4 DSC03744

Een kwart van de Krimpenerwaard bestaat uit water en we zijn omringd door rivieren. Toch weten we weinig van het leven onder water. Daarom vroeg de NVWK aan RAVON om een lezing te houden over de vissen in onze waard en met ons de netten uit te werpen.

Ravon (Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) inventariseert en onderzoekt voor waterschappen en andere opdrachtgevers de visbestanden. Op zaterdag 21 september gingen we met hen op visvangst. 

Aan de Tiendweg

Onze eerste visstek is een poldersloot aan de Tiendweg achter de Bakkerswaal. We halen ons net door de oeverplanten en de stinkende modder. In een uur vangen we honderd driedoornige stekelbaarzen, tientallen kleine modderkruipers (what’s in a name), een baars, een zeelt, veel bijzondere insecten en maar liefst acht Amerikaanse rivierkreeften. Ik vang drie van die joekels in één haal. Eentje heeft strengen van een paar honderd jonkies aan zijn poten hangen: we zijn nog niet klaar met die Amerikanen.


Een deel van de slootvangst

Daarna bevissen we een nevengeul in de Lek tegenover de Bakkerswaal. Het Zuid-Hollands Landschap heeft toestemming gegeven om te vissen met een zegen. Dat is een net van 20 m breed (er zijn ook grotere) dat je met een aantal mensen door het water trekt. In drie ‘trekken’ vangen we tientallen alvers (een zilverkleurig riviervisje), drie blankvoorns, twee botjes (een platvis die opgroeit in zoet water) en een palinkje van 10 cm. En maar liefst vier exoten: zwartkopgrondels, Pontische stroomgrondels, Chinese korfmossels en een Chinees wolhandkrabbetje. De eerste twee soorten zijn hier gekomen via de Rijn-Donauverbinding, de laatste twee via zeeschepen. Boven de grond is de Krimpenerwaard nog oer-Hollands, maar onder water is de globalisering allang begonnen.

Alvers en grondels

Kortom, we hadden een ontzettend leuke en leerzame ochtend. De onderwaterwereld zit nog vol verrassingen. Een werkgroepje is zo gevormd en de NVWK kan helpen met materialen. Heb je zin om die wereld te ontdekken? Stuur dan even een mailtje; gravlak@kpnplanet.nl of bel 06 53579285.

Foto header; met de zegen door de nevengeul, foto's door Jaap Graveland

Geplaatst op 30 september 2015