Bloei in winter

5 maart, veel tuinen krijgen een klein beetje kleur. Eindelijk. De gemiddelde wintertuin is, afgezien van wintergroene heesters en bomen, bruin, zwart en grijs. Oersaai dus. Dat kan ook anders. Verleng het bloeiseizoen! Hier wat tips.

Het is niet zo gek dat we nauwelijks bloeiende planten in de wintertuin zien. De meeste tuineigenaren zijn allang blij als de zomertuin er een beetje leuk uit ziet en in de winter zijn ze toch niet buiten. Bovendien is er minder keus in winterplanten. Minder keus, maar veel meer dan je denkt.
Bovenstaande foto is genomen in februari. Je ziet wilde cyclaam (Cyclamen coum, roze), boerencrocus (Crocus tomassinianus) en winteraconiet (Eranthis hyemalis, geel). Deze planten hebben één ding gemeen: het zijn bolgewassen. Dat is geen toeval. Bollen en knollen zijn een aanpassing om ongunstige omstandigheden te kunnen overleven en in korte tijd te bloeien, groeien en zaad te vormen. Je vindt bolgewassen veel in gebieden met een vochtige winter en droge en hete zomer. In Europa rond de Middellandse Zee of in loofbossen waar plantengroei in de zomer onmogelijk is door het dichte bladerdak en tot slot hoog in de bergen langs sneeuwvelden. In al deze gebieden is het groeiseizoen kort. Een bol met reservevoedsel waardoor je al vroeg in het seizoen kan bloeien, en de ongunstige periode erna kan overleven, is dan een handige aanpassing. Veel van onze winterbloeiende soorten komen oorspronkelijk van sneeuwvelden: sommige crocussen, cyclamen en natuurlijk sneeuwklokjes. Logisch, want ons klimaat in januari en februari lijkt erg op dat in de bergen in het voorjaar en de zomer.
Het mooist zijn ze in grote hoeveelheden. De genoemde soorten zaaien zich zelf makkelijk uit dus die zijn prima geschikt. Cyclamen houden van een droge plek in de schaduw. Ze zijn dan ook perfect onder coniferen. Koop niet de kamercyclaam, maar de winterharde soorten C. hederifolium (bloei augustus-december) en C. coum (december-maart). Succes!
Reageren? Mail naar: column@nvwk.nl. Voor meer natuur dicht bij huis: www.nvwk.nl.

Foto; een hoekje van mijn tuin afgelopen januari. Meestal is februari de beste tijd voor deze soorten. Door Jaap Graveland

Geplaatst op 16 maart 2016