Bruine Rat Anita Melenboer

Dieren zijn pas leuk als je ze ziet. Daarom zijn vogels zo populair. De nachtdieren onder de zoogdieren hebben veel minder fans want je ziet ze zelden. Wat zou het daarom handig zijn als je een nachtkijker had. Wel, er is goed nieuws. Er vliegen er in de Krimpenerwaard 200 rond.

Ik bedoel natuurlijk de uilen. Betere nachtkijkers zijn er niet en de kerkuil is de allerbeste. Hij eet alleen maar muizen en lust zelfs spitsmuizen. Die stinken, dus de andere uilen lusten ze niet. Bovendien verteert de kerkuil muizenbotten slechter dan andere uilensoorten, waardoor braakballen tjokvol zitten met gave botjes. Daarom gebruikt de provincie Zuid-Holland kerkuilbraakballen om de verspreiding van muizen in kaart te brengen. Op die manier zijn er zelfs al nieuwe muizensoorten voor de provincie ontdekt.

Helaas zat er tot vorig jaar een gat in de muizenkaart, want de kerkuil kwam niet voor in de Krimpenerwaard. Maar dat gat kunnen we nu dichten. Vorig jaar telden we vijf paren, dit jaar zes, plus losse kerkuilen op drie andere plekken. Dus kreeg ik een telefoontje van Kees Mostert. Kees is ecoloog en maakt de muizenkaarten voor de provincie. Hij heeft veel ervaring met het uitpluizen van braakballen. “Zal ik jullie helpen?” Graag! Was natuurlijk ons antwoord.

Foto: Jaap Graveland 

Op 3 september zaten dus vijf leden van de Uilenwerkgroep met Kees bij mij aan de eettafel achter een grote hoop braakballen. Geholpen door Kees brachten we in één avondje 150 muizen op naam in vijftig braakballen. Onze oogst: dwergmuis, veldmuis, woelrat (die regelmatig de wortels van mijn tuinplanten opvreet; dus ‘leve de kerkuil’), bruine rat, bosspitsmuis, huisspitsmuis en waterspitsmuis. Die waterspitsmuis is schaars en kwam hier vroeger niet voor. Kees was blij en wij hadden ook een leuke en leerzame avond. We gaan dus zeker nog eens pluizen. Wilt u meedoen? Stuur dan een mailtje naar column@nvwk.nl.

Foto header: bruine rat door Anita Melenboer

 Geplaatst op 6 januari 2016