken, neem wel een verrekijker mee en wacht niet, ze kunnen elke dag vertrokken zijn.
Lees verder -
Extra vogelexcursie
13 maart 2016
Op zaterdag 19 maart is er een extra vogelexcursie naar Waverhoek onder leiding van Ton de Groot. De excursie zal een ochtend duren.
Lees verder -
Hoofdprijs voor 'onze' fotograaf
8 maart 2016
Peter Stam is een van de fotografen, die ons zeer regelmatig van foto's voorziet. Foto's van zijn hand prijken vaak op de slideshow van www.nvwk.nl en ook in de Waardvogel maken we dankbaar gebruik van zijn foto's. Bij de jaarlijkse fotowedstrijd van Birdpix, een site waarop fotografen hun vogelfoto’s kunnen plaatsen, waren maar liefst drie foto's van Peter genomineerd. Na vorig jaar de vierde plaats bereikt te hebben, kwam nu een foto van hem op de eerste plaats!
Lees verder -
Verkiezing Weidevogelboer van het Jaar
6 maart 2016
Op de startavond van het weidevogelseizoen 2016 werd een mooi initiatief gelanceerd in de vorm van de verkiezing van de 'Weidevogelboer van het Jaar'. De te winnen trofee is een kristallen kievit die beschikbaar wordt gesteld door De Groene Motor. De start van dit initiatief is zeer toepasselijk in 2016, immers het Jaar van de Kievit! Het betreft een wisseltrofee die voor het eerst aan het einde van het weidevogelseizoen 2016 zal worden uitgereikt aan de boer die de grootste inspanning heeft gepleegd of een ludieke actie heeft ondernomen om 'zijn' weidevogels de beste kansen te bieden op reproductie. Dat zal gebeuren op aangeven van de weidewachters van de NVWK met gebruikmaking van gegevens van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK), mede omdat nog niet bij elke deelnemende weidevogelboer vrijwilligers lopen om hem/haar te helpen de weidevogels te sparen.
Lees verder -
Instructievideo invoeren van weidevogelgegevens en data cursussen
4 maart 2016
Donderdagavond 3 maart 2016 was de officiële start van het weidevogelseizoen in de Krimpenerwaard. Coördinator van de weidevogelwerkgroep Klaas de Mik hield een korte inleiding, waarna door zijn assistent Joep Vermaat een korte film werd getoond waarin werd uitgelegd hoe we zoveel mogelijk gegevens digitaal willen verzamelen met behulp van de mobiele site van Landschapsbeheer Nederland. Die app draait goed op tablets en mobiele telefoons. De gegevens zijn dan gelijk beschikbaar voor zowel de agrariër, de NVWK als het collectief ACK, zodat waar nodig à la minute aanpassingen in het beheer mogelijk zijn. Dit zou de overlevingspotentie van de weidevogelpullen aanmerkelijk moeten vergroten. Deze instructie video's zijn nu ook online te bekijken via een van de links. onder dit nieuwsbericht .
Lees verder -
Nieuwe Vogelaarwijk geopend
29 februari 2016
Volgens een heel bijzonder scenario heeft zaterdag 27 februari jl. de overdracht van nestkasten plaatsgevonden. Voor het project ‘NVWK geeft erven vleugels’ zijn onder leiding van erfeigenaar en architect Jaap van der Laan 14 kleibakken voor zwaluwen en meer dan tweehonderd nestkasten gemaakt. Voor 'de Zwaan' in Berkenwoude stonden de nestkasten opgesteld volgens een plattegrond die ontworpen was door Jaap van der Laan. Het geheel vormde een heuse Vogelaarwijk gecompleteerd met straatnaambordjes. Wethouder Dilia Blok opende de wijk door via een zogenaamd invlieggat de wijk in te stappen.
Lees verder -
Kerkuilen in de cameraval!
26 februari 2016
Sinds een paar jaar komt de kerkuil ook in de Krimpenerwaard tot broeden. In 2015 waren het, zover bij de uilenwerkgroep van de NVWK bekend, 5 paar! Kerkuilen laten zich zelden zien. Het zijn echte nachtjagers die pas actief worden zodra het volledig donker is. Daardoor is de kans om er een te zien helaas vrij klein. Om toch een indruk te krijgen van het leven van een kerkuil zal de NVWK de komende tijd filmpjes publiceren van een kerkuilenpaar uit Stolwijk. Wij hopen dat u dit kunt waarderen en het paar zult gaan volgen de komende tijd. Hopelijk gaat het paar opnieuw een broedpoging ondernemen!
Lees verder -
Op stap langs kaasboeren
22 februari 2016
Zaterdag 20 februari zijn Joke Colijn en Joep Vermaat op stap geweest langs een aantal kaasboeren in de Krimpenerwaard. Zij interviewden de boeren, vertelden wie zij zijn en waar de NVWK voor staat en dan de slotvraag over 'weidevogelkaas': zou die bij u op de plank mogen liggen. Verder mochten ze proeven en hebben ze overal iets gekocht natuurlijk.
Lees verder -
Welkom Grutto Weekend en Nationale Vogelweek
19 februari 2016
Dit jaar vindt voor het eerst het Welkom Grutto Weekend plaats, op 19 en 20 maart. Om onze nationale vogel welkom te heten nodigt Vogelbescherming Nederland iedereen uit een activiteit of excursie te organiseren rondom de grutto. Ook vindt dit jaar de vijfde Nationale Vogelweek plaats en wel van 14 t/m 22 mei 2016. De geheel vernieuwde website is online gegaan.
Lees verder -
Eerste grutto's gezien
15 februari 2016
In het Doove Gat ofwel polder Hooge Boezem ten zuiden-oosten van Haastrecht zijn de eerste grutto's gesignaleerd. Op zaterdag 13 februari zag Arie Dorsman om 13.00 uur zes exemplaren.
Lees verder -
Red de bijen; roep op tot beëindigen gebruik van neonicotinoïden
12 februari 2016
De bijen verdwijnen. Deze ijverige beestjes brengen ons bijna één van elke drie happen die we eten, maar ze gaan kopje onder in een regen van giftige bestrijdingsmiddelen! Maar de Amerikaanse overheid zou eindelijk maatregelen kunnen treffen om dit bijendodende vergif te verbieden.
