20181205 Visarend familie_Lijnoorden Noordwaard_Hans Gebuis_31 juli 2018

De landelijke bekende Thomas van der Es groeide op aan de rand van de Biesbosch en werd op zijn 21e ‘de jongste boswachter ooit’ in Nationaal Park De Biesbosch. Thomas raakt nooit uitgepraat over de natuur in zijn werkgebied. Hij maakt zelf de prachtigste foto’s van landschap en intieme natuur, is een gedreven verteller en verschijnt regelmatig in radio- en tv-programma’s.

Ook schreef hij een boek over zijn geliefde gebied: De Nieuwe Biesbosch. Nieuw, omdat de natuur in en rond de Biesbosch een sterke impuls heeft gekregen door het programma Ruimte voor de Rivier. Het doel van dit programma is om bij de steeds vaker verwachte hoge rivierwaterstanden, dit extra water snel richting zee te kunnen laten stromen. Bij de uitvoering van Ruimte voor de Rivier ontstond in Nederland naast op ruim dertig plaatsen een grotere waterveiligheid, ook extra ruimte voor natuur.

Het grootste en bekendste voorbeeld is de Noordwaard, een 3000 ha grote polder tussen de Brabantse en Hollandse/Dordtse Biesbosch. Er zijn grote nevengeulen gegraven, en ongeveer de helft van de Noordwaard is natuurgebied geworden. Konikpaarden en waterbuffels houden hier de vegetatie laag zodat er altijd goede doorstroming is. Tal van vogels komen er op af. De Biesbosch is het thuis geworden van de bever, de zeearend, en sinds twee jaar ook van twee paar visarenden. En dat op fietsafstand (24 km) van de Krimpenerwaard!

Thomas zal in prachtige beelden en boeiende verhalen de rijke natuur tonen van dit unieke gebied. Vanwege het bijzondere dubbelbelang als waterberging van dit grote natuurgebied voor Nederland, staat deze lezing open voor iedereen.

Kortom, mis het niet. Zet bij 18 december een aantekening in uw agenda, kom naar De Zwaan, koop een kop koffie en stel u in op een avond genieten.
Koffie/thee verkrijgbaar vanaf half acht, Thomas start om 20.00 uur.

Geplaatst op 5 december 2018