FotoJet 1650 1150

Vorig jaar is met succes de Nationale waterdiertjestelling gelanceerd. Laagdrempelig, met een app voor eenvoudige herkenning van soorten, en heel geschikt voor de jeugd. Iedereen kan meedoen.

Op 11 mei kun je meetellen met de NVWK op drie plekken in de Krimpenerwaard: in de poldersloten bij Bilwijk, bij de Speelpolder langs de Tiendweg bij Ouderkerk, en in en bij het Loetbos.

Met de nationale waterdiertjestelling willen we onze kennis vergroten en meer mensen betrekken bij de verbetering van de waterkwaliteit. Water is een bron van leven, zeker in onze waard. Verreweg de meeste insecten hier zijn hun leven begonnen in het water: muggen, libellen en waterjuffers, haften, zweefvliegen en ook een aantal kevers.
Waterdiertjes tellen richt zich nadrukkelijk op de jeugd. Kinderen vinden het leuk een schepnet door het water te halen en te kijken wat er in zit. De waterdiertjestelling helpt hen verder.

Op www.waterdiertjes.nl kun je een app downloaden. Daarop staat een kaart waarmee je de dieren die je gevangen hebt op naam kunt brengen. Daarna kun je de dieren tellen en het resultaat heel eenvoudig invoeren. De soorten die je aantreft zeggen iets over de kwaliteit van het water. Neem de zweefvlieglarve. Zweefvliegen zijn prachtig, maar hun larven leven in sterk vervuild water. Als je de soorten hebt ingevoerd krijg je een score te zien van de kwaliteit van het water. En een kaart met de locaties en scores van honderden andere waterdiertjestellingen.

Het hoogheemraadschap doet veel onderzoek aan de waterkwaliteit, maar meet niet overal. Via waterdiertjestelling ontdekken we misschien nieuwe soorten en plekken die we beter kunnen beschermen. Probeer de app eens uit in een slootje bij je in de buurt. Wie weet vang je de kamsalamander. Hij ziet er uit als een draak, maar is 10-20 cm lang. Hij is erg zeldzaam en de NVWK gaat onderzoek doen naar zijn verspreiding.

Kijk op onze site of op facebook voor de precieze locaties op 11 mei en voor ons onderzoek naar de kamsalamander. En doe mee!

Tekst en foto header: door Jaap Graveland, deze soorten ving ik tussen de waterplanten voor ons huis: marmergrondel (exoot), kroeskarpertje, zeeltje en heel veel rivierkreeften (exoot).

 

Geplaatst op 17 april 2019