Lees verder -
Feestelijke overdracht van de nestkasten
7 februari 2016
In het kader van het project 'NVWK geeft erven vleugels' werd vaak geadviseerd om nestkasten op te hangen op en rond de erven. Deze nestkasten zijn nu allemaal gemaakt door vrijwilligers! Ongeveer tweehonderd nestkasten voor tien verschillende vogelsoorten. Op zaterdag 27 februari worden de nestkasten uitgereikt aan de erfeigenaren waar een erfscan is uitgevoerd en waar is geadviseerd om nestkasten op te hangen. De feestelijke overdracht vindt plaats bij De Zwaan in Berkenwoude. We maken er ook een klein feestje van, om de nestkasttimmeraars even in het zonnetje te zetten (dat hebben ze wel verdiend) en het erfvogelproject te promoten. De wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Krimpenerwaard, Dilia Blok zal namens de gemeente aanwezig zijn. Dilia heeft het vrijwilligerswerk als wethouder altijd sterk ondersteund en gepromoot. Zij zal als wethouder Ruimtelijke Ordening de vogelaarwijk officieel openen. Erfeigenaren waar we nog erfscans moeten uitvoeren en erfeigenaren waar we geen advies gaven om nestkasten op te hangen zijn natuurlijk ook van harte welkom.
Lees verder -
“Weidevogelmelk” rechtstreeks van de boer kopen; welk bedrijf neemt het initiatief?
2 februari 2016
De NVWK liet eerder zien dat melk van percelen waarop de boer rekening houdt met weidevogels in de winkel maar een dubbeltje meer hoeft te kosten dan gewone melk. Daarmee kan de boer 500 euro vergoeding per ha ontvangen, voldoende om zijn inkomstenderving te compenseren. Maar die melk is nog niet te koop. De belangrijkste speler, de consument, staat daarom nog buiten spel. Als hij melk gaat kopen van boeren die rekening houden met weidevogels krijgt het nieuwe stelsel Agrarisch Natuurbeheer een grote duw in de rug.
Lees verder -
Link naar artikel over gallen
2 februari 2016
Woensdag 27 januari hadden we een hele leuke lezing over plantengallen van Matthijs Courbois. Er was grote belangstelling voor de lezing. De informatie die Matthijs Courbois gaf, was zeer interessant. Velen wisten van het bestaan van gallen af; na deze lezing willen ook velen ze in onze waard gaan zoeken. Matthijs heeft vorig jaar een artikel geschreven over het zoeken naar gallen in de winter.
Lees verder -
Goed nieuws: smienten dit jaar veilig!
31 januari 2016
Goed nieuws: deze winter mogen er in ieder geval in Zuid-Holland geen smienten worden afgeschoten! De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland heeft samen met tientallen lokale natuurorganisaties, waaronder de NVWK, bezwaar gemaakt tegen de ontheffingen die de provincie Zuid-Holland wil verlenen voor het afschieten van ganzen, smienten, eksters en roeken. De provincie wil door het toestaan van het afschieten van deze vogelsoorten de schade aan gewassen terugdringen. De organisaties vinden echter dat de mogelijkheden die jagers krijgen voor afschot veel te ver gaan. Zo is de toestemming voor de jagers op een aantal punten strijdig met de regels voor natuurbescherming. Ook is het nog maar de vraag of het schieten van deze vogels echt tot een substantiële vermindering van de schade leidt.
Lees verder -
NVWK organiseert een ringcompetitie op 13 februari
24 januari 2016
Op zaterdag 13 februari 2016 organiseert de NVWK een ring competitie. Het doel is om op deze dag zo veel mogelijk gekleurringde ganzen, zwanen en meeuwen af te lezen binnen ons werkgebied. Iedereen kan aan deze wedstrijd deelnemen als single of als team van twee personen. We richten ons op alle meeuwen, ganzen en zwanen, waarvan individuen zijn voorzien van een gekleurde halsband met een cijfer/letter combinatie, zoals bij de kolgans. Sommige soorten, zoals de brandgans zijn voorzien van kleurringen om de poten. Behalve dat het aflezen een spannende bezigheid is, is het ook interessant om te zien op welke plaatsen en tijden de door jou afgelezen vogel eerder is waargenomen. Aan het eind van de dag verzamelen we ons in het café de Loet om te bepalen wie de winnaar is van deze eerste ring competitie
Lees verder -
Online actie van Milieudefensie
19 januari 2016
In 2015 is het aantal koeien in Nederland enorm toegenomen. De problemen als gevolg daarvan stapelen zich op: het mestoverschot overschrijdt milieugrenzen, steeds grotere stallen en minder koeien in de wei, weidevogels verdwijnen, en door lagere melkprijzen gaan boerenbedrijven over de kop. Dit kan zo niet langer! Woensdag 20 januari om 14.00 uur komt onder leiding van staatssecretaris Martijn van Dam een regiegroep bijeen die met een oplossing moet komen. Het voorstel dat zij maken, bepaalt de toekomst van onze natuur, koeien en melkboeren. Dit is het moment voor staatssecretaris van Dam om in te grijpen! Doe daarom mee met de twitterstorm georganiseerd door Milieudefensie.
Lees verder -
Tuinvogels tellen
6 januari 2016
Tijdens de cursus 'NVWK geeft erven vleugels' gingen we in op het vogels tellen in de tuin en de gegevens invoeren op tuintelling.nl. Tuintelling.nl is een heel laagdrempeling programma waarmee iedereen kan werken, ook mensen met weinig computerervaring. Het tellen van de vogels is belangrijk om zo te weten komen hoeveel vogels er zijn en of de maatregelen die genomen zijn op het erf resultaten opleveren.
Lees verder -
Campagne van Milieudefensie voor koeien in de wei
2 januari 2016
Nadat onze weilanden getransformeerd zijn in biljartlakens en alle flora anders dan gras verloren is gegaan, verdwijnen nu ook de koeien uit het landschap. Mileudefensie is een campagne begonnen om koeien in de weilanden te houden. Koeien in de wei horen bij het Nederlandse landschap en een gezond boerenbedrijf.
Lees verder -
Welke melk kopen om weidevogels te redden?
1 januari 2016
Het gaat erg slecht met de weidevogels. In 25 jaar tijd is het aantal grutto’s met twee derde en het aantal leeuweriken met 95% afgenomen. Watersnip en kemphaan zijn al helemaal verdwenen. De oorzaak is de intensivering in de landbouw. De NVWK probeert met betrokken agrariërs het tij te keren. Agrariërs krijgen dan vergoedingen als ze hun bedrijfsvoering aanpassen en als dit tot aantoonbaar resultaat leidt voor de weidevogels. Het vergoedingensysteem werkt wel maar is duur vanwege de administratie, er is discussie over de hoogte van de vergoedingen en het is nog onzeker hoeveel areaal uiteindelijk voor weidevogels geschikt wordt. En de consument blijft buiten beeld, terwijl die heel veel kan doen en uiteindelijk de doorslag zal geven. We hebben uitgerekend wat het een gemiddeld gezin extra kost om ‘weidevogelmelk’ te gebruiken, zodat de agrariër voldoende vergoeding krijgt voor een aan weidevogels aangepaste bedrijfsvoering op een vijfde deel van zijn grond. Dat is verrassend weinig: 50 cent per week per gezin.De NVWK heeft in een column in de IJssel en Lekstreek op 23 december de lezers dan ook opgeroepen om de meest weidevogelvriendelijke melk te kopen. De bijbehorende berekening staat . De bijbehorende berekening staat hieronder in het nieuwsbericht van 24 december. De berichten worden veel gelezen en lezers vragen: maar wat moeten nu dan kopen? We hebben dat uitgezocht. Hieronder staan de conclusies. De details staan in de notitie hiernaast, die u kunt downloaden.
