DSC_2804 red

Je kan druk zijn met vrijwilligerswerk. In het erfvogelproject zeggen we wel eens tegen elkaar: het is net echt werk. Daarom is het zo leuk dat je mee kunt met een excursie. Zonder agenda, zonder doel, je laten verrassen. In een mooi gebied en met een paar goeie vogelaars in de groep zie je altijd leuke dingen. Zoals in de Zouweboezem.

Twintig deelnemers verzamelden zich bij de pont bij Schoonhoven. Sommigen kwamen om gewoon een leuke wandeling te maken en wat vogels te zien, anderen wilden zoveel mogelijk soorten ‘scoren’.

  

Deelnemers 'waden' door het riet, foto door Jaap Graveland

De Zouweboezem is een moerasgebied rond het riviertje de Zouwe bij Ameide en is al eeuwenlang als boezemwater in gebruik. De Zouweboezem is bekend om de purperreigerkolonie, die dit jaar een recordaantal van 209 nesten telde. Purperreigers vinden hier veel voedsel, zoals de grote modderkruiper. Die is wettelijk streng beschermd, maar daar trekt de purperreiger zich weinig van aan. 

Purperreiger door Dirk-Jan van Roest

Purperreigers zagen we dus genoeg. Maar ik vond de snor veel leuker. Deze bruine rietvogel laat zich vaak moeilijk zien, maar nu zat hij op een rietstengel op 30 meter afstand mooi te zingen. Voor zijn doen dan, want hét kenmerk van de snor is een eentonige, snorrende ratel. De vrouwtjes vinden die ratel prachtig, hoe langer de man dit zonder onderbreking volhoudt, hoe sneller hij een vrouwtje krijgt. Die zang is een bewijs van zijn uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen van een man kan een vrouwtjessnor wel gebruiken. Er moeten immers hongerige magen worden gevuld.

Jonge zwarte sterns onder moeders vleugels, foto door Dirk-Jan van Roest

Verder zagen we dichtbij tientallen kuikens van de zwarte stern, op hun kunstmatige nestvlotjes tussen de plompeblaren of op de bladeren zelf. De ouders vlogen af en aan met visjes, libellen en grote motten.

Grauwe vliegenvanger, foto door Dirk-Jan van Roest

Wat we nog meer zagen (ongeveer veertig soorten in totaal) kunt u lezen in het volgende nummer van De Waardvogel, ons mooie verenigingsblad. Wordt dus lid, dan krijg je alle informatie over excursies. 3 september gaan we naar het Deltagebied, waar nu heel veel zeearenden zitten. Zie www.nvwk.nl voor informatie. Reacties naar column@nvwk.nl.

Foto header: kuiken van twee weken oud met een mot door Dirk-Jan van Roest

 

Geplaatst op 5 juli 2016