Zwanenbloem

Ik ben de blijde bezitter van 100 m2 waterdrieblad, een prachtige, inheemse drijvende plant. Waarom staat mijn sloot er vol mee en is de plant elders in de Krimpenerwaard zeldzaam? Dat ligt waarschijnlijk aan het baggeren en ‘sloten’ (verwijderen van waterplanten) van onze watergangen. Er is goed nieuws: dat baggeren en schonen kan op veel plaatsen best wat minder, zonder in overtreding te zijn.

Tussen het waterdrieblad pakken zwakkere planten ondertussen hun kans: er groeien nu gele en witte moeraskers, moerasvergeetmijniet en watermunt. Een paar jaar geleden had ik adderwortel aangeplant, net als waterdrieblad best zeldzaam in de Krimpenerwaard. Twee jaar later was ook die ver uitgegroeid. Dus opnieuw: waarom komt deze plant dan zo weinig voor?

Wat ervaringen rond waar ik woon leverden het antwoord. In een paar sloten bij Berkenwoude en Lekkerkerk stonden pijlkruid en zwanenbloem. Een paar jaar geleden werden die sloten gebaggerd en lagen alle planten verdroogd of verhakseld op de oever. Nu, tot wel vier jaar later, zijn die nog altijd niet terug.

Het baggeren is nodig voor een vlotte waterafvoer en een goede waterkwaliteit, het sloten voor de waterdoorvoer. Het hoogheemraadschap (HHSK) controleert daar op met de periodieke schouw. Maar oever- en waterplanten komen de waterkwaliteit juist ten goede, zolang ze de waterafvoer niet hinderen. Veel soorten zijn mooi, en ze bieden schuil- en nestgelegenheid voor vissen, amfibieën en vogels. HHSK kijkt dus naar mogelijkheden om de water- en oeverplanten te sparen. Maar HHSK heeft daar maar een beperkte invloed op. Want in de Krimpenerwaard zijn veel oevers particulier eigendom. HHSK kan de eigenaren niet voorschrijven hoe ze het onderhoud moeten doen. In brede sloten mogen eigenaren sinds een paar jaar water- en oeverplanten laten groeien als er maar drie meter onbegroeide breedte overblijft. Welke sloten dat zijn, zie je op https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/diensten/digitale-kaarten/ecokleurenkaart. En in smalle sloten kun je best wat planten laten staan. Minder werk voor meer natuur!

Reacties naar column@nvwk.nl.

Foto: zwanenbloem door Jaap Graveland

Geplaatst op 9 augustus 2017