Lees verder -
Drie vouchers ontvangen van het Groene Motor Fonds
31 december 2015
De NVWK heeft recent drie toezeggingen ontvangen uit het Groene Motor Fonds op aanvragen voor een bijdrage. Het gaat om een vouchers ter waarde van € 500,- en twee vouchers ter waarde van € 1.000,-. Deze zullen worden besteed aan drie projecten die ten goede komen aan de natuur en het landschap in de Krimpenerwaard.
Lees verder -
Goed artikel in AD met foute kop over het weidevogelbestand in de Krimpenerwaard
30 december 2015
In het AD van maandag 28 december jl. staat een artikel met de kop 'Weidevogel gedijt in de Krimpenerwaard'. Wie de Waardvogel leest of de Nieuwsberichten op onze site volgt, weet dat het helemaal niet goed gaat met de weidevogels, ook niet in de Krimpenerwaard. Wel is het zo dat we al jaren onze stinkende best doen om het tij te keren, op allerlei fronten. Onze vrijwilligers hebben afgelopen jaar inderdaad meer nesten gevonden, en de inzet om de weidevogels in de Krimpenerwaard te redden, is hoog. Helaas, hoewel geen exacte cijfers bekend zijn, weten we wel dat eind april/begin mei, toen de boeren hun eerste snede gingen maaien, vele honderden weidevogels waaronder grutto’s uitgemaaid zijn, die zich toen al verzamelden voor de terugtocht naar Afrika o.a. in het Doove Gat. Veel mensen interpreteerden dat compleet verkeerd: kijk eens hoeveel grutto’s daar zitten! Die hoorden daar helemaal niet te zitten; die zouden op dat moment ergens een territorium moeten verdedigen op een weideperceel.
Lees verder -
De prijs van weidevogelvriendelijke melk
24 december 2015
Het gaat slecht met de weidevogels. De NVWK probeert met betrokken agrariërs het tij te keren. Maar de consument kan ook heel veel doen en zal uiteindelijk de doorslag geven. Als hij voldoende extra wil betalen voor “weidevogelmelk” kunnen agrariërs op een deel van hun land voldoende rekening houden met de weidevogels. Wij hebben uitgerekend wat dat de consument zou kosten. Dat is verrassend weinig.
Lees verder -
Gratis vlinder- en bijencursus
22 december 2015
Wist u dat er op dit moment in Nederland 53 soorten dagvlinders voorkomen? Ongeveer 20 soorten komen vrij algemeen voor in ons land. Maar het zou fantastisch zijn als we ook de minder algemene soorten waar kunnen nemen in de Idylle. Om deze soorten te herkennen is er kennis nodig. Daarom wordt er een vlindercursus aangeboden wanneer u het komende vlinderseizoen helpt met monitoren van de vlinders.
Lees verder -
Donatie vanuit het Streekfonds Krimpenerwaard
22 december 2015
De NVWK heeft een bijdrage ontvangen van bijna € 5.000,-. van het Streekfonds Krimpenerwaard. Hierdoor wordt de aanschaf van een éénassige maaitrekker mogelijk gemaakt.
Lees verder -
Eenvoudige oefening om erf- en tuinvogels te herkennen aan de roep en de zang
22 december 2015
Vogels hoor je veel vaker dan je ze ziet. Daarom is een bekend gezegde: vogels zie je met je oren. Mensen vinden het leren van de geluiden lastig. Dat bleek ook bij de cursus die gegeven werd vanuit het project 'NVWK geeft erven vleugels. Maar zoals met alles: oefening baart kunst. Daarom hebben we materiaal samengesteld waarmee u thuis in uw luie stoel geluiden kunt oefenen. In het kopje staat ‘eenvoudige oefening’. Dat is expres gedaan. Het ís namelijk eenvoudig en we willen de angst wegnemen dat het heel moeilijk is.
Lees verder -
Massaal bezwaar tegen doden van vogels in Zuid-Holland
19 december 2015
De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland heeft samen met tientallen lokale natuurorganisaties, waaronder de NVWK, bezwaar gemaakt tegen de ontheffingen die de provincie Zuid-Holland wil verlenen voor het afschieten van ganzen, smienten, eksters en roeken. De provincie wil door het toestaan van het afschieten van deze vogelsoorten de schade aan gewassen terugdringen. De organisaties vinden echter dat de mogelijkheden die jagers krijgen voor afschot veel te ver gaan. Zo is de toestemming voor de jagers op een aantal punten strijdig met de regels voor natuurbescherming. Ook is het nog maar de vraag of het schieten van deze vogels echt tot een substantiële vermindering van de schade leidt.
Lees verder -
Eenvoudige oefening om erf- en tuinvogels te herkennen aan het uiterlijk
19 december 2015
De cursus die gegeven werd in het kader van het project 'NVWK geeft erven vleugels' besteedde veel aandacht aan het herkennen van de vogels. We konden daarbij gebruik maken van afbeeldingen van de vogels op de site van Vogelbescherming. Deze tekeningen van Erwin van der Kolk laten de kenmerken goed zien. U vindt hiernaast drie pdfs. De eerst twee pdfs zijn nagenoeg identiek. Ze bevatten afbeeldingen van de erfvogels; pijltjes geven de belangrijkste onderscheidende kenmerken aan.
Lees verder -
Het Loetbos in the picture
18 december 2015
Natuurfotografie.nl is een online platform voor natuurfotografen. Arie Kooy, amateurfotograaf, weidevogelbeschermer én lid van de NVWK heeft het Loetbos onder de aandacht gebracht op deze site.
Lees verder -
Laser moet ganzen verjagen
16 december 2015
De regering gaat provincies stimuleren om ganzen te verjagen met een laser in plaats van de dieren te vergassen. De zogeheten Agrilaser moet de vogels veilig, diervriendelijk en goedkoop verdrijven van akkers en andere gebieden waar de ganzen ongewenst zijn. De stemming vond deze week plaats tijdens het begrotingsdebat van het Ministerie van Economische Zaken over het Diergezondheidsfonds. De motie om vergassing te vervangen door lasers is afkomstig van Marianne Thieme, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, en D66-lid Fatma Koser Kaya. Onder meer de PvdA, SP, D66 en PVV steunden de motie.
Lees verder -
'Red de rijke Weide', u kunt nog steeds tekenen!
