9 DSC03844

In oktober gons het in sommige tuinen nog van de insecten. Pas als je goed kijkt zie je waarom: de klimop staat in bloei. De bloemen vallen nauwelijks op, net als de hele klimop eigenlijk. Maar vergis u niet, voor de tuin- en erfvogels staat klimop misschien wel op nummer één.

Voor het erfvogelproject (https://www.nvwk.nl/actueel/projecten/project-erfvogels) kom ik op veel erven. Ik adviseer de eigenaren over de verbetering van hun erf voor vogels. We werken met drie v’s: voedsel, voortplanting (nestgelegenheid) en veiligheid (schuilgelegenheid). Voor de klimop kan er nog wel een v bij: veel. Hij trekt veel insecten aan; daarvan profiteren insectenetende vogels. Hij draagt bessen in maart en april. Merels, zwartkoppen, duiven, standvogels en trekvogels, ze zijn er allemaal verzot op. Geen wonder: per gram drooggewicht bevat een bes evenveel energie als een marsreep! De winterkoning, merel, zanglijster, heggenmus, huismus, houtduif en zelfs een enkele bosuil bouwen graag hun nest in het dichte groen. En al die vogels schuilen er ook graag in. De klimop is wintergroen en biedt dus jaarrond bescherming tegen roofvogels, regen en kou.

Bloeiende klimop door Jaap Graveland

Het is ook een perfecte erfplant. Klimop is een prima bodembedekker die zelfs groeit in diepe schaduw. Hij vormt tegen een hekwerk of schutting makkelijk een haag die smal blijft en goed is te onderhouden. Hij kan lelijke oppervlakken snel bedekken zoals de betonnen wand van een mestopslag. En hij kost niets: graaf een bewortelde rank in het voorjaar uit, knip er stek van, zet die in een kweekbakje en een paar weken later heb je tien plantjes om uit te planten.
Hij heeft eigenlijk maar één nadeel: hij kan aardig woekeren. Dus zet hem op een plek waar hij zijn gang kan gaan, of waar hij makkelijk is te snoeien. Klimop, voor mensen geen liefde op het eerste gezicht. Maar vogels kijken beter. Reageren? Stuur een mail naar: column@nvwk.nl.


Foto header door Jaap Graveland

 

Geplaatst op 9 december 2015