2016-12-26 13.12.49

Voor bosuilen is het nu volop voorjaar. Ze zitten soms al in februari op de eieren. Het paartje bosuilen op ons erf kreeg bezoek van Daan.

Ik ontmoette Daan bij onze Biesboschexcursie op 10 december. Met twaalf jaar was hij de één na jongste van 31 deelnemers. Zeer gedreven, hij ontdekte op deze mistige dag dan ook die ene zeldzame grijze Amerikaanse wintertaling met een wit streepje tussen al die honderden gewone wintertalingen zonder streepje. Daan vertelde dat hij uilen de interessantste vogels vond. Wist ik plekken waar hij ze kon fotograferen? Nou, als coördinator van de uilenwerkgroep wist ik er wel eentje: het paartje bosuilen in de nestkast in onze schuur.

Dus 24 december om kwart voor vier stond Daan bij ons op de stoep, met camera, opvouwbare stoel en schuiltent. Halverwege mijn zin ‘houd je camera klaar want het mannetje kan nu al in het vlieggat zitten’ had hij al drie foto’s gemaakt van de uil, die er inderdaad zat.

Achter het gat in de nok van de schuur heb ik een uilenkast geplaatst (foto van mei 2016), foto Jaap door Graveland

Hij vouwde zijn stoeltje uit, gooide de schuiltent over zich heen en ging zitten. De uil was weer de kast ingedoken. Daan in zijn koude schuilhut, ik binnen lekker warm achter de PC. We hadden contact via sms: 16.37u: “hij zit er nog niet, ik hoor wel een soort gekrijs daarbinnen” (ik: “het roepende mannetje”). 16.48: “hij zit er”. 16.59: “het is nu erg donker om te fotograferen”. 17.01: “zaten net met zijn tweeën, eentje is nu weer naar binnen”. 17.16: “ze zijn weg”.

Twee bosuilen in de schemering voor de nestkast, foto door Daan

Komend voorjaar gaat Daan mee als we uilenkasten gaan controleren en jongen ringen. We hebben meer natuurbeschermers, meer Daans en Daniëlles nodig. Zullen we wat afspreken? U kijkt met uw zoon of dochter en hun vrienden op de activiteitenkalender op www.nvwk.nl en moedigt ze aan minstens een keer per jaar mee te gaan met een vogelexcursie, het knotten van wilgen, het inventariseren van vissen, het tellen van dagvlinders en libellen, etc. Per persoon weinig moeite en zo bereiken we veel jongeren. Reacties naar: column@nvwk.nl.

Foto header; bosuil voor de nestkast, foto door Daan

Geplaatst op 1 februari 2017