P1000022

Het vriest maar het wordt al tijd om aan de zomer te denken. Maart is een goede zaaimaand voor zomerbloeiende planten. Nu begint de voorbereiding.

Het leuke van zaaien is dat je kunt genieten van het resultaat én de weg ernaar toe. Het is goedkoop en ook snel. Eenjarigen bloeien al het zelfde jaar, de meeste vaste planten het jaar erop. Sommige soorten hebben kou nodig voor de kieming en moet je al in het najaar of de winter zaaien. Dat is een aanpassing aan koude winters en droge zomers. Bij kieming in voorjaar of zomer kunnen de zaailingen eenvoudig uitdrogen of bevriezen. De meeste bolgewassen zijn bijvoorbeeld koudekiemers. Er zijn meer aanpassingen: veel soorten kiemen alleen in het licht omdat ze willen profiteren van kale grond in een doorgaans dichte begroeiing, zoals in een kruidenrijk grasland. En de kieming van zaden van veel bossoorten wordt gestimuleerd door gibberelinen, een groep stoffen die schimmels afscheiden bij het verteren van afgevallen blad. Kortom, er is veel variatie als gevolg van aanpassing aan uiteenlopende omstandigheden.

Echinacea purpurea (roze), Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ (geel) en Verbena bonariensis (lila) zijn goed te zaaien, bloeien lang en trekken veel insecten.

Veel planten voor de zomertuin groeien van nature op goede grond op zonnige plaatsen. Meestal graslanden, zoals steppen, prairies of bergweiden. Het zijn daarom bijna allemaal lichtkiemers, die bovendien geen winterkou nodig hebben voor kieming. Kortom, maart en april zijn prima zaaimaanden.

Hier wat tips. 1. Gebruik een grondmengsel van half potgrond en half brekerzand. 2. Meng het zaad met een beetje grond en strooi dit bovenop uit. Dek af met wat fijn grit. 3. Laat de zaaipotten zich volzuigen in een bak met een laagje water, zodat de grond gelijkmatig vochtig wordt. 4. Zet de potten in een propagator op een licht beschaduwde plaats. 5. Kieming en groei zijn binnen sneller dan buiten maar te veel warmte en het spaarzame licht binnen zorgen voor slappe planten en een hoog infectierisico. Zaai buiten! 6. Houdt de bovengrond vochtig. Succes!

 

Geplaatst op 8 februari 2018