10 december 2015
Waar zie je ze nog? Weides waar bloemen bloeien, grutto’s roepen, bijen af en aan vliegen en koeien vredig grazen. De intensieve landbouw levert ons miljarden liters melk, maar honderdduizenden weidevogels dreigen te verdwijnen. Dat kunnen we voorkomen met 200.000 hectare bloemrijke weide - één vijfde van al het grasland in Nederland. Daarom is Vogelbescherming Nederland in samenwerking met de postcodeloterij een campagne begonnen; 'Red de rijke Weide'. In een blog verzuimde Vogelbescherming Nederland Zuid-Holland te noemen als bronpopulatie van de weidevogel, terwijl wij al jaren vechten voor het voortbestaan van de weidevogels in de Krimpenerwaard. Ook in de Krimpenerwaard is het nog heel erg de moeite waard om de achteruitgang van de weidevogels te stoppen en de bronpopulaties veilig te stellen! Een mailtje naar vogelbescherming Nederland leverde een welgemeend excuus op en Zuid-Holland is toegevoegd aan de blog.
Lees verder -
Bodemgezondheid gaat wereldwijd achteruit
5 december 2015
In de Boerderij staat een artikel over de verwoestende werking van kunstmest en chemische gewasbeschermingsstoffen op de bodem. Het betreft een interview met de directeur van Mulder Agro, (handelsbedrijf in o.a. kunstmest), die duurzaamheid en zorg voor de bodem preekt! Dat juist deze boodschap afkomstig van dit bedrijf in een blad als de Boerderij staat is opmerkelijk. Theo Mulder put uit zijn rijke ervaring als hij tegen de journalist op een heel toegankelijke manier vertelt dat we compleet op de verkeerde weg zijn geraakt – en hoe het anders kan en moet.
Lees verder -
Staatsecretaris Van Dam wil teruggang weidevogels aanpakken
2 december 2015
Er komt een plan van aanpak weidevogels dat samen met onder andere de provincies, agrarische collectieven en natuurorganisaties wordt opgesteld. Een landelijk dekkend netwerk van 40 collectieven van boeren gaat een belangrijke rol spelen in dit plan.
Lees verder -
Weidoptie.nl: Adopteer een weidevogel
30 november 2015
De weidevogels horen bij het boerenland. Ze geven de weilanden kleur en maken ons boerenland bijzonder. Maar het gaat niet goed met de weidevogels. In Zuid-Holland dreigen ze zelfs uit het boerenland te verdwijnen. Weidoptie.nl is een nieuwe website die hier aandacht voor vraagt en samen met donateurs en vrijwilligers deze trend probeert te keren.
Lees verder -
Grutto gekozen tot Nationale Vogel
19 november 2015
De grutto is door het Nederlandse publiek verkozen tot Nationale Vogel. De Verkiezing van de Nationale Vogel is georganiseerd door het VARA-programma Vroege Vogels, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Bijna een kwart van de in totaal 41.669 stemmen is naar deze weidevogelsoort gegaan. De merel eindigde op de tweede plaats, de huismus op drie.
Lees verder -
'Tijd kopen’ als voorlopige oplossing voor bodemdaling veenweidegebieden
14 november 2015
De veenbodems in het westen en noorden van het land dalen steeds verder, met name als gevolg van ontwatering voor de landbouw. De combinatie bodemdaling en zeespiegelstijging leidt tot sterk verhoogde risico’s op overstromingen, met een schadepost die kan oplopen tot tientallen miljarden euro’s. Op verzoek van Rijkswaterstaat zet Cees Kwakernaak in een essay de problemen op een rij.
Lees verder -
Natuurwerkdag 2015
14 november 2015
Op 7 november is er tijdens de Natuurwerkdag hard gewerkt in de Idylle. De opkomst was geweldig. In totaal waren er 34 mensen aanwezig waarvan 4 kinderen <10, 2 niet NVWK-leden en 1 maatschappelijk stage.
Lees verder -
Vanaf heden staat er een zeer nuttige lijst op onze site
12 november 2015
Voor het erfvogelproject hebben Imelda Kloosterman en Jaap Graveland een lijst samengesteld van planten die nuttig zijn voor erfvogels: als voedselbron, om in te nestelen of om in te schuilen. Het gaat om bomen, struiken, vaste planten en eenjarigen. Ze hebben gebruik gemaakt van informatie op de sites van De Vlinderstichting en van Vogelbescherming Nederland over een vogelvriendelijke tuin. De site van Vogelbescherming bevat onder andere een handige bessenkalender en veel informatie over aanleg en onderhoud. De informatie per soort is beknopt.
Lees verder -
Grutto met uitsterven bedreigd: 'slechtste jaar ooit'
10 november 2015
‘2015 wordt het 'allerslechtste gruttojaar uit de geschiedenis’. Dat zegt hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma vandaag in een interview met de Volkskrant. Volgens Piersma bedreigt de sterfte onder grutto's en het geringe aantal kuikens het voortbestaan van de vogelsoort. ‘Dan heb je opeens een nationale vogel die richting uitsterven gaat.’
Lees verder -
Succesvolle Natuurwerkdag 2015
8 november 2015
Op de warmste novemberdag ooit is er zaterdag 7 november hard gewerkt tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Er was een geweldige opkomst van 34 vrijwilligers. Er is gewerkt aan de Idylle in het Loetbos.
Lees verder -
Dramatische achteruitgang van het leven op het boerenland
4 november 2015
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft in het Living Planet Report - Natuur in Nederland aangegeven dat dierpopulaties in Nederland sinds 1990 met gemiddeld 15 procent zijn toegenomen. Dat klinkt meer hoopgevend dan dat het is.
Lees verder -
Deze man snapt wat belangrijk is…..
3 november 2015
Weidevogelboer Egbert Zorgdrager, runt op Terschelling een succesvolle melkveehouderij én creëert tegelijkertijd een veilige plek voor weidevogels. Hij is uitgeroepen tot ‘Kanjer van Goud’ door de Postcode Loterij en Vogelbescherming Nederland. Hij ontvangt daarmee een cheque van €25.000,- om te investeren in zijn duurzame manier van werken.
Lees verder -
De lucht lijkt leeg
18 oktober 2015
Wie geregeld naar de resultaten op onze telpost kijkt, zal het opvallen dat er erg weinig vogels gezien worden. Er is geen trek denkt men dan, maar in een bericht laat de Koninklijke Luchtmacht weten dat in deze periode juist enorm veel vogels overtrekken.
Lees verder -
Verkiezing van de Nationale vogel
17 oktober 2015
Vrijwel alle landen in de wereld hebben een Nationale Vogel. Alleen Nederland nog niet. Vroege Vogels vindt dat daar verandering in moet komen. Daarom organiseert Vara’s Vroege Vogels de Verkiezing van de Nationale Vogel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.
