Heggenmus tussen bodemplanten_ Adri de Groot 120409

Het klimaat verandert. De zware regenval van eind mei en de huidige droogte en hitte zijn tekenen aan de wand. Een andere ontwikkeling is het grote verlies aan biodiversiteit. Vooral de insectenafname krijgt nu veel aandacht. Gelukkig kun je woning en tuin aanpassen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en tegelijk de biodiversiteit te verhogen. Operatie Steenbreek en de NVWK helpen je daar graag bij.

De opwarming heeft vervelende gevolgen, zoals onaangename hitte in dorp en stad en bovenmatige regenval. Riolen lopen daardoor over zodat het afvalwater in de stadsvijvers komt. Een ongezonde situatie. Wij als bewoners vergroten het probleem doordat we beplanting in de tuin steeds meer vervangen door tegels. Het water stroomt daardoor gelijk het riool in. De reden? We weten niet goed wat we moeten planten en zijn bang voor veel onderhoud.

Om de klimaatverandering tegen te gaan hebben het kabinet en gemeenten besloten dat alle woningen in 2050 energieneutraal moeten zijn. De komende jaren zullen dus veel woningen moeten worden gerenoveerd en geïsoleerd. Bij renovatie en isolatie zijn vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen en andere soorten vaak de klos: de spouwmuren en daken worden dichtgemaakt waardoor kraamkamers, schuil- en nestplaatsen verloren gaan.

Gierzwaluwen broeden onder oude pannendaken (Henk Post)

De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard heeft zich daarom aangesloten bij het initiatief van de Werkgroep Steenbreek (https://steenbreekkrimpenaandenijssel.nl/) en de gemeente Krimpen aan den IJssel om tuinen te vergroenen. Onder het motto: Leven(n)de Tuin! We gaan bewoners praktische informatie geven over ‘natuurinclusief’ renoveren en over beplanting voor stadstuinen met veel waarde voor vogels, vlinders en bijen. Beplanting kost niet meer onderhoud dan tegels: kies sterke planten, werk met bodembedekkers tegen het onkruid, en beperk het ‘winterklaar’ maken van de tuin.

Huismus in een “huismusvide” (Vogelbescherming)

Op 13 april hielden we hierover een druk bezochte lezingenavond in het stadhuis van Krimpen. De presentaties vol praktische tips en plantenlijsten vind je hier: https://www.nvwk.nl/werkgroepen/erfvogelwerkgroep. De lezingavond gaan we herhalen. Hou de agenda in de gaten voor een datum en voor meer activiteiten.

 

Gevelsteen voor gierzwaluw (Vogelbescherming)

 

Foto header: De bodembedekker Waldsteinia ternata onderdrukt onkruid en levert insecten voor deze Heggenmus (Adri de Groot/www.vogeldagboek.nl)

Geplaatst op 18 juli 2018