Lathyrus vernus

Bijen, vlinders en andere insecten zitten in de knel en in de tuin kun je daar wat aan doen. Inheemse en West-Europese soorten trekken meer insecten dan soorten van overzee. Maar welke zijn goed voor de tuin?

Bij inheemse en West-Europese planten denken veel mensen aan ‘onkruid’ of ‘saai’. Onterecht. Er zijn hele mooie soorten bij. Bovendien zijn ze aangepast aan onze bodem en klimaat. En er komen meer insecten op voor dan op exoten, omdat ze er al lang mee samenleven, en zich dus hebben kunnen aanpassen.

Sommige soorten kunnen woekeren of zich sterk uitzaaien. Maar de volgende soorten gedragen zich netjes. Allereerst de stinzenplanten. Probeer de winteraconiet, stengelloze sleutelbloem, bosanemoon, longkruid, boshyacinth en boerencrocus. Ze brengen vanaf februari kleur in de tuin. In april bloeit de prachtige voorjaarslathyrus, een ideale schaduwsoort. Mooie soorten voor het late voorjaar zijn de wilde akelei (Aquilegia vulgaris), wilde margriet, Geranium pratense en G. sylvaticum. Gewone brunel is geschikt voor in het gras of als bodembedekker. Echte zomersoorten zijn het leverkruid en kattenstaart voor langs de oever; en veldsalie, wilde peen, pastinaak voor drogere grond. Goede schaduwsoorten voor het late voorjaar en de zomer zijn Campanula trachelium, C. rapunculoides, C. persicifolia.

Je kunt deze soorten kopen bij diverse gespecialiseerde leveranciers. Of je koopt zaden. Leveranciers vind je door bijvoorbeeld te googelen op ‘inheemse soorten tuin’, met toevoeging ‘zaad’ als je zaden zoekt.

En het loont de moeite. Ik wil het hele jaar door bloemen. Een vriend die werkt bij de Vlinderstichting zette een keer een vlinderval een nacht lang in mijn tuin. Hij vertelde dat hij nog nooit zoveel soorten had gevangen.

De erfvogelwerkgroep van de NVWK heeft plantenlijsten gemaakt voor tuin en erf, geschikt voor insecten en vogels. Met veel inheemse soorten. Je vindt ze hier: www.nvwk/werkgroepen/erfvogelwerkgroep

Nu is het tijd om te zaaien. Als je snel zaait, bloeien veel soorten nog dit jaar. Succes!

Tekst: Jaap Graveland
Foto: Lathyrus vernus door Jaap Graveland

 

Geplaatst op 20 maart 2019