Lees verder -
Euro Birdwatch 2015 op de Hoekse Sluis
3 oktober 2015
Om 7.00 uur stond onze voorzitter al paraat op de telpost. De mist loste langzaam op en de vogelaars arriveerden op de telpost. Euro Birdwatch 2015, de Europese vogeltrekteldag, was begonnen. Uiteindelijk hebben 23 mensen de telpost bezocht, waaronder 4 gasten; een groot succes. Het was leuk dat er enkele jeugdleden aanwezig waren, die door Mieke onder haar hoede genomen werden.
Lees verder -
De Idylle is ingezaaid
2 oktober 2015
Samen met de beheerder (G.ZH), een aantal vrijwilligers van de NVWK en een aantal mensen van Stichting Landschapsbeheer Rotterdam is op 2 oktober de Idylle ingezaaid.
Lees verder -
Erik Kleyheeg gepromoveerd
29 september 2015
Onze voormalige vogelcoördinator van de NVWK, Erik Kleyheeg, is gepromoveerd met zijn onderzoek naar zaadverspreiding door wilde eenden. Wij willen hem hiermee van harte gelukwensen.
Lees verder -
Uitdaging: weidevogels monitoren op natuurterrein
26 september 2015
Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) is bezig om aan de noordrand van de Krimpenerwaard percelen in te richten als natuurgebied met de specifieke bestemming weidevogelgebied. Om te zien hoe de populatie zich ontwikkelt en om nesten en jongen te beschermen tijdens bewerkingen, is monitoring nodig waarvoor het ZHL zelf niet de menskracht heeft. De vraag is nu uitgezet bij de NVWK of er mensen zijn die dit zouden willen doen.
Lees verder -
Jaap Graveland columnist in IJssel- en Lekstreek
23 september 2015
Onze coördinator van de uilenwerkgroep Jaap Graveland is de nieuwe columnist van de rubriek 'Natuur dichtbij huis' in de IJssel- en Lekstreek.
Lees verder -
NVWK ontvangt cheque tijdens vrijwilligersdag
22 september 2015
Op 19 september organiseerde de NVWK haar eerste vrijwilligersdag. Voor Rabobank Krimpenerwaard was dit een mooie aanleiding om juist op deze dag een toegekende cheque te overhandigen. De NVWK had voor haar Erfvogelproject een bijdrage gevraagd uit het Stimuleringsfonds van Rabobank Krimpenerwaard. Het mooie bedrag van € 2.000,- is toegekend om materiaal aan te schaffen voor nestgelegenheid voor de diverse vogelsoorten die voorkomen op erven.
Lees verder -
Starthandeling Idylle geslaagd!
13 september 2015
De kick-off is prima verlopen. Natuurlijk hadden we het weer mee. Kars Veling van de Vlinderstichting gaf een uitleg over de Idylle. Er werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waarna het projectbord werd onthult. De partijen strooiden samen met een aantal kinderen zaad uit op de akker. Na het officiële gedeelte konden de kinderen vlindertafels beschilderen.
Lees verder -
Doove Gat in the picture
11 september 2015
Natuurfotografie.nl is een online platform voor natuurfotografen. Arie Kooy, amateurfotograaf, weidevogelbeschermer én lid van de NVWK heeft het Doove Gat onder de aandacht gebracht op deze site.
Lees verder -
Ga niet in beroep!
5 september 2015
De staat gaat in beroep tegen een rechterlijke uitspraak dat Nederland meer moet doen aan het terugdringen van CO2-uitstoot. Avaaz is een internationaal campagnenetwerk van 41 miljoen mensen en streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking roept haar leden op om de petitie te tekenen die de Nederlandse regering op roept om niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de Urgenda rechtszaak.
Lees verder -
Weidevogels verder achteruit, drastische maatregelen nodig
31 augustus 2015
5 augustus 2015 hebben het CBS en SOVON cijfers bekend gemaakt over de achteruitgang van verschillende soorten weidevogels sinds 1990. De meest karakteristieke weidevogels zoals grutto en scholekster zijn met meer dan de helft afgenomen. Alleen drastische maatregelen in de hele melkveesector kunnen de weidevogels en de natuur van het weidelandschap redden, meent Vogelbescherming Nederland.
Lees verder -
Niet alleen bijen: omstreden pesticiden ook oorzaak afname vogels
31 augustus 2015
Bewijzen stapelen zich op dat de zeer omstreden pesticiden die de oorzaak zijn van de wereldwijde afname van bijen, ook schadelijk zijn voor andere vormen van leven – misschien zelfs fataal.
Lees verder -
Zwarte sterns zijn zoek
22 augustus 2015
Normaal slapen er tienduizenden zwarte sterns in de zomer op het eilandje De Kreupel, bij Andijk. Dit jaar heeft onderzoeker Jan van der Winden nog geen idee waar de vogels zijn gebleven. Het verdwijnen van de sterns is opnieuw een aanwijzing dat de visetende vogels rond het IJsselmeer het moeilijk hebben.
Lees verder -
Petitie tegen plezierjacht
12 augustus 2015
Elk jaar sterven er meer dan een miljoen wilde eenden, houtduiven, fazanten, hazen en konijnen enkel en alleen voor het plezier van de jager. Voor het doden van deze dieren bestaat geen enkele noodzaak. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat een dier niet wordt gedood, maar wel aangeschoten. Gewonde dieren creperen soms langzaam. Dit zorgt voor immens en onnodig dierenleed en is in strijd met de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier. lechts 3% van de bevolking is voorstander van deze wrede plezierjacht.
Lees verder -
Zienswijze NVWK op Ontwerp Bestemmingsplan Landelijk Gebied Vlist
11 augustus 2015
Van 3 juni tot en met 14 juli 2015 lag het ontwerpbestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Vlist (voormalige gemeente Vlist) ter inzage. Omdat de NVWK van mening is dat de natuurbelangen niet voldoende worden geborgd in het Ontwerpplan en is tijdens de periode van terinzagelegging een zienswijze gestuurd naar de Gemeenteraad van de gemeente Krimpenerwaard.
Lees verder -
In 2050 is Krimpenerwaard moeras bij huidige veenbodemdaling
11 augustus 2015
Het Groene Hart is een gewaardeerd woon-, recreatie- en leefgebied in de Randstad met internationaal belangrijke cultuurhistorie en natuur. Het veengebied kampt echter met een aantal problemen. Bij ongewijzigd beleid nemen de beheerskosten toe omdat de veenbodem blijft dalen. Daarnaast veroorzaakt veenoxidatie ruim 1% van de landelijke CO2 uitstoot. Bovendien is het unieke Hollandse veenlandschap kwetsbaar door verstedelijking en intensieve landbouw.
