5 Visarend net uit Holl IJssel komend met vis - Hans Stoel 8 sept 2013

“Hij zit er weer!” “Op z’n tak in de bekende parasolboom”. “Niet op zijn vaste stek, maar visetend op een paal ernaast”. Zomaar wat meldingen op www.krimpen.waarneming.nl.

Eén of twee dagen per week fiets ik voor mijn werk naar Rotterdam. Een vaste route: via de Berkenwoudse Boezem, langs boer Bas en tenslotte over de Maasboulevard. Altijd zie je wel wat leuks: de steenuil op een houtstapel, kneutjes zaad peuterend uit een berenklauw, een slechtvalk op “De Hef”.
In 2013 zag ik de visarend voor het eerst: hoog in een eenzame boom, midden in de polder Kromme Geer en Zijde bij Ouderkerk. De boom gebruikt hij om te rusten en te slapen. Vissen doet hij in de Hollandse IJssel en de poldersloten. Hans Stoel en anderen hebben er spectaculaire foto’s van gemaakt. Het oprijzen van de arend uit het water, het water van zijn vleugels stromend, een dikke brasem in zijn klauwen, het is een onvergetelijk gezicht.

In 2013 zat hij er van 8 tot 23 september, in 2014 van 3 tot 18 september, dit jaar van 9 tot 23 september. Heel bijzonder, zo constant en zo lang. Visarenden zijn doortrekkers die doorgaans maar een paar dagen blijven. Is het dezelfde visarend, al drie jaar lang? De constantheid suggereert van wel. Veel vogels keren jaren naar dezelfde plek terug. Logisch: kennis loont. Uit onderzoek blijkt dat een vogel die een plek goed kent er sneller voedsel verzamelt dan een nieuwkomer. Zo’n vogel vecht ook harder om zijn plek te behouden, want hij heeft tijd geïnvesteerd om de plek te leren kennen en hij weet wat hij kan verliezen. De nieuwkomer niet. Dus daarom heeft een vogel vaak een vaste stek.
Het lijkt een top visstek, daar bij Ouderkerk: rust, veiligheid, overzicht en heel veel vis.
Goede kans dat hij in 2016 terugkeert. Ga zelf eens kijken, volgend jaar in september! Kijk voor de locatie bijvoorbeeld op http://krimpen.waarneming.nl/waarneming/view/78992055#

Foto’s door Hans Stoel

Geplaatst op 14 oktober 2015