Sternbergia lutea_DSC_0646_red

Sneeuwklokjes en crocussen zijn de ultieme voorjaarsbodes. Maar er zijn ook soorten die in de herfst bloeien. De meesten zijn land makkelijk verkrijgbaar maar je ziet ze weinig in de tuinen. Genoeg reden om er eens aandacht aan te geven. De vraag is dan natuurlijk: waarom bloeien ze in de herfst?

Eerst een beetje biologie. Planten vormen bollen of knollen om een lange droge of koude periode te overleven en om in een korte tijd te kunnen bloeien, groeien en zaad te zetten. De meeste bolgewassen vind je dan ook bij sneeuwvelden hoog in de bergen en in hete gebieden rond de Middellandse zee. En in loofbossen waar planten alleen kunnen groeien als er nog geen blad aan de bomen zit.

In gebieden met een koude winter én hete zomer vind je opvallend veel herfstbloeiers: tientallen soorten crocussen, herfsttijlozen en andere soorten waaronder zelfs twee sneeuwklokjes: Galanthus peshmenii en G. reginae-olgae. In die gebieden is het voorjaar te kort om de hele levenscyclus te volbrengen. Bloei en zaadzetting doen ze daarom al in de herfst. Het voorjaar gebruiken ze voor bladgroei en rijping van de zaden.

Griekenland en Turkije zijn het meest soortenrijk. Nederland kent maar één soort: de herfsttijloos (Colchicum autumnale) uit de Limburgse heuvels.

Colchicum cupanii, foto door Jaap Graveland

Maar ons land is de grootste bollenproducent ter wereld en herfstbloeiers zijn via internet bij gespecialiseerde bollentelers makkelijk te bestellen. Een beperkt aantal soorten kun je ook kopen bij een doorsnee tuincentrum, zoals Crocus speciosus, Cyclamen hederifolium en Sternbergia lutea. De cyclaam bloeit van augustus tot december, in een tijd dat de hoeveelheid kleur in de tuin snel afneemt. Het is een ideale plant voor onder coniferen: hij kan goed tegen zomerdroogte en omdat coniferen ook ’s winters water opnemen wordt de grond niet nat. Cyclamen kunnen niet tegen nattigheid. Hij zaait zich zelf makkelijk uit.

Crocus cancellatus, foto door Jaap Graveland

 

Cyclamen hederifolium, foto door Jaap Graveland

De insecten en insectenetende vogels zijn er ook blij mee. Probeer de bollen eens!

Reacties naar column@nvwk.nl

Foto header; Sternbergia lutea, foto Jaap Graveland

Geplaatst op 9 december 2016