Lees verder -
Tweede uitzending EenVandaag over zwanendriften
16 juli 2015
Zwanendrifters weer in het nieuws op zaterdag 11 juli 2015.
Lees verder -
Kleine oeverzwaluwkolonie gered!
15 juli 2015
Op een bouwterrein in Schoonhoven vond Ton de Groot in een grondwal een kleine kolonie oeverzwaluwen. Na een gesprek met de aannemer, die de nestjes nog niet was opgevallen, werd er spontaan een rood-wit lint ruim omheen gespannen.
Lees verder -
Ontdek eendenkooi Bakkerswaal
30 juni 2015
Op zaterdag 11 juli ben je van harte welkom om een kijkje te nemen achter de schermen van eendenkooi Bakkerswaal van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Een bijzondere kans, want de eendenkooi is alleen in excursieverband te bezoeken tussen half april en half juni.
Lees verder -
Nog één dag om te tekenen tegen de plezierjacht!
29 juni 2015
Tot driemaal toe beloofde de PvdA een einde te maken aan de plezierjacht, het zonder enig nut of noodzaak schieten van hazen, fazanten, konijnen, wilde eenden en houtduiven. Maar de PvdA dreigt te zwichten voor de eisen van coalitiepartner VVD, die de jacht niet wil verbieden maar zelfs wil uitbreiden.
Lees verder -
Houten hekken voor bedreigde argusvlinder
27 juni 2015
Om de ernstig bedreigde argusvlinder een handje te helpen komen er 150 houten hekken terug in het landschap van de Krimpenerwaard.
Lees verder -
Bever weer gezien langs de Lek
25 juni 2015
Een medewerker van Dijkversterking BAS heeft een bever gesignaleerd langs de Lek. Het dier zwom in een getijdegeul en liep over het drooggevallen zand.
Lees verder -
Enquête te vrijwilligersproject Krimpenerwaard
18 juni 2015
In de Krimpenerwaard werken het Hoogheemraadschap en het Zuid-Hollands Landschap samen om agrarisch gebied om te zetten in natuurgebieden en het gebied bijvoorbeeld aantrekkelijker te maken voor weidevogels. Hiervoor worden diverse maatregelen genomen, zoals extra baggeren, een flexibel waterpeil en het lokaal loskoppelen van het watersysteem. De effecten van deze maatregelen in de Krimpenerwaard willen zij graag monitoren met behulp van vrijwilligers met smartphones.
Lees verder -
We hebben de ziel van ons land verkocht
10 juni 2015
Hieronder volgt een treffend artikel van Pouwel Slurink, verschenen in de Volkskrant van 3 juni jl. Slurink is filosoof en verwoordt het probleem van de agrarische industrie met betrekking tot de natuur op heel krachtige manier.
Lees verder -
De boerenzwaluwtelling is verhuisd!
28 mei 2015
Het doorgeven van de bewoonde nesten gaat vanaf 2015 via een nieuwe, aantrekkelijke website: www.tuintelling.nl. Het grote voordeel is dat u nu ook eenvoudig via tablet of mobiele telefoon kunt invoeren. Ook kunt u andere soorten op uw erf doorgeven en daarmee uw eigen “erflijst” bijhouden. Uiteraard is dat is niet verplicht, maar wel heel leuk! Al meer dan 3.000 deelnemers doen aan de tuintelling mee.
Lees verder -
Stem voor Natuur!
22 mei 2015
Een wandeling in het bos. Een zonsondergang aan zee. Een roffelende specht. Op dit soort momenten realiseren we ons dat de natuur ons leven rijker maakt. En, genieten we van de rust en de schoonheid.
Lees verder -
Verbod op zwanendriften
16 mei 2015
Zoals op onze twitterpagina te lezen was (bericht 11 maart 2015) stelde de Partij voor de Dieren al Kamervragen over het zwanendriften. Zwanendriften is een middeleeuws gebruik om zwanen te houden. Dit gebeurt door leewieken. Hierbij wordt een stuk vleugelbot, het middenhandsbeen, afgeknipt waardoor de zwanen niet meer kunnen vliegen. Dit mag in Nederland uitsluitend door een dierenarts worden gedaan.
Lees verder -
Weidevogel seizoen gunstig van start
7 mei 2015
De meeste mensen zullen niet zo heel blij zijn geweest met het relatieve koude voorjaar. De temperatuur komt dit jaar maar langzaam omhoog. Dat lijkt de meeste weidevogels niet te deren, als we onze vrijwilligers mogen geloven.
Lees verder -
Overzichtsrapport van Easac over neonicotinoïden
22 april 2015
Er is een lijvig rapport verschenen; Ecosystem services, agriculture and neonicotinoids van Easac. Het is een samenvatting van honderden onderzoeken naar de relatie tussen een bepaald type gewasbeschermingsmiddelen (neonicotinoïden) en de biodiversiteit. Easac is het hoogste wetenschappelijke adviesorgaan van de Europese Commissie.
Lees verder -
Kievitsnest met vijf eieren
15 april 2015
Ons bereikte het bericht dat op 7 april 2015 een kievitsnest met vijf eieren gevonden is.
Lees verder -
Kom trekvogels tellen op telpost 'De Hoekse Sluis'
10 april 2015
De vogeltrek is weer begonnen en blijft een fascinerend fenomeen. De beste periode voor het tellen van trekvogels is in het voorjaar van half april tot eind mei. Max Ossevoort gaat in die periode de trektelpost ‘De Hoekse Sluis’ elke donderdagochtend vanaf 8.00 uur bemannen.
Lees verder -
Cursus 'Erfvogels'
9 april 2015
Zoals eerder aangekondigd, gaat de NWVK een cursus ‘Erfvogels’ geven. Het doel van de cursus is om deelnemers te leren om erfvogels te herkennen aan de hand van uiterlijk en geluid.
Lees verder -
NVWK heeft zienswijzen ingediend op het Natuurbeheerplan 2016
21 maart 2015
De NVWK heeft belangrijke drijfveren om kritisch naar dit nieuwe overheidsbeleidsplan te kijken. Geen Krimpenerwaard zonder weidevogels! Bij bestudering vonden we een aantal onduidelijkheden en hiaten die in onze visie opnieuw ruimte lieten voor ineffectief beheer. Om die reden heeft de NVWK gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zienswijzen op het Ontwerp-NBP 2016 in te dienen. Het beleid moet ons inziens hier en daar flink aangescherpt worden om de internationale doelen te halen, en om onze weidevogels te kunnen behouden. De grootste problemen beginnen vooral ná de nestfase; er worden niet voldoende kuikens groot. De ideale omstandigheden voor het opgroeien van jonge weidevogels hangen samen met de (grond)waterstand, bemesting en het maaibeleid.
Lees verder -
Zienswijzen NVWK op Ontwerp-Natuurbeheerplan 2016
19 maart 2015
De NVWK heeft op de plannen van .... een zienswijze ingediend.
