20150527_101016

In het erfvogelproject adviseren we erfeigenaren over beplanting die het erf geschikter maakt voor erfvogels. De meidoorn is een van onze kampioenen. Het is niet alleen een hele goede soort voor erfvogels, hij is ook nog eens erg mooi.

We werken met de drie V’s die voor vogels belangrijk zijn: voedsel, veiligheid en voortplanting. De meidoorn scoort hoog op alle drie. Ik bedoel de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna). Er is ook nog de tweestijlige (C. laevigata). Die zien we minder, maar is ook bruikbaar. Je vindt de meidoorn in het Loetbos en op veel erven in de Krimpenerwaard.
In april/mei bloeit hij uitbundig en de bloemen trekken massa’s insecten aan. Volop vogelvoer dus. In de herfst en de winter draagt hij veel bessen. De dichte groei en doorns maken de meidoorn ook nog eens aantrekkelijk om in te schuilen of te nestelen.

De meidoorn neemt met allerlei grondsoorten genoegen. Hij groeit van nature op dijken in het rivierengebied en in bosranden, maar hij doet het ook prima op het veen, zelfs vlak langs de oever. Hij heeft een mooie groeivorm, de bloei is prachtig en hij geurt.
Hij kan toegepast worden als solitaire struik, dan komt zijn vorm het mooiste uit. Maar je kunt hem ook in een bosje zetten met andere soorten. Tot slot kun je er een hele dichte heg van maken, hij werd vroeger veel gebruikt als veescheiding.

Ze zijn goedkoop: vaak kiemen ze gewoon in tuin of erf, en anders koop je voor 1-2 euro wat kleine boompjes. In een paar jaar heb je een aardige struik.
Zijn er dan geen nadelen? Ja, in de schaduw hebben ze een paar weken last van de spinselmot. Daar groeien ze gewoon doorheen, maar het is geen mooi gezicht. Zet ze dus in de zon. Verder moet je ze niet zetten op een plek waar kleine kinderen lopen, want ze hebben venijnige doorns op ooghoogte. Maar verder is het een topper voor vogels en een aanwinst voor elk erf.
Reacties naar column@nvwk.nl.

Foto's; eenstijlige meidoorn door Jaap Graveland

Geplaatst op 26 mei 2016