Rosse woelmuis eet appel_eigen foto_DSC_0598

Van 23 tot 25 september organiseerden de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland en de landelijke Zoogdiervereniging een muizenvangkamp in de Krimpenerwaard. De leden zetten vallen neer om te inventariseren welke muizen er voorkomen. Ik deed twee uurtjes mee met het inspecteren van de vallen.

De vallen werden uitgezet in terreinen van Zuid-Hollands Landschap: De Berkenwoudse Driehoek en eendenkooi Bakkerswaal. We waren met twee groepen van drie man. Ik ging op stap met Jan Wondergem en Frans van der Knaap in de Berkenwoudse Driehoek.

Zij hadden honderd vallen neergezet, om de vier meter, in twee rijen in de rand van de rietruigte. Bij de controle ’s ochtends zaten er veel muizen in. De vallen waren daarna opnieuw ‘op scherp’ gezet, om vier uur ’s middags controleerden we ze weer. Dat op scherp zetten klinkt erger dan het is: het zijn live traps. De muizen worden gelokt met voedsel, trappen bij het binnengaan van de val op een palletje waardoor een klepje dichtvalt en ze gevangen zitten. Ze blijven in leven. De inhoud bestond uit voedsel - meelwormen, wat pindakaas, stukjes appel en wortel – en een pluk dor gras.

De muizenval; het klepje rechts is dicht dus een muis is daar letterlijk in de val gelopen, foto Jaap Graveland

Er bleken in vijftien vallen muizen te zitten: een aantal rosse woelmuizen, bosspitsmuizen, één veldmuis en drie dwergmuizen. Die dwergmuizen zijn beauty’s: het lijfje is 5 cm, crèmekleurig van onder en warmbruin van boven. Ze hebben een lange staart. Het zijn ontzettende klauteraars. Dat bleek wel toen we er eentje loslieten op het blad van een rietstengel: hij klemde zijn staart om het blad voor houvast, liep daarna vlot langs de stengel naar beneden, sprong moeiteloos naar een andere stengel en was snel tussen het gras verdwenen. De muizen waren opvallend tam. Een rosse woelmuis gaven we een stuk appel, hij begon er gelijk aan te knabbelen en liet zich makkelijk op de foto zetten.

De dwergmuis is zo snel dat hij moeilijk is te fotograferen, foto door Jaap Graveland

Dus mensen: wordt lid van de NVWK, schrijf je in voor een activiteit en de natuur komt heel dicht bij. Kijk op www.nvwk.nl. Reacties naar column@nvwk.nl.

Foto header: een rosse woelmuis eet een stukje appel, foto door Jaap Graveland

Geplaatst op 16 oktober 2016