Blikjes Benedenberg_30 mrt 2018 (2)

De natuurbeleving wordt vaak grondig verpest door al het zwerfafval. Milieuorganisaties roepen de Oranjeverenigingen op met Koningsdag geen ballonnen meer op te laten. Goed idee, maar op n voorwaarde.

Zwerfafval op straat, in de berm en in natuurgebieden is voor de meeste Nederlanders een grote ergernis. Wekelijks ruim ik afval op in een paar stukken berm. Het is dweilen met de kraan open. Het afvalprobleem is voor 99% een ‘grote’ mensenprobleem, waarmee we onze kinderen opzadelen. Iedereen kent de beelden van een zee vol plastic. De overheid sloot in 1991 het eerste verpakkingenconvenant: de industrie moest het volume verpakkingen beperken en schoonmaakacties van gemeenten en ‘Nederland Schoon’ helpen bekostigen. In ruil daarvoor werd maar beperkt statiegeld ingevoerd. Terwijl aangetoond is dat meer statiegeld leidt tot veel minder afval. Vogelteller Rob Bijlsma telde en verwijderde van 1993 tot 2005 het aantal blikjes en flesjes langs 3 km fietspad in Drenthe. Resultaat: een toename van 18 tot 224 flesjes en blikjes per maand per jaar in 13 jaar tijd. Google maar eens op ‘blikjesindex’. Er volgden meer convenanten, maar de industrie kwam de afspraken niet na en de overheid deed daar weinig aan. 

De Zaag - 5 juni 2017, foto: Jaap Graveland

De politieke partijen zijn verdeeld over de aanpak. Eén regeringspartij, ik noem geen naam, vindt statiegeld ‘ouderwets’ en zegt dat innovatieve methoden de oplossing brengen. Dus blijft invoering van meer statiegeld opnieuw uit, terwijl de verwachting is dat het volume verpakkingen per persoon zal verdubbelen.
25 jaar lang heeft de innovatieve verpakkingsindustrie kans gehad het afvalprobleem te verminderen, hebben onbenullen flesjes en blikjes kunnen weggooien en hebben anderen de rotzooi mogen opruimen. Ik heb daarom een voorstel. De Oranjeverenigingen zeggen tegen de Tweede Kamer: okay, wij zullen de schoolkinderen uitleggen dat ze geen ballonnen meer kunnen oplaten. Maar alleen als jullie het bedrijfsleven uitleggen dat na een kwart eeuw het speelkwartier over is en dat er statiegeld komt op alle glas, plastic en blik. Nu.

Foto header: berm Benedenberg - 30 maart 2018

Geplaatst op 23 april 2018