IJsvogel bij Lijsterbessen_Wim Nobel_5 okt 2016_DSCN8454

Een medevogelaar vertelde dat een vriendin hem kort geleden met deze vreugdekreet begroette. Het bleek, uiteraard, een ijsvogel. Het illustreert dat veel mensen ijsvogels nog niet kennen. Er zijn er nu meer in de Krimpenerwaard dan ooit. Tijd voor een kennismaking met onze prachtige buurtgenoot.

IJsvogels houden niet van ijs. ‘IJs’ slaat op hun blauwe kleur. Verder zitten ze in winters met veel ijs vaak bij bruggetjes en dorpen en steden, omdat daar nog open water is. Dan zie je ze dus goed: een tweede verklaring voor hun naam.

Ze hebben goede jaren achter de rug. Er waren drie milde winters en de broedgelegenheid verbeterde doordat er bomen omwoeien door een aantal stormen. Ze graven hun nestgang meestal in steile oevers langs stromend water maar wortelplateau’s van omgevallen bomen gebruiken ze ook, als die maar dik genoeg zijn. We zien ze nu veel in de bebouwingslinten, waarschijnlijk omdat daar veel geschikte uitkijkposten zijn. Het is een halve erfvogel geworden; rond ons huis zie of hoor ik er bijna dagelijks eentje. Afgelopen zondag nog, tijdens het ontbijt, op onze brug. Helblauw met hel oranje, witte keel en nek, een vliegend sieraad, het went nooit.

Vorige winter kreeg ik hele leuke foto’s van een inwoner van Kralingse Veer. Een ijsvogel had zijn tuinvijvertje uitverkoren als favoriete visstek. Hij lokte de ijsvogel met aasvisjes die voor het snoeken worden gebruikt (dat mag, je moet ze voor het snoeken wel eerst doden).

Vogelfotografen gebruiken vaak een schuilhut. Met camouflage, kennis van geschikte visstekken, wat geluk en (vaak veel) geduld kun je prachtige foto’s maken. Foto door Wim Nobel.

De ijsvogel ontdek je het beste via zijn roep. Die is opvallend, hard en hoog: een schril en uitgerekt ie-ie-ie. Luister bijvoorbeeld op www.vogelbescherming.nl/vogelgeluiden. Als je het geluid eenmaal kent, zie je er tien keer zoveel. Want ze zijn wel fel gekleurd, maar omdat ze veel stil zitten zie je ze eenvoudig over het hoofd.

Goed opletten dus, als je de polder in gaat. En voer je waarneming dan in op www.waarneming.nl. Dan helpen we elkaar om deze mooie medebewoner te ontmoeten. Voor meer natuur dicht bij huis: www.nvwk.nl. Reacties naar column@nvwk.nl.

 Foto header door Wim Nobel

Geplaatst op 10 november 2016