Lees verder -
Drachtkalender voor bijen ontwikkeld
18 maart 2015
Drachtkalender.nl is een eenvoudige applicatie waarmee u de voedselvoorziening voor de honingbij in beeld brengt. Op basis van de bedekking van verschillende plantensoorten maakt de kalender inzichtelijk wanneer er veel nectar en stuifmeel is en wanneer er weinig dracht is voor honingbijen. Ook kunt u met de drachtkalender ontdekken welke aanpassingen de voedselvoorziening voor de honingbij verbeteren. De drachtkalender brengt het belang van nectar en stuifmeel voor de biodiversiteit in het landschap onder de aandacht. Tevens is het een handreiking om de nectar- en stuifmeelvoorziening voor honingbijen, wilde bijen (hommels en solitaire bijen) te verbeteren.
Lees verder -
NVWK schrijft zienswijzen op beleidsplan hoogheemraadschap
26 februari 2015
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) heeft in drie planperiodes van 2010-2027 een beleidsplan opgesteld om de internationale doelen die in de Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn vastgesteld, te behalen.
Lees verder -
Mooi interview met Klaas de Mik
5 februari 2015
Klaas heeft een goed interview gegeven in Het Kontakt. Hij raakt heel mooi de kern van het probleem, met de positieve noot die nodig is om de negatieve teneur om te buigen naar hoop en inzet. Hopelijk worden hierdoor zowel boeren als vrijwilligers geprikkeld om mee te doen.
Lees verder -
Steun het Natuurmanifest
30 januari 2015
Wie zou het nu niet leuk vinden om tijdens een wandel-, fiets-, of vaartocht in de natuur een glimp op te vangen van een otter, zeearend of zeehond? Natuurtoppers zoals deze soorten verfraaien de landschappen in Zuid-Holland en zijn een graadmeter voor een schoon milieu en een rijke natuur.De natuurorganisaties in Zuid-Holland hebben samen een Natuurmanifest opgesteld om in te zetten op een aantrekkelijk, natuurrijk Zuid-Holland.
Lees verder -
Foto's gezocht voor Erfvogels
24 januari 2015
Voor het project “NVWK geeft erven vleugels” is Jaap Graveland op zoek naar mooie foto’s van vogels die erven bewonen, van erven in de Krimpenerwaard of vergelijkbare gebieden. Ook elementen op die erven: schuren, hoogstamfruitboomgaarden, mooi aangelegde takkenrillen en takkenstapels, etc. zijn welkom. Het mogen zowel traditionele als modern ingerichte erven en tuinen in het buitengebied zijn. U kunt contact opnemen met Jaap Graveland, email: erfvogels@nvwk.nl, tel. 06 53579285
Lees verder -
Verslag Eurobirdwatch van Vogelbescherming Nederland
18 december 2014
Zaterdag 4 oktober was het de 19e Eurobirdwatch. Het was een uitzonderlijk goede dag voor de vogeltrek, waardoor er meerdere records sneuvelden. Door omstandigheden hebben de resultaten van ‘onze’ telpost nog niet in de Waardvogel geplaatst, maar hier is alvast het verslag van Vogelbescherming Nederland.
Lees verder -
Facebookpagina voor de uilenwerkgroep
26 november 2014
De uilenwerkgroep heeft een facebookpagina aangemaakt. Hierin kan iedereen dingen plaatsen wat van belang is voor de uilenwerkgroep. Iedereen kan erop kijken. De uilenwerkgroep wil het ook gebruiken om de communicatie naar de 80 kasthouders te verbeteren: https://www.facebook.com/pages/Uilenwerkgroep-NVWK/723925217678472
Lees verder -
Woensdag 12 november een vervangende lezing
8 november 2014
De lezing van Arie Ouderkerk wordt vervangen door een lezing van Erwin van Laar.
Lees verder -
Recordaantal vrijwilligers op de nationale Natuurwerkdag
3 november 2014
Zaterdag 1 november nam een recordaantal van 14.500 vrijwilligers deel aan de warmste nationale Natuurwerkdag ooit, de grootste vrijwilligersactie in het groen. In Zuid-Holland organiseerde De Groene Motor van Landschap en Erfgoed Zuid-Holland deze dag. Op maar liefst 56 locaties verspreid door de provincie namen in totaal ruim 1450 vrijwilligers deel. Een prachtige dag waarop het Zuid-Hollandse landschap dankzij hun inzet een flinke opknapbeurt kreeg. De NVWK had als als project de Koeneschans in Vlist onder zijn hoede genomen. Er waren zeer veel vrijwilligers aanwezig. Eetcafe de Vlist bood deze vrijwilligers erwtensoep aan. Al met al was deze activiteit een groot succes.
Lees verder -
Weidevogelmanifest roept provincie en boeren op weidevogels te redden
30 oktober 2014
De weidevogels dreigen uit het boerenland te verdwijnen. In de afgelopen tien jaar is meer dan de helft van de weidevogels verdwenen. Het agrarisch natuurbeheer door boeren heeft daar geen verandering in gebracht. Om de weidevogels te redden is een andere aanpak nodig. Deze aanpak wordt beschreven in het Weidevogelmanifest dat de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland vandaag aanbood aan de provincie namens 54 natuurorganisaties.
Lees verder -
Video Hooge Boezem
11 oktober 2014
Polder de Hooge Boezem bij Haastrecht is aangewezen als tijdelijke waterberging bij extreem hoogwater. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden test of de polder dit aankan.
Lees verder -
Vogels volgen ontwikkeling Hooge Boezem
9 oktober 2014
Door de grotere diversiteit aan habitats in deze polder is er een toename van algemene vogels maar ook van zeer zeldzame soorten, zoals de Steltkluut en de geoorde fuut.
Lees verder -
Imidacloprid oorzaak van massale bijensterfte
24 september 2014
Het artikel van Tomas Vanheste zorgde voor grote onrust. Na vragen in de Tweede Kamer werd de zaak weer even gesust met een onderzoek, tot bleek dat de chemische industrie toch wel een grote vinger in de pap had bij het rapport van de betrokken onderzoekers. Lees de reacties van Tomas Vanheste op de ophef die wetenschappers en bijenhouders maakten na publicatie van zijn artikel. Dode bij, stille lente, grote ophef.
Lees verder -
Nieuwe cursussen voor landschapsbeheer
5 september 2014
Een van de belangrijke taken van De Groene Motor is het opleiden en ondersteunen van vrijwilligers die actief zijn in het prachtige landschap van Zuid-Holland. Het organiseren en het geven van cursussen is daar onderdeel van.
