Grootoorvleermuis in de hand_Kees Mostert

Natuurinclusief renoveren is hot: rekening houden met medebewoners bij het isoleren van je huis. Vaker dan je denkt, woon je met vleermuizen onder één dak. Met wat onderzoek voorkom je dat ze worden ingemetseld.

Hoe meer je erover weet, hoe meer je ze ziet. Ik vond een paar jaar terug in juni zwarte keuteltjes op de vensterbank naast onze keukendeur. Ik wist: die zijn te klein voor muizen, en te groot voor insecten. Dus dat moeten wel vleermuiskeutels zijn. Want ik had gelezen dat die vaak in spouwmuren en andere holten zitten.

Spleet in spouwmuur door Jaap Graveland

Een collega wist meer. Ze vertelde dat ik gezien het aantal en de grootte van de keutels, en de tijd van het jaar waarschijnlijk een kraamkolonie dwergvleermuizen had. Toen ontdekte ik een piepklein gaatje tussen de muur en het boeibord boven de keukendeur. “In de schemer vliegen ze uit, dus pak een stoel, neem een pilsje en ga rond kwart voor tien kijken”. En inderdaad, in tien minuten tijd vlogen 15 kleine vleermuizen het gat uit. En ergens halverwege zag ik een paar meter hoger opeens een veel grotere vleermuis van onder een schuine dakpan het luchtruim kiezen. Een laatvlieger.

Rosse vleermuis in Zuid-Duitsland door Erik Kleyheeg

Vleermuisexpert Kees Mostert hield 15 januari een lezing bij de NVWK. Hij vertelde dat er in ons gebied zes soorten vleermuizen voorkomen: de dwergvleermuis, ruige vleermuis, laatvlieger, watervleermuis, rosse vleermuis en grootoorvleermuis. Ze verblijven in woningen, gebouwen en bunkers maar oude holle bomen zijn ook belangrijk.

Kolonie watervleermuizen onder brug door Kees Mostert

Een batdetector maakt de voor het menselijk oor onhoorbare sonargeluiden hoorbaar, zodat je ze kunt inventariseren. Een batlogger registreert alle vleermuisgeluiden op een bepaalde plek en toont de volgende ochtend om welke soorten het ging. Sommige gemeenten geven de lokale vleermuiswerkgroep zo’n logger in bruikleen en de werkgroep gebruikt de resultaten om te onderzoeken waar die vleermuizen precies verblijven, en hoeveel het er zijn. Zo helpen gemeente en bewoners elkaar om vleermuisleed te voorkomen. Idee voor ons?

Tekst: Jaap Graveland
Foto header: Grootoorvleermuis door Kees Mostert

Geplaatst op 23 januari 2019