Waterdrieblad

Ik kweek graag bijzondere planten, maar dat zijn niet de makkelijkste. Er gaat nogal eens wat mis. Maar de aanhouder wint, dat heb ik weer ervaren met het prachtige waterdrieblad.

Waterdrieblad is een inheemse moerasplant die groeit langs de oevers van laagveenplassen; in de Krimpenerwaard is hij vrij zeldzaam. Waterdrieblad wortelt in de ondiepe bodem en stuurt van daar uit lange drijfstengels het water op. Hij bloeit in april met prachtige wit tot rozerood verlopende, gefranjerde bloemen.

Toen we hier bijna negen jaar terug kwamen wonen, plantte ik wat stengels die ik uit onze vorige tuin had meegenomen, verzwaard met stenen om ze op hun plek te houden. Dat was geen succes: ze woeien kapot, raakten toch los uit de bodem en wat er overbleef werd ‘s winters afgevreten door muskusratten of rivierkreeften, of allebei. Ik plantte ze dan weer terug (lekker in het ijskoude modderwater), maar twee dagen later waren ze weer afgevreten.

Zo hielden we elkaar gezellig vijf winters lang bezig. Maar elke zomer kreeg ik er toch een paar stengels bij, omdat ik gaandeweg de beste plekken leerde kennen: luwtes, oeverdelen waar de wind de planten naar toe dreef, en plekken waar muskusratten of kreeften kennelijk niet kwamen. In de voorlaatste winter werden ze warempel met rust gelaten. De zomer erna groeiden de planten sterk uit. Ook deze winter was er weinig schade en het waterdrieblad bloeit nu uitbundig en groeit zo snel dat de velden totaal bijna al 100 m2 beslaan. Er broeden nu twee meerkoeten in, en een futenpaar heeft er vier eieren in uitgebroed. De futen blijven in de buurt; er zit veel vis tussen het waterdrieblad.

Andere planten vestigen zich tussen de stengels: watermunt, lisdodde, kalmoes, gele waterkers, witte waterkers en moerasvergeetmijniet.

In juni zal ik de stengels moeten inkorten, anders krijg ik ruzie met het Hoogheemraadschap. Dus als je het ook eens wil proberen: vanaf juni heb ik heel veel stekplanten.

Reacties naar column@nvwk.nl. Voor meer natuur dicht bij huis: www.nvwk.nl.

Foto's waterdrieblad door Jaap Graveland

Geplaatst op 27 april 2017