Lees verder -
Vijf broedparen van de kerkuil
3 september 2014
In Waardvogel van juni stond een artikel naar aanleiding van het heuglijke feit dat we weer kerkuilen hebben in de Krimpenerwaard. Op dat moment hadden we drie broedgevallen van kerkuilen. Sindsdien zijn er twee broedgevallen bijgekomen, waardoor er nu vijf broedparen in de Krimpenerwaard bekend zijn. Gisterenavond zijn er acht kerkuilen uit één nest geringd. Leuk detail is dat dit jaar in dezelfde nestkast hiervoor een bosuil vijf jongen heeft grootgebracht. In de Waardvogel van september komt een mooi beeldverslag van de hand van Peter de Mooij van het ringen van de kerkuilen.
Lees verder -
Een slang in de polder
2 september 2014
De ringslang is een ongevaarlijke, niet giftige slang die in grote delen van Nederland voorkomt. Hij dankt zijn naam aan de gele, soms oranje, ring/band in de nek.
Lees verder -
Denk mee over de toekomst van de landbouw in Zuid-Holland
2 september 2014
De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland roept inwoners van de provincie Zuid-Holland op om mee te doen aan een grote enquête over de landbouw.
Lees verder -
Dode bij, stille lente
29 augustus 2014
Pesticiden blijken nog veel schadelijker dan gedacht. Bewijzen stapelen zich op, maar autoriteiten kiezen voor kortdurend economisch belang.
Lees verder -
Waterberging in Doove Gat
25 augustus 2014
Op maandag 25 augustus is de proef met de waterberging in Polder Hooge Boezem achter Haatsrecht van start gegaan.
Lees verder -
Het Doove Gat overstroomt
16 augustus 2014
Op 25 augustus gaat het Hoogheemraadschap' De Stichtse Rijnlanden' water in de polder 'Hooge Boezem' (Doove Gat) bij Haastrecht inlaten. Dit is om te testen of de polder 'Hooge Boezem' bij Haastrecht echt geschikt is als piekwaterbergingsgebied. Er wordt gecontroleerd ruim 70.000 m3 water ingelaten.
Lees verder -
Jonge Bruine Kiekendieven geringd
31 juli 2014
Op 17 juli werden namens de roofvogelwerkgroep twee jonge Bruine Kiekendieven geringd op een terrein van het Zuid-Hollands Landschap in polder Laag-Bilwijk.
Lees verder -
Bekendmaking Visie Ruimte en Mobiliteit door Provinciale Staten.
31 juli 2014
Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 9 juli de Visie ruimte en mobiliteit (VRM) vastgesteld. Het nieuwe beleid – vastgelegd in de Visie ruimte en mobiliteit, het Programma ruimte, het Programma mobiliteit en de Verordening ruimte 2014 – is op 1 augustus 2014 van kracht geworden.
Lees verder -
Oproep: geef waarnemingen door van piepende schommels!
10 juli 2014
2014 is een heel goed muizenjaar. Daardoor vliegen er veel jonge uilen uit. Ook jonge ransuilen.
Lees verder -
Plaatsing zwaluwtil
27 juni 2014
De laatste zwaluwtil is geplaatst bij ZHL.
Lees verder -
Steenuiltjes geringd
12 juni 2014
De Krimpenerwaard is weer een aantal geringde steenuiltjes rijker, met medewerking van de uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard. Nu maar hopen dat ze het eerste jaar goed overleven! Foto: Jannie Monhemius
Lees verder -
Boerenzwaluwen geringd
12 juni 2014
De nestkommetjes en plankjes die een paar maanden geleden zijn opgehangen door de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard om de boerenzwaluw een handje te helpen worden al volop gebruikt. Vanavond zijn 5 jongen geringd die op zo'n plankje geboren zijn.
Lees verder -
Weer broedende kerkuilen
12 juni 2014
Na drie jaar zonder bekende broedgevallen, broeden er dit jaar weer twee of drie paar kerkuilen in de Krimpenerwaard. Bij het eerste adres hebben we 30 mei vier jongen geringd (foto). Gezonde jongen, goed van gewicht en nijdig van zich af blazend.Op het andere adres was het resultaat veel minder: slechts twee (magere) jongen en twee niet uitgekomen eieren. Op de derde plek, eveneens bij Stolwijk in de buurt, troffen we geen uilen. De bewoners gaven echter aan wat voor geluiden ze hoorden en we vonden wel wat braakballen. Beide laten geen ruimte voor twijfel: een kerkuil.
Lees verder -
Gebiedsprofiel Ruimtelijke Kwaliteit voor de Krimpenerwaard
1 juni 2014
Na een aantal werksessies begin 2014 waaraan de NVWK ook deelnam, is in juni het eindconcept voor het Gebiedsprofiel Krimpenerwaard gepresenteerd op het gemeentehuis Nederlek. Na de bijeenkomst werden de laatste puntjes op de i gezet. Het definitieve gebiedsprofiel was gereed in juli. In september zullen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland het Gebiedsprofiel Ruimtelijke Kwaliteit voor de Krimpenerwaard vaststellen.
Lees verder -
Volg de boswachter bij het weidevogelbeheer
23 mei 2014
Harm Blom, onze oud-vogelcoördinator bij de NVWK, heeft een filmpje gemaakt dat gaat over ‘Succesvol weidevogelbeheer’.
Lees verder -
Met de plantenwerkgroep op pad
5 mei 2014
Dit seizoen wil ik met de plantenwerkgroep de vegetatie van verschillende gebiedjes in de Krimpenerwaard inventariseren. De bedoeling is om eens in de twee weken op woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur er op uit te gaan. We starten op 28 mei. Er is geen verplichting om altijd te komen na aanmelding en uiteraard gaan we enkel bij acceptabel weer.
Lees verder -
Tellers gezocht van krabbenscheer en groene glazenmakers
5 mei 2014
De groene glazenmaker is een libel, die sterk gebonden is aan vegetaties van krabbenscheer. Helaas komen we deze opmerkelijke plant en die prachtige libel nog maar beperkt tegen.
Lees verder -
Start van het pestbosjesproject
12 februari 2014
Zaterdag 15 februari hadden we een mooie werkdag in het eerste pestbosje (van vier). De wethouder kwam om het pestbosjes-project te openen.
Lees verder -
De eerste grutto gezien
25 januari 2014
Adri de Groot heeft al een grutto gefotografeerd op de vogelplas Starrevaart.
Lees verder -
Jubileum Landelijke Natuurwerkdag 2010
8 januari 2011
Op zaterdag 6 november jl. werd voor de tiende keer de Landelijke Natuurwerkdag georganiseerd. Voor de provincie Zuid-Holland was de organisatie in handen van Landschapsbeheer Zuid-Holland (LZH). In Zuid-Holland waren 47 locaties waar men aan de slag kon en waren er 1275 deelnemers. De werkgroep landschaponderhoud van de NVWK had zich ook dit jaar weer aangemeld.
Lees verder
Nieuws
