Die indianenverhalen over klimop, geloof ze maar niet: ‘Vrees van overwoekering ongegrond’

Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje in het AD. Deze week alles over klimop.

Klimop (Hedera helix) is een van de weinige winterharde planten die een jeugd- en een volwassen fase kennen. In de jeugdfase, waarin de plant klimt, is het blad driepuntig. Die fase duurt totdat de bovenkant van een muur of de top van een boom is bereikt. Kruipt de klimop over de grond, dan groeit hij eindeloos door en geniet hij zo van een eeuwige jeugd.

Zodra de groei wordt gestuit, verandert de plant van uiterlijk: het blad wordt ruitvormig. Er ontstaan zijtakken. De lengtegroei maakt net als bij de mens plaats voor breedtegroei en de volwassen, vruchtbare fase breekt aan; vanaf nu zal de klimop elk jaar bloeien en bessen dragen. Klimop bloeit in oktober met geelgroene bloemen. Zo laat in het jaar is er voor insecten nauwelijks nectar meer te vinden en alles wat vliegt, strijkt dan ook op de klimopbloemen neer: bijen en vlinders, zweefvliegen en de laatste slome wespen.

Verder lezen zie bijgaande link https://www.ad.nl/wonen/

Bron: AD.nl