kat met prooi

Twee weken terug schreef ik over muizen vangen. Tijd voor de poes dus. Op 3 oktober stond in de krant NRC een artikel met als kop “Jouw kat is een moordenaar”. Van vogels.

Een kat is geen moordenaar, vogels vangen is zijn natuurlijke gedrag. Maar voor de vogels maakt het niet uit hoe wij het noemen. Volgens het artikel telt ons land ca. 4 miljoen katten. Er stond niet in hoeveel vogels ze vangen. Ik heb als vrijwilliger meer tijd dan een journalist van de NRC, dus ik heb het maar eens uitgezocht. In Engelse onderzoeken werd maandenlang bij in totaal meer dan 1000 katten bijgehouden hoeveel vogels ze aten. Gemiddeld ving een kat 15 vogels per jaar. Nederland is 30.000 km2 groot, de Krimpenerwaard ca 160 km2, dus wij hebben ca 20.000 katten in onze polder. Een berekening met andere getallen komt op 12.000 katten. Ik pak het gemiddelde, 16.000. Dat lijkt veel maar bijna één op de vier huishoudens heeft één of meer katten, en rond boerderijen zwerven er soms wel tien rond.

Die doden dus 240.000 vogels. Elk jaar. Jaren terug kreeg een poes van de buren een nestje bij ons in een schuurtje achter een stapel rommel. Mijn dochters waren opgetogen. Zes weken later huppelden zes jonge poesjes me op het erf vrolijk tegemoet als ik ’s avonds thuiskwam. Prachtig. Maar vanaf vier weken na hun geboorte begon moeder vaste prooien aan te slepen: woelratten, veldmuizen, merels. Wat later ook af en toe een wilde eend en een smient. En twee keer bracht ze een wintertaling. Dat is een heel mooi en vrij zeldzaam eendje. Ik wist niet eens dat die voorkwam bij ons in de buurt.

De wintertaling (hier een mannetje) is een kleine eendensoort. Hij zoekt voedsel langs de oever en slaapt graag op plekken waar takken over het water hangen. Foto door Adri de Groot, www.vogeldagboek.nl.

Denk dus drie keer na voor u een kat neemt. En laat hem steriliseren of castreren, dat kost eenmalig een kwart van de jaarlijkse verzorgkosten. En wordt lid van een natuurbeschermingsorganisatie. Een schaamlap zegt u? Hoe zou een vogel daarover denken?

Voor de onderbouwing van de cijfers, stuur een mail naar column@nvwk.nl

 

 

 

Geplaatst op 27 oktober 2016