Ringslang-1_Paul Schrijvershof (1)_red

8 april organiseerde de waterwerkgroep van de NVWK een ringslangexcursie naar het Beijersche Weegje. Met succes: we zagen drie ringslangen van dichtbij en leerden ook nog wat over hun gedrag. Je kunt dus echte slangen zien in de Krimpenerwaard. Ga kijken!

Excursieleider Marc van Bemmel had bij een lunchwandeling een paar dagen eerder aan het Weegje maar liefst vijf ringslangen gezien, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Ringslangen vluchten weg bij trillingen dus om verstoring te beperken verdeelden de vijftien deelnemers zich in drie groepjes. We vertrokken om half tien. De eerste anderhalf uur was het bewolkt en koel en zagen we niets. Zou het wel wat worden?

Slangen zijn koudbloedig en laten zich graag door de zon opwarmen. Ze kunnen zich dan sneller bewegen en dus ook sneller prooien vangen – voornamelijk kikkers en padden. Elf uur trok de bewolking weg en ging de zon schijnen. De slangen gedroegen zich volgens het boekje: binnen een half uur vonden we er drie. Ze lagen op dood plantenmateriaal, wat snel opwarmt, in de volle zon, op naar de zon gekeerde noordoevers en dicht bij het water zodat ze konden vluchten. Keurige slangen dus. Eén slang liet zich tot op een paar meter benaderen zodat we prachtige foto’s konden maken.

Het is bekend dat ringslangen vluchten als je te dicht bij komt maar graag weer terugkeren naar hun zonnige ligplaats. Ook dat werd bevestigd tijdens de excursie: twee slangen kropen snel weg maar toen we na een kwartier of half uur keken lagen ze weer op hun oude plek.

De grootste kans op ringslangen heb je in de polders Middelblok en Veerstalblok. De Vogelplas en omgeving in polder Middelblok is ook een goede plek om ringslangen te zien. De ringslangen trekken geleidelijk verder de Krimpenerwaard in. Sommige bewoners vinden ringslangen maar eng, maar dat is echt niet nodig: ze zijn niet giftig, bijten niet en vluchten als je nadert. Dus: zoek ze op en zet je waarneming op krimpen.waarneming.nl!

Fotobijschrift: Ringslangen liggen graag op dood plantenmateriaal in de zon. De foto werd genomen tijdens de excursie door Paul Schrijvershof

Geplaatst op 11 mei 2017