Kerkuilkast in toren Haastrecht_9 sept 2017_27

De NVWK heeft 8 september een kerkuilkast geplaatst in de toren van de Hervormde kerk in Haastrecht. Zo hopen we op deze plek een stuk historie terug te brengen.

In Haastrecht bevindt zich een prachtig oud park: de Overtuin Bisdom van Vliet. Vrijwilligers proberen de oude luister van het park te herstellen. De erfvogelwerkgroep van de NVWK adviseerde hoe bij de beplanting zoveel mogelijk rekening kan worden gehouden met vogels. Ook doneerden we nestkasten. In het koetshuis bij het Huis Bisdom van Vliet broedde vroeger een kerkuil. In de omgeving is ook nu veel geschikt jachtgebied, bijvoorbeeld in het park, de polder en het Doove Gat.

Volwassen kerkuil, foto door Arian van Dam – avdfotografie.nl

De kerkuil neemt toe in de Krimpenerwaard. Maar nestgelegenheid is schaars omdat kerktorens met het oog op vervuiling zijn dichtgemaakt en er weinig open oude boerenschuren over zijn. Dus plaatsen we nestkasten, en met succes. Maar een nestkast plaatsen in het koetshuis bleek niet mogelijk. Toen viel ons oog op de mooie toren van de Hervormde Kerk, uitkijkend op de Overtuin. Een kerktoren voor een kerkuil… De gemeente Krimpenerwaard, eigenaar van de toren gaf toestemming om een kast te plaatsen, onder voorwaarde dat de uilen niet in de toren konden komen.

In de torenruimte onder het carillon vonden we achter een smalle opening naar buiten een geschikte plek. Het was een waar avontuur om de grote nestkast (50x60x60 cm) via de nauwe toegangsdeur en de steile houten trappen omhoog te krijgen. Maar hij staat! Vanaf het najaar gaan de uilen op zoek naar schuil- en nestgelegenheid. We hopen natuurlijk dat ze de kast zullen ontdekken.

De toren van Haastrecht, de kast zit achter de smalle opening boven het dak, foto door Jaap Graveland

De gemeente heeft nu ook andere kerktorens in de Krimpenerwaard aangeboden. Een mooi idee: erfvogels die de kernen en kerken in onze waard verbinden. Het past heel goed bij de ambitie van de erfvogelwerkgroep om organisaties en bewoners ook in de kernen te gaan adviseren over het aanbrengen van geschikte beplanting of nestgelegenheid voor vogels.

Wilt u leren om hierover te adviseren, neem dan contact op via: erfvogelwerkgroep@nvwk.nl

Geplaatst op 21 september 2017