Reuzenbalsemien Jaap Graveland

Exoten staan in de schijnwerpers: de buxusmot vernietigt onze buxushagen en de Amerikaanse rivierkreeft eet de kikkereieren op. De EU publiceerde recent een lijst met schadelijke exoten; lidstaten zijn verplicht die te bestrijden. Ook de reuzenbalsemien. Maar veel mensen vinden die juist mooi. Maar schoonheid bedriegt.

De Japanse duizendknoop en muskusrat richten veel schade aan en bestrijding kost miljoenen. Maar de exotische quaggamossel zuivert het water van blauwalgen. Soms temperen inheemse soorten de toename van exoten. Onze futen speuren tegenwoordig bijvoorbeeld de oevers van de poldersloten af naar middelgrote kreeften, reigers eten volwassen kreeften en otters zijn er dol op. Dus wie weet hoe het verder gaat…

Een exoot die we steeds meer zien is de reuzenbalsemien. Het is een soort van bosranden: diepe schaduw en volle zon verdraagt hij niet. In het Loetbos lijkt hij op het eerste gezicht alleen een concurrent voor brandnetels, en dan vooral later in het seizoen. De brandnetel groeit in het voorjaar snel uit vanuit de wortelstokken. De balsemien moet elk jaar uit zaad opnieuw beginnen en weet pas in juni brandnetels te overgroeien.

Maar er is nog een effect, onopvallend en veel ernstiger. Zaden hebben kale grond en licht nodig voor kieming. De balsemien groeit veel sneller dan zaailingen van de besdragende struiken die thuis horen in de bosrand, zoals vlier, sleedoorn, kornoelje, meidoorn en braam. Dus waar de balsemien verschijnt, zullen die soorten op den duur verdwijnen. En met hun de variatie in bloeitijd en bessen, en daarmee de voedselvoorziening van veel insecten en vogels in een groot deel van het jaar. En de nest- en schuilgelegenheid. Staatsbosbeheer wil de balsemien gaan bestrijden. Een moeilijke en kostbare aangelegenheid. Exoten kun je alleen goed bestrijden als hun aantallen nog laag zijn, voorkomen is veel beter dan genezen. Samengevat: meestal zijn exoten schadelijk, soms valt het mee, zelden wordt de natuur er beter van. Ik roep u daarom op: verspreid geen exotenzaden en verwijder de planten zolang het nog kan.

Reacties naar: column@nvwk.nl

Foto's: Jaap Graveland

Geplaatst op 7 september 2017