Ringslang Jorne van den Dool Loetbos_groot formaat

Twee weken geleden plaatste Jorne van den Dool een berichtje op de facebookpagina van de NVWK: "Ik heb twee ringslangen gezien in het Loetbos". Hij deed er drie prachtige foto's bij.

Het is heel goed nieuws. De ringslang kwam vooral voor in het noordoosten van de Krimpenerwaard. De meest zuidelijke waarneming die ik kende was van het noordelijke deel van Elzerkade. Het Loetbos ligt maar liefst 4-5 km zuidelijker!

Maar al snel rees de vraag: is hij er zelf gekomen of heeft iemand hem uitgezet? Jaren geleden is de ringslang ook uitgezet in het noordoosten van de Krimpenerwaard. In de jaren negentig zijn zes ringslangen uitgezet in het Loetbos. Maar dat lijkt geen resultaat te hebben gehad, want in al die jaren was er geen waarneming daar. Ik bekeek de waarnemingen op waarneming.nl en deed wat navraag binnen de vereniging. Tot en met 2016 zijn er alleen waarnemingen tot de noordzijde van de Elzerkade, maar daarna zijn er ook waarnemingen meer naar het zuiden: het Westeinde (1, in 2017), Rekreatiepark de Kooi (2, 2018/9), bij Berkenwoude (1, 2019), westelijk van Lageweg (1, 2019) en in polder Benedenkerk. Dus de ringslang lijkt op eigen gelegenheid het Loetbos te hebben bereikt.

En als hij toch is uitgezet, wat dan nog? Veel soorten zijn door menselijk toedoen plaatselijk uitgestorven en kunnen een gebied moeilijk herkoloniseren doordat wegen een belangrijke barrière vormen. Afgelopen maanden zag ik bijvoorbeeld twee dood gereden ringslangen op de Achterbroek, waaronder een vrouwtje met eieren.

Het aanleggen van broedhopen en maken van faunapassages onder wegen kunnen uitbreiding stimuleren. Momenteel vindt onderzoek plaats naar een verbetering van de faunapassages onder de N210. Laten we hopen dat de ringslang daardoor ook deze formidabele horde kan nemen.

Oh, nog een detail: de ringslang is niet giftig en kruipt weg als je te dicht bij komt. Dus: goed kijken, voorzichtig benaderen en drie meter afstand houden. En heb nog even geduld: ze gaan nu in winterslaap en zijn er pas weer in maart.

Tekst: Jaap Graveland
Foto: Ringslang door Jorne van den Dool

 

Geplaatst op 23 oktober 2019