peruwharf

Wat hebben de Laurenskerk in Rotterdam, de bouwputten bij de stations van Utrecht en Delft en een bedrijfsterrein bij de Gouderakse brug gemeen? Ze zijn het leefgebied van de zwarte roodstaart. Hoog boven het steen, puin en de chaos hoor je zijn ijle lied.

Een grijszwart vogeltje met een gitzwarte borst, een witte vleugelstreep en een oranje staart. Pas dichtbij zie je hoe mooi hij eigenlijk is. De zang wordt vaak omschreven als het geluid 'van twee metalen kogels die tegen elkaar worden gewreven'. Waarschijnlijk heb je nog nooit twee metalen kogels tegen elkaar gewreven en ga je dat ook niet meemaken. Dus het lijkt geen handig kenmerk. Maar toch, als je de zang hoort, denk je gelijk aan…inderdaad.

Mannetje roodstaart, foto Hans Stoel

Als je hem hoort tenminste. Dat valt nog niet mee, want hij zit vaak hoog, bijvoorbeeld 20 meter hoog op een spits op de Laurenskerk, of boven op een bouwkraan op een lawaaiige bouwplaats. Zijn zang begint overigens met een kort, stijgend riedeltje, pas daarna komen de kogels.

Een net uitgevlogen jong, herkenbaar aan de dikke snavelrand. Het vrouwtje heeft zelfde kleur als een jong, foto Hans Stoel.

Hij komt van oorsprong vooral in de bergen voor en houdt van droge en warme plaatsen. In ons land is hij het meest algemeen in het oosten, rond oude boerderijen, ruïnes en in dorpen en steden. De betonnen skeletten van half afgebouwde nieuwbouwwijken heeft hij ook graag. En verwaarloosde industrieterreinen, hoe lelijker hoe liever lijkt het wel. In de Krimpenerwaard broeden ongeveer tien paar, voornamelijk op de bedrijfsterreinen langs de IJssel en de Lek. Ik zag hem ook in de polder zelf, op het industrieterrein van Bergambacht, midden in een ‘asfaltjungle’.

Hij overwintert rond de Middellandse Zee en is van april tot oktober bij ons. Hij broedt onder pannen, in nissen, ventilatiekanalen, etc. en heeft twee tot drie legsels per jaar. Het is prachtig om hem te zien en te horen, schoonheid te midden van de lelijkheid. Kijk eens op krimpen.waarneming.nl en zoek hem op, deze rotsbewoner in de polder.

Reacties naar column@nvwk.nl. Meer natuur dicht bij huis op: www.nvwk.nl

 

 

Geplaatst op 27 juni 2016