Wilde eend paartje, Max

Begin oktober, de sloten zijn weer geschoond. Mooie en beschermde planten zoals zwanenbloem en pijlkruid liggen gehakseld op de oever langs de Kerkweg bij Berkenwoude en elders in de Krimpenerwaard. Schonen is nodig voor de waterafvoer en de waterkwaliteit, maar moet dat op deze manier? De impact is enorm. Gelukkig hebben planten er wat op verzonnen.

De NVWK denkt dan: kan dat echt niet anders, zijn de afspraken wel goed? Planten hebben er ook over nagedacht en hebben een ontsnappingsroute bedacht voor dit soort rampen: zaden. Erik Kleyheeg, uw vorige columnist, deed promotie-onderzoek aan de verspreiding van zaden door wilde eenden. Hij voorzag eenden van gps-locators waardoor hij hun verplaatsingen kon volgen. Hij onderzocht de maaginhoud van door jagers geschoten eenden, deed verteringsonderzoek met eenden in gevangenschap en voerde zaadkiemingsexperimenten uit.

Erik laat een woerd los met een gps-locator

Wat blijkt? Overdag hangen de eenden maar een beetje rond, ze slobberen wat kroos, de mannen zitten achter de vrouwtjes aan, er wordt gedut. Maar ’s nachts gaan ze eten, vaak kilometers van hun rustplaats. Ze eten ook zaden: Erik vond zaden van 81 soorten in hun magen. Zaad van de egelskop, een oeverplant, was het meest talrijk, maar ze eten ook zaden van landplanten zoals de boterbloem. Ze verteren het voedsel snel, in drie tot zes uur. Daardoor blijft een deel van de zaden kiemkrachtig. Door hun vliegtochtjes tussen rust- en eetplaats zijn ze heel belangrijk voor de verspreiding van zaden binnen hun leefgebied, bijvoorbeeld de Krimpenerwaard.

Vrouwtje wilde eend met een gps-locator

De NVWK gaat aan het Hoogheemraadschap vragen of de afspraken kunnen worden aangepast zodat er meer plekken overblijven met zwanenbloem en andere soorten. Wilde eenden zorgen dan dat plantenpopulaties zich na het baggeren en schonen beter kunnen herstellen. Het moet toch mogelijk zijn om zonder gevolgen voor de waterafvoer op meer plaatsen te kunnen genieten van een rijke oeverbegroeiing. Met dank aan de wilde eend. Reageren? Stuur een mail naar: column@nvwk.nl.

Kiemend zaad van blaartrekkende boterbloem uit het maagdarmkanaal van een wilde eend

Foto’s in het artikel van Erik Kleyheeg. Foto header door Max Ossevoort

 

Geplaatst op 25 november 2015