Valappels rol je snel op met dit apparaat

De omwonenden van de hoogstamfruitboomgaard aan de Boveneindselaan kijken terug op een zeer geslaagd Oogstfeest. Afgelopen zaterdag 26 augustus vond de eerste editie plaats onder perfecte weersomstandigheden. Wethouders Marco Oosterwijk en Arnold de Leeuw openden officieel het feest door de eerste vruchten te plukken.

's Morgens vond door de deskundige snoeiers nog zogenaamde zomersnoei plaats. Kinderen uit de buurt legden de gesnoeide takken op de takkenrillen. Ook raapten ze met een handig rollend apparaat valappels, zodat die niet zouden worden vertrapt. Intussen werden op open plekken tussen de bomen tafels en banken opgebouwd en branders klaargezet. Omwonenden die kwamen kijken, namen spontaan plaats en begonnen te schillen. Anderen hielpen met plukken. Al snel rook het in de boomgaard naar appelmoes en stoofperen. De eindproducten vielen erg in de smaak, maar de bereide hoeveelheid bleek veel te groot voor de meegebrachte potten en potjes. Sommige aanwezigen gingen thuis een pan halen om de grote gamellen leeg te kunnen maken.

Vanaf 16.00 uur stonden er koekenpannen op de branders en konden de aanwezigen genieten van fruitpannenkoeken. Die gingen er bij jong en oud in als de spreekwoordelijke koek, wat niet verwonderlijk is na de gezonde bezigheden in de buitenlucht. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement met prachtig weer. Alle deelnemers waren het erover eens dat dit Oogstfeest herhaling verdient.

Foto's door Joke Colijn

Even aanpakken die appels, collega!
Mooie appeltjes hoor!
Samen schillen verbroedert
Of verzustert_
Plukken met de plukstok is nog een hele kunst
Samen de boom in om te plukken
Uitleg over de zomersnoei
Ze heeft alle zakken vol met appeltjes
Dat waren lekkere fruitpannenkoeken JC

Geplaatst op 28